Astăzi răspunde intrebărilor RomBel domnul Cătalin Udrea - manager FOODEX Bruxelles.

Bună ziua domnule Udrea și vă mulțumim că ați acceptat să acordați, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – În 10 decembrie 2013 deschideați FOODEX Cash& Cary - magazin cu produse tradiționale românești la Bruxelles. Care erau atunci asteptarile dumneavoastra ca si nou venit pe piata belgiana? Cum ați sintetiza în cateva fraze cele 13 luni de activitate în Belgia?

Cătalin Udrea - Trebuie să recunoastem că asteptările noastre in primele luni cât si orice estimari initiale au fost depasite. Am fost prinsi pe picior gresit la capitolul organizare dar după o analiză a primelor 3 luni am luat decizia fireasca de a ne muta intr un spatiu nou care să ne permită să desfăsuram un comert modern. Imediat s-a văzut diferenta dintre un spatiu de 600 m2 si unul de 2800 m2, intre 2 case de marcat si 6 case de marcat si mai ales diferenta intre numarul locurilor de parcare de la 10 la 70.

Nu a fost usor pentru noi, nu cunosteam legile din Belgia dar avand lânga noi parteneri ca ADD CONSULT, Avocat Ruxandra Rata si RomBel, am putut sa ne integram mai usor. Ca sa sintetizez cele 13 luni de activitate as spune ca nu a fost greu sa vindem produse ci a fost greu sa câstigam increderea clientilor nostri.

RomBel – Care au fost greutățile dar și bucuriile acestei activități?

Cătalin Udrea - Greutatile vin in principal din prevederile legale. De exemplu cea care nu ne permite sa functionam duminica atunci cand toti compatriotii nostrii sunt liberi si pot veni la cumparaturi! La capitolul bucurii pot enumera satisfactia clientilor care la iesirea din FOODEX constientizeaza ca au gasit absolut orice si la un pret corect, ca am putut sa organizam (cu  carentele care au fost pentru un prim eveniment), ZIUA RECOLTEI, ca am avut 3 saptamani de HAPPY HOURS si, nu in ultimul rand, ca am reusit sa editam si sa distribuim, cu o finantare de 100% a noastra, primul ziar românesc destinat conationalilor nostri (România Expres).

RomBel – Aveți o vastă experiența in Spania, un an de experiență in Belgia, un an de activitate in Anglia si, de curand ați deschis un magazin si la Nurnberg, in Germania….Citim / auzim zilnic despre imaginea proastă pe care o au românii în lume…V-ați lovit de această problemă în activitatea dumneavoastră în Europa?

Cătalin Udrea - Sa stiti ca da, avem o imagine proasta construita in timp dar, personal cred ca daca esti o companie serioasa si iti platesti corect taxele, indiferent de tara in care evoluezi, asta te recomanda, de bine, mai presus de imagine sau discriminari rasiale. Si, ca sa raspund la intrebare: nu ne am lovit niciodata de aceasta problema!

RomBel – Pe parcursul ultimului an ati fost foarte apropiat comunitatii românesti din Belgia si ati sprijinit diverse actiuni ale acesteia……Cum vedeți dumneavoastră comunitatea românească din Belgia ? Credeți că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Cătalin Udrea - Nivelul de trai este mai ridicat decat in Spania si cred si decat in Anglia si Germania ca si venituri. Am ramas surprins sa descopar o comunitate mult mai activa decat in celelalte tari, sunt spectacole de teatru, concerte, stand up comedy, intalniri scoala cu avocati, contabili cum a fost ultima gazduita chiar de RomBel, exista o patura de intelectuali, biserica are un rol activ in viata comunitatii romanesti si pana inclusiv pe Facebook oamenii parca interactioneaza mai mult. La capitolul unitate in schimb cred ca ramanem in continuare datori. Se adevereste zicala cu capra vecinului. Poate in viitor cei care sunt formatori de opinie in mijlocul comunitatii o sa cristalizeze aceasta unitate la care visam cu totii indiferent de clasa sociala, religie, venituri sau convingeri politice.

RomBel – De ce credeţi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia, din Europa?

Cătalin Udrea - România are nevoie de liniste si de orientare spre parteneri stabili in contextul geopolitic tulburat din ultima vreme. De asemenea sa scape de reminescentele comuniste de la varf pentru ca deja traim in capitalism si ne e bine de aproape 26 de ani. E greu de spus din afara insa cel mai important este ca politica externa a României sa fie mai canalizata pe nevoile celor din diaspora. Adica mai simplu, sa nu mai stam la cozi la consulate, sa nu mai platim atatia bani pe taxe consulare, sa ne putem repatria rapid mortii, sa beneficiem de consultanta in a putea atrage fiecare fonduri europene in activitatile private pe care le desfasuram (sa fim consiliati in aceasta directie), sa putem invata limba tarii in care traim prin programe gestionate de guvern (vezi limba flamanda), etc...

RomBel – Ce planuri aveți pentru viitor? Plănuiți extinderea rețelei de magazine in Belgia? Ce produse noi vom putea gasi la FOODEX in anul 2015?

Cătalin Udrea - Suntem cea mai mare retea en gross din diaspora pe profil etnic. Scopul nostru nu este sa facem magazine! Desi la inceput am fost primiti cu adversitate de toate magazinele din Belgia care au crezut ca am venit sa le luam afacerea in decursul anului majoritatea au inceput sa se aprovizioneze de la noi. Scopul nostru a fost sa regularizam pretul produselor romanesti din magazine si asta s-a vazut imediat, preturile, cred eu, scazand in punctele de vanzare en detail mai ales din Bruxelles. De fapt produsele au inceput sa se vanda la pret corect. Pentru toate magazinele vom lansa in acesta primavara proiectul FOODEX PARTENERS in care daca se vor afilia vor beneficia de foarte mari avantaje.

In Belgia vom trece de la livrarea on line cu parc auto propriu la livrare prin firma de curierat pentru a ajunge produsele mai repede pe masa conationalilor nostrii. Vom avea cateva evenimente in anul 2015, primul desfasurandu-se duminica 25 ianuarie cand cine vine la cumparaturi primeste gratuit o farfurie de sarmale calde si un toi de palinca. In Germania avem bugetate deschiderea a inca 2 unitati de tip cash&carry. Ca si noutati in 2015 vor mai aparea cativa furnizori de mezeluri si lactate, primii in ianuarie, AGIL si IADA. De asemenea vom face un raion de produse homeopate si suplimente naturiste din Romania si, binenteles, incercam sa largim gama de carti pe care o puteti gasi la noi.

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Cătalin Udrea - Va multumim ca ati ales sa faceti cumparaturile la FOODEX! De asemenea va rugam ca pentru orice neclaritati sau probleme despre calitatea produselor sa ne contactati imediat. Principala noastra preocupare este satisfactia clientilor!

Vă mulțumim și vă dorim succes și sănătate!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles -  13 ianuarie 2015