Invitatul RomBel este astăzi domnul Aurelian Mihai - deputat în circumscripţia electorală nr.43 DIASPORA, colegiul uninominal nr.1

Bună ziua domnule deputat și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Sunteti membru al Parlamentului României, deputat ales de catre Diaspora româneasca… Ce inseamna pentru dumneavoastra, personal, aceasta calitate dobandita in urma ultimelor alegeri parlamentare din România?

Aurelian Mihai – Buna ziua, va raspund la intrebare cu sentimentul bucuriei datorita  faptului ca românii care m-au votat in diaspora, mi-au incredintat acest mandat pentru a-i reprezenta in Parlamentul României, pentru a le face cunoscute problemele si pentru a gasi solutii in rezolvarea acestora.

RomBel – In perioada 25-26 octombrie 2014 ati onorat invitatia RomBel si ati venit sa va intalniti cu românii din Belgia. Care a fost cel mai deosebit moment al acestei vizite in Belgia?

Aurelian Mihai – Momentul cel mai impactant a fost cel in care s-a discutat de solidaritatea românilor din Belgia pentru aducerea acasa a cetateanului decedat, români care indeplinesc rolul Guvernului in materie de obligatii cu brio. Ma gândesc de ce insa, nu se sesizeaza si Executivul nostru totusi pentru ca in discutia privind drepturile si atributiile nu-i intrece nimeni, cand vorbim despre obligatii, ne cam vedem singuri de ale noastre ?!


RomBel – In timpul vizitei ati avut posibilitatea să vă intalniti și să discutati cu membri ai comunitătii românești din Belgia. Ce părere v-ati format despre comunitatea noastră de aici?

Aurelian Mihai – Am acceptat invitatia, pentru ca am vazut implicarea RomBel departe de orice legatura cu partidele politice, iar in plina campanie electorala, oportunitatea de a vorbi degajat despre framântarile românilor departe de casa, ne dau posibilitatea noua reprezentantilor de a cunoaste indeaproape situatii noi, experiente noi in mijlocul românilor din aceste comunitati pe care le avem in departare.

Comunitatea românilor din Belgia in principal m-a surprins prin implicare cum spuneam, prin solidaritate și prin activitate.

RomBel – Sunt românii din Belgia emigranti ce au părăsit România sau sunt europeni in Europa?

Aurelian Mihai – As fi vrut sa spun acest lucru  din prisma "europenizarii" est-europeanului si a românului in Occident, insa va mai trece mult timp pana vom fi acceptati ca atare, dar depinde si de dorinta de integrare a noastra acolo unde ne aflam. A spune ca esti european si gandindu-ma la o constructie politica in care tara noastra se afla inca la inceput de drum, ma duce cu gândul la un viitor mai bun, la stabilitate si prosperitate chiar si daca ma refer la termenul ‘european’ care imi inspira un sentiment de perspectiva pot spune ca este eticheta la care tind multi imigranti fie ei din Europa mai saraca sau din afara continentului.

RomBel – Pe parcursul vizitei ati aflat cateva probleme / despre cazuri concrete cu care se confrunta românii de aici. Sunteti un om de actiune, un om care stie sa faca lucruri concrete, greva foamei pentru reducerea taxelor consulare a demonstrat cu prisosinta acest lucru. Ce veti face pentru aceste cazuri concrete din Belgia (aici ma gandesc la Manastirea de la Namur, Cazul Gaftea, Cazul Lucia Radu)?

Aurelian Mihai – Ca sa incep cu primul caz, deja am transmis la Bucuresti in parte cui trebuia sa transmit mesajul si salutul pe care m-am angajat sa il fac, ramâne sa imi duc la capat obligatiile asa cum am si promis.

Pentru cazul Gaftea, voi face tot posibilul sa informez Comisia din care fac parte asupra unor astfel de situatii, iar pentru ca la nivel financiar problema a fost solutionata de catre comunitate, prin donatii si implicare, voi promova ca si in alte cazuri faptul ca inca o data, Guvernul primeste un cartonas galben din partea cetatenilor cand vorbim de obligatii.

Cazul Lucia Radu desi este unul personal, care tine mult de justitia belgiana, voi incerca sa ma implic personal asa cum am promis doamnei Radu insa dupa cum stim si ne asumam, politicienii nu trebuie sa se implice in actele de justitie, ceea ce este si normal. Voi mentine legatura cu doamna Radu, iar in parte, voi reda chestiunea discutata la Bucuresti!

RomBel – Ce parere v-au lasat « Dialogurile RomBel » la care ati participat in data de 26 octombrie? Ce ne puteti sugera pentru a imbunatati acest tip de eveniment?

Aurelian Mihai – A fost o ocazie buna de a vedea cum românii care doresc sa isi lase amprenta pozitiv asupra societatii civile se organizeaza si ataca probleme specifice zonei in care se afla. Nu pot veni cu idei de imbunatatire a ceva care deja functioneaza si produce plus-valoare chiar mai mult decat partea din Guvern care ar fi trebuit sa se ocupe de asa ceva, insa voi incuraja orice initiativa de bun simt si benefica comunitatii asa cum am observat ca exista prin implicarea RomBel.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Aurelian Mihai – România are nevoie ca actuala clasa politica sa fie "contaminata" si de bunul simt al cetatenilor sai care traiesc in diaspora, iar diaspora din Belgia a trecut de mult de la verbul  de "a oferi" la verbul "a face", rezultatele se cunosc si ar trebui cuantificate mai des la Bucuresti.

RomBel – Unde pot găsi, cei interesati, informatii despre activitatea dumneavoastră?

Aurelian Mihai – In primul rând pe pagina de la Parlamentul României, pe retelele sociale, in pagina RomBel, in ziarul Romania Express pentru Belgia, in presa româneasca din diaspora unde de multe ori transmit catre publicare articole si comunicate de presa.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Aurelian Mihai – Vom fi reprezentanti de statul de origine, vom cunoaste o imbunatatire a starii departe de casa si chiar si in tara de unde am plecat, numai prin implicare, in sensul bun al cuvântului. Ca demnitar imi iau angajamentul de a semnala acolo unde este nevoie problemele dumneavoastra precum si de a cauta solutii de natura legislativa lucru ce intra direct in angajamentul meu ca si deputat.

Nu uitati, nu sunteti singuri!

Vă mulțumim, vă mai asteptăm in Belgia și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bucuresti / Bruxelles -  30 octombrie 2014