Invitatul RomBel este astăzi domnul Marius Cobianu.
Bună ziua domnule Cobianu și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!RomBel – Domnule Cobianu, începem interviul nostru cu rugămintea de a vă prezenta pe scurt activitatea dumneavoastră de până în prezent. De cât timp lucrați în cadrul biroului Președintelui Parlamentului European?

Marius Cobianu – Buna ziua. Va mulțumesc pentru invitația de a acorda acest interviu. In ultimul semestru al studiilor mele de masterat la Centrul European Universitar din Nancy, Franța, mi s-a oferit oportunitatea de a efectua un stagiu la Parlamentul European in Directoratul General pentru Politici Interne. După aceasta experiența, am făcut un al doilea stagiu la Curtea Europeana a Auditorilor. Am revenit in  2011 la Parlamentul European, de data aceasta cu un contract in Directoratul General pentru Politici Externe. In Iulie 2011 m-am alăturat echipei Președintelui Parlamentului European, la acea data Domnul Jerzy Buzek si am continuat, începând cu Ianuarie 2012, in Cabinetul Președintelui Martin Schulz.

RomBel – Cum se desfașoară o zi de muncă în echipa Presedintelui PE? Care sunt cele mai dificile momente?

Marius Cobianu – In Cabinetul Președintelui PE sunt responsabil de resurse umane, finanțe si logistica. Indiferent de portofoliul de care fiecare este responsabil, ziua începe cu verificarea agendei Președintelui. Evident programul lui de activități are un impact direct asupra zilei noastre de munca, deci asupra priorităților. Lucrez zilnic cu peste 30 de colegi membri ai Cabinetului si sunt punct de legătură cu diferite directorate generale ale PE. Este un mediu de lucru cu adevărat stimulativ si nelipsit de situații care necesita acțiune urgenta. Momentele mai sensibile sunt cele in care caut sa mențin un echilibru intre, pe de-o parte, diplomația necesara unei atmosfere de lucru pozitive si, pe de alta parte, fermitatea cu care trebuie comunicata si implementata realitatea administrativa. Iar astfel de momente sunt la ordinea zilei :)

RomBel – Cum interacționati cu comunitatea româneasca din Bruxelles? Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați „lovit” de această problemă în viața / activitatea zilnică din Bruxelles?

Marius Cobianu – Viața mea in Bruxelles se petrece in mare parte in Parlamentul European si in așa numita EU Bubble. Însă îmi găsesc timp sa interacționez cu comunitatea româneasca, in special datorita diverselor evenimente organizate de și pentru Români. Intr-o perioadă am făcut parte din corul de cameră "Interludiu" oferind programe culturale de Crăciun. Pentru a răspunde la a doua întrebare, este inevitabil a face apel la elemente care țin de analiză psihologică. Lucrând intr-un mediu foarte corect din punct de vedere politic, am fost ferit de a mă "lovi" de atitudini ostile evidente pe motiv ca aș fi Român. Uneori, însă, pot fi identificate tendințe subtile de ostilitate din modul cum este scris un email, sau din tonul cu care cineva vorbește la telefon. Un criteriu esențial pentru a determina pe ce fel de ax socio-politică te afli la locul de muncă este gradul de disponibilitate a ierarhiei de a-ți trece cu vederea greșeli minore.

RomBel –Credeti că noi, românii din Belgia, putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Marius Cobianu – Românii din Belgia, precum orice comunitate de altă naționalitate, pot fi uniți. Întrebarea este: au romanii din Belgia inteligențacolectiva necesară pentru a vedea un beneficiu clar in a fi uniți? Pare că Românii, si nu neapărat cei din Belgia, au ajuns sa creadă, chiar daca poate doar la nivel subconștient, că ar exista beneficii in a fi dezbinați, separați, neimplicați. Cei care funcționează pe pilot automat, neconstructiv, vor înțelege probabil intr-o zi ca a fi uniți e de bine :) Deci nu este o utopie.

RomBel - De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Marius Cobianu – Romania are nevoie de oameni cu o educație economico-politică comparabilă cu cea a europenilor din Vest. E nevoie de o masă critică de astfel de oameni de calitate care sa poată face diferența constant in societatea civilă, la toate nivelurile si la vot din 4 in 4 ani. In acest sens cei care formează diaspora Romanilor din Belgia pot contribui substanțial la reclădirea unei societăți românești mai responsabile si mai active politic, însă cu o singura condiție: ca aceștia sa se întoarcă in țară in cele din urmă...

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Marius Cobianu – Le recomand să continue sa se ajute intre ei si să renunțe la televizor, sau cel puțin să șteargă din memoria televizorului programele de știri din România.

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel - Cornel Radu-Loghin
Bruxelles 26 iulie 2014


Acest interviu a fost realizat in iulie 2014. In prezent, dl. Marius Cobianu lucrează intr-un alt departament al Parlamentului European