Si in anul 2015 RomBel va continua, in cadrul interviurilor RomBel, sa va prezinte membri ai comunitatii romanesti din Belgia. Astazi ne va raspunde intrebarilor doamna avocat Andreea Burlacu.

Buna ziua doamna Burlacu si va multumim ca ati acceptat sa acordati, in exclusivitate, acest interviu pentru Rombel-comunitatea virtuala a romanilor din Belgia!

Buna ziua si multumesc mult echipei Rombel pentru invitatie!

Rombel – Doamna Burlacu, sunteti de peste 18 ani in Belgia…Cand si de ce ati venit in Belgia si cum ati descrie anii pe care i-ati petrecut aici?

Andreea Burlacu: Azi, dupa 18 ani petrecuti mai mult in Belgia decit in tara ma consider un om implinit atat profesional cat si personal. Am venit in octombrie 1996 in Belgia. Fiind absolventa unui liceu cu predare in limba franceza, liceul « Alexandru Ioan Cuza « din Galati, limba lui Voltaire, nu era un secret pentru mine. Am lucrat din iunie 2003 ca traducator si interpret autorizat la Curtea de Apel din Bruxelles. Inca din copilarie, mi-am dorit sa imbratisez profesia de avocat cu toate ca nu aveam acesta traditie in familie. Mi s-a parut ca profesia de avocat este cea mai potrivita pentru a ajuta oamenii sa-si rezolva problemele cu care se confrunta. A fi avocat e un drog. Cu toate ca nu ajuta la sanatate, adrenalina din anumite momente, satisfactia rezultatului atunci cind se obtine un succes devine pasiune, iar detasarea totala devine imposibila.


Meseria de avocat implica multe activitati, excluzand uneori viata personala. Se intampla sa pleci dimineata si sa te prinda seara fara sa fi servit masa de pranz. Dramuirea timpului este cea mai mare provocare. Anii petrecuti in Belgia, sunt ani de sacrificiu insa cand sacrificiul este facut din pasiune este mai usor de abordat. Am invatat in toti acesti ani sa fiu competitiva si rabdatoare punandu-mi amprenta in domeniul in care activez. In cei 18 ani am invatat ca nu pot obtine rezultate bune decit prin munca si determinare, fiind sincera cu clientii mei, anuntandu-i din timp care sunt riscurile pe care le asuma, implicandu-ma in totalitate in ceea ce fac.

Rombel - Citim/auzim zilnic despre imaginea proasta pe care o au romanii in lume…V-ati lovit de aceasta problema pe parcursul acestor ani?

Andreea Burlacu: E adevarat ca romanii nu sunt priviti intotdeauna cu simpatie. Daca imaginea lor a fost asociata cu cuvinte cheie ca « Dracula », « tigani », « caini vagobonzi », astazi se cristalizeaza o imagine pozitiva cu oameni pozitivi, cu un popor activ si ospitalier si care impresioneaza strainii prin marea lor capacitate de adaptare. Aici se potriveste dictonul « Fii tu schimbarea pe care iti doresti sa o vezi in lume » (Ghandi)

Rombel - Discutati zilnic cu zeci de romani din Belgia,cum vedeti dumneavoastra comunitatea romaneasca din Belgia? Credeti ca noi romanii putem avea o comunitate unita,o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Andreea Burlacu: Comunitatea romanilor in Belgia este in plina dezvoltare culturala, un fenomen in plina expansiune a identitatii romanesti. Romanii pot avea o comunitate unita, o comunitate exemplu cu toate ca ei au un spirit mai putin comunitar, un spirit mai individualist. Pentru a reusi acest obiectiv, trebuie mai multa organizare, mai multe grupuri de initiativa si mult  mai multe proiecte individuale care sa vizeze comunitatea romaneasca in ansamblul ei.

Rombel - De ce credeti ca are nevoie Romania in aceasta perioada? Ce poate oferi Romaniei diaspora din Belgia?

Andreea Burlacu: Diaspora, termen grecesc, ar putea oferi Romaniei mai multe idei catre schimbare si iesire din impas. Romania, la rindul ei poate oferi diasporei din Belgia mai mult sprijin consular atat la nivel juridic cit si administrativ, de promovare a limbii si culturii romanesti, in colaborare mai stransa la nivel de schimburi economice.

RomBel - Ca si avocat,ce servicii oferiti romanilor din Belgia? va pot gasi cei ce doresc sa apeleze la aceste servicii?

Andreea Burlacu: Lucrez la cabinetul Juridis.be. Domeniul de predilectie este dreptul penal inclusiv infractiunile Codului rutier, repararea prejudiciului corporal. Pentru alte domenii de drept : familial, recuperari de creante, comercial,etc. lucrez in stransa legatura cu alti avocati.

Coordonatele cabinetului:

Avenue Van Overbeke 208/20
1083 Bruxelles
Bus 87 de la Simonis-statia Neuberger
GSM : 0475/29 02 44
Fix : 02/427 02 90
Fax : 02/427 73 12
Email :

RomBel - Un mesaj de final pentru cititorii Rombel.....

Andreea Burlacu: Invata sa gindesti pozitiv. Acceptati provocarea vietii!

Multumim si va dorim un an nou plin de realizari!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles -  2 ianuarie 2015