Invitata RomBel este astăzi Larissa Tirle, initiatoarea acțiunii «Unite in Good».

Bună ziua Larissa și iți mulțumim că ai acceptat să acorzi, în exclusivitate, un interviu pentru RomBel – comunitatea virtuală a românilor din Belgia!

RomBel – Te rugăm pentru început să ne descrii conceptul Unite in Good, cui se adresează această acțiune  și cum pot contribui românii din Belgia la reușita acesteia?

Larissa Tirle – Cu cea mai mare placere. Unite In Good este o pagina Facebook care are ca scop de a uni persoanele care vor sa ajute pe cei nevoiasi de acasa. Ceea ce Unite In Good aduce in plus fata de alte asociatii  sau organizatii existente este ca nu se vrea a fi o actiune punctuala ci dimpotriva are intentia de a fi un INTERMEDIAR pentru toate organizatiile non guvernamentale, asociatiile sau persoane fizice care vor sa ajute, fiecare dupa propriile posibilitati. Ajutorul acordat de fiecare poate consta de exemplu in donatii, transport, ori prin disponibilitatea de a fii amabasador Unite In Good. Cu toate acestea orice tip de ajutor este mai mult decat bine venit, de exemplu am fost contactati de o persoana care s-a oferit de a se ocupa de partea grafica a paginii Facebook.

Deoarece de prea multe ori nu avem ocazia sa vedem la cine ajunge ajuorul acordat, modul prin care functioneaza acest proiect este de a documenta tot ceea ce facem cu poze pentru ca mai apoi sa le impartasim cu toata comunitatea Unite In Good. Aceasta modalitate ofera transparenta proiectului si ne ofera tuturor  posibilitatea de a ne bucura de reactia celor ca primesc donatiile. Din cauza stilului de viata si distantei nu avem ocazia sa mergem personal la cei nevoiasi desi multi dentre noi am dori sa o facem. Tocmai din acest motiv, pagina noastra  are ca scop sa ne ofere aceasta placere cu un minim de efort.

Postarile sunt editate in romana si in engleza deoarece pagina se adreseaza tuturor celor care vor sa ajute, insa este normal ca romanii au o sensibilitate mai mare fata de situatia de acasa. Minimul de contributie al fiecaruia dintre noi este de a da un LIKE sau SHARE la pagina, maximul ramane la aprecierea fiecaruia.

RomBel – Care au fost activitătile desfasurate până in prezent sub acest concept? Ce urmează?

Larissa Tirle – Pana in prezent am reusit sa trimitem donatii cu ocazia Craciunului acasa. Printre altele cu ajutorul unor persoane binevoitoare din Spania, au fost trimise hainute si jucarii la un orfenilat din judetul Satu Mare. Actualmente pregatim un transport substantial care se presupune a ajunge inaintea Sarbatorilor de Paste in judetul Valcea.. Puteti urmarii parcursul acestei actiunii pe pagina noastra de Facebook.

Insa o actiune pe care ne luptam sa o indeplinim este donatia a douazeci de paturi de spital. Suntem impresionati de dovada de implicare a unor persoane cu suflet mare pentru a face aceasta donatie posibila. Insa consider ca pe moment nu toata lumea realizeaza impactul de care aceasta o poate avea. De acea ii rog pe toti cei care vor citi acest articol sa consulte pagina de Facebook si sa ne sustina pentru a duce la capat aceasta actiune si cele care vor urma.

RomBel – Exista si alte intiative asemanatoare (trimiterea de cadouri / ajutoare in Romania)… crezi ca aceste initiative ar putea fi grupate, sincronizate si eventual coordonate astfel incat sa fie mai eficiente?

Larissa Tirle – Da sunt mai multe initiative in Belgia si in general in Diaspora. Insa consider ca ceea ce lipseste este coordonare lor. Unite In Good doreste sa raspunda la aceasta problema. De aceea noi nu ne-am impus limite geografice, temporale sau institutionale. Aceasta pagina este o simpla initiativa creata de persoane fizice pentru un scop simplu. Dorinta noastra este de a coopera cu oricine doreste si nu cautam sa ne impunem in nici un mod. Suntem mai mult decat fericiti sa ajutam cu tot ceea ce putem si sa sustinem la randul nostru alte proiecte singura conditie fiind aceea de a le putea impartasi cu intreaga comunitate Unite In Good. Dupa cum puteti observa pana si numele a fost ales ca sa poata grupa orice initiativa care are ca scop facerea de bine.

RomBel – Esti de cativa ani buni in Belgia, cum vezi comunitatea românească din Belgia? Crezi că noi, românii putem avea o comunitate unită, o comunitate exemplu pentru cei din jur? Sau este o utopie?

Larissa Tirle – Consider ca orice diaspora are parte la inceput de o perioada dificila. Ne trebuie timp si rabdare pentru a ajunge unde sunt alte diaspore in Belgia,ca de exemplu italienii si polonezii. Cu toate astea sunt convinsa ca diaspora romaneasca merge in directia buna, dovada fiind si participarea in numar mare la vot, in ciuda conditiilor dificile, de anul trecut. Doresc sa felicit pe toti cei care au fost motivati sa mearga la vot, indiferent de ce au ales pe buletinul de vot si sper sa nu isi piarda acest entuziasm ci sa il valorifice si in alte aspecte. Personal consider ca este de datoria fiecaruia a se implica pentru a avea o comunitate mai unita care poate influenta situatia romanilor in diaspora dar si in tara.

RomBel – De ce crezi că are nevoie România în această perioadă? Ce poate oferi României diaspora din Belgia?

Larissa Tirle – In primul rand o imagine mai buna. Prin toate proiectele precum Unite In Good dorim sa trimitem un mesaj celor din Romania si anume acela ca desi suntem plecati ne pasa de tot ce se intampla in tara si vrem sa ajutam. De ce are nevoie Romania in aceasta perioada? De putin optimism si unitate. Dupa parerea mea, societatea romaneasca dupa revolutie a devenit foarte individualista si poate prea sarcastistica. Impreuna chiar putem face mai mult, luati exemplu acest proiect, a inceput ca o simpla idee venita de la o persoana si care continua sa se mareasca cu fiecare ajutorul fiecarei noi persoane implicate.

RomBel – Cum te pot contacta cei ce vor sa sustina Unite in Good?

Larissa Tirle – Incurajez in mod special pe toata lumea sa ne sustina cu un LIKE, insa daca doresc sa intre in contact cu mine imi pot scrie oricand la adresa de email .

RomBel – Un mesaj de final pentru cititorii Rombel?

Larissa Tirle – Am mai degraba o rugaminte, si anume aceea de a ne sustine pentru a face un bine. Doar impreuna putem schimba ceva pentru tara noastra. Nu exista un ajutor mic, deoarece orice intentie buna, oricat ar fii ea de mica poate duce spre ceva extraordinar.

Multumim si va dorim succes!

Pentru RomBel, Cornel Radu-Loghin
Bruxelles -  8 februarie 2015