Interviu cu doamna Liliana Nicolae - Jurnalist EUROPA FM

Bună ziua doamnă Nicolae și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Aveți o vastă experiență ca și jurnalist iar sfârșitul anului trecut aţi câstigat, premiul întâi, pentru documentarul "Drepturi și obligații în Uniunea Europeană" la secțiunea radio a concursului ”Reporter European” - ediţia anului 2013, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene și de Biroul de Informare al Parlamentului European în România. Acest premiu a constat intro vizita de 3 saptamani in Belgia, vizita ce ati incheiat-o de curand. Care a fost cel mai deosebit moment al acestei vizite in Belgia?

Liliana Nicolae – Este greu de spus un singur moment deosebit. Interesant a fost faptul că am reușit să cunosc mai bine, la fața locului, cum lucrează instituțiile europene și cum se vede România de la Bruxelles. Desprinderea de realitatea românească, punerea ei în contextul european, dă o altă înțelegere și o altă perspectivă Uniunii Europene și a locului și rolului pe care România îl are sau îl poate avea în acest context. Interesant a fost și faptul că am aflat cum trăiesc o parte dintre românii care trăiesc în Belgia.

RomBel – Dar cel mai neplăcut?

Liliana Nicolae - Cred că cel mai neplăcut lucru a fost faptul să constat că străzile capitalei Belgiei sunt pline de cerșetori români. Grav este faptul că mulți dintre ei fac parte din adevărate rețele și că au ajuns la Bruxelles după ce au fost păcăliți chiar de către copiii lor, care le-au vândut casele din România.


RomBel – In timpul vizitei ati avut posibilitatea să vă intalniti și să discutati cu membri ai comunitătii romanești din Belgia. Ce părere v-ati format despre comunitatea noastră de aici?

Liliana Nicolae - Comunitatea de români din Belgia cred că este foarte împărțită. Stratificată, aș spune. Există trei diaspore în una singură: pe de o parte cei care au reușit să-și facă o carieră în Belgia (și nu neapărat în instituțiile europene), cei care muncesc din greu acolo (în construcții, agricultură sau diferite servicii) și cerșetorii, ba chiar și lăutarii care cântă pe străzile Bruxelles-ului. Poate că e firesc să fie așa. Migrația nu poate fi controlată, nu putem stabili cine să plece și cine să rămână. Iar românii nu sunt singurii care pleacă în alte țări. Dar cred că migrația ar putea fi diminuată dacă acasă, în România, românii n-ar mai avea așa multe motive să plece din țară. Sunt convinsă că dacă lucrurile ar sta altfel pentru mulți dintre românii care muncesc din greu - și nu pe bani foarte mulți în străinătate. Unii chiar mi-au spus că dacă ar avea acasă jumătate din salariul pe care îl câștigă în Belgia, de exemplu, s-ar întoarce. Pentru alții, doar salariul decent și un loc de muncă sigur nu sunt suficiente motive pentru a rămâne în România.

RomBel – Sunt românii din Belgia emigranti ce au părăsit România sau sunt europeni in Europa?

Liliana Nicolae - Cred că românii din Belgia sunt și emigranți care au părăsit România, dar și europeni în Europa. Sau, mai degrabă, români europeni în Europa.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Liliana Nicolae - Este interesantă întrebarea, pentru că - de obicei - oamenii își spun: ce-mi poate oferi mie România? , nicidecum ce pot eu oferi României? E greu de spus. În general, oamenii își trăiesc viețile lor. Vor să le fie bine lor și familiei lor. Povestea cu țara pentru care pot să fac lucruri ține de un soi de patriotism foarte rar. Se spune că românii care lucrează în străinătate trimit bani în țară, ceea ce contribuie serios la reducerea deficitului economic. Sau că se vor întoarce cândva și banii câștigați în străinătate vor fi investiți în România. Până la urmă, eu cred că lucrurile sunt simple: dacă românilor - din țară sau din străinătate - le va fi bine, îi va fi bine și României.

RomBel – Cand și unde pot urmări ascultătorii Europa FM reportajele realizate de dumneavoastră in Belgia?

Liliana Nicolae - Am scris deja un reportaj pentru revista Dilema veche: "De „La doi boi“ la Parlamentul European" iar reportajele pentru radio vor putea fi ascultate pe www.europafm.ro

Primul reportaj din aceasta serie este: "A fi sau a nu fi? - întrebarea Uniunii Europene" urmat de Românii din Belgia: "Emigrarea nu este buna niciodata".


RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Liliana Nicolae - Să aibă grijă de ei.

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bucuresti/Bruxelles -  9 iunie 2014