RomBel - In data de 1 martie, cu ocazia "Targului Martisorului" de la Kasteel Flora am avut surpriza sa o descoperim pe Mariana Preda, o tanara si talentata romanca..... Mariana, te rugam, pentru cititorii RomBel sa ne spui pentru inceput cum si cand ai decis sa urmezi o cariera artistica.

Mariana Preda: Parintii mei iubeau si iubesc tare mult folclorul in special mama. Si asa la varsta de 10 ani am decis sa merg la liceul de muzica din Targoviste si sa studiez canto popular, dar cum nu se putea studia canto pana la varsta de 15 ani, am ales un instrument - naiul. Cu timpul m-am indragostit de sunetul acestuia si invatand dupa metoda maestrului Zamfir, mi-am dorit tare mult sa ajung un artist ai naiului. Diferite competitii, festivaluri, spectacole, si emisiuni m-au facut sa imi doresc si mai mult sa devin un artist cunoscut. Iar mai tarziu am decis ca vreau sa fac naiul cunoscut la nivel international , si bineinteles abordand si alte genuri muzicale.

RomBel - In prezent studiezi la Amsterdam... de ce tocmai acolo? Cum este viata in strainatate?

Mariana Preda: Da, studiez la conservatorul din Amsterdam si imi place aici, chiar daca de multe ori ei nu te inteleg pe tine si tu pe ei :). Insa am hotarat acest lucru acum doi ani dupa terminarea liceului, si cred ca daca vrei sa faci ceva frumos la nivel international, trebuie sa studiezi in strainatate, sa iesi un pic din zona ta de comfort si sa te descurci, altfel nu vei reusi mai nimic in viata daca stai acasa si nu te lupti pentru visele tale. Aici in Amsterdam este singura catedra de nai in afara de Bucuresti si Chisinau si este bine pentru ca inveti atat muzica clasica cat si arta contemporana dar si alte genuri: pop/jazz. Si in plus, faptul ca majoritatea studentilor sunt straini, te face mai constient de faptul ca trebuie sa faci ceva si sa ajungi un om mare, si cu aceasta ambitie inveti sa traiesti zilnic si iti dai seama ca nu esti singurul. Viata in strainatate te invata sa fi responsabil, sa iti pui ordine in ganduri, sa nu pierzi vremea facand lucruri de nimic, pentru ca tu ai plecat peste hotare cu un scop si oricare ar fi el, trebuie sa lupti.  Pentru mine, este inca dificil, pentru ca naiul este un instrument folcloric si in momentul in care iti doresti sa faci ceva diferit , ai tot felul de incercari. De aceea pe langa nai, cant muzica usoara cu vocea, compun atat muzica de film cat si muzica pop pentru nai si voce si cat de cat ma descurc si la pian.

RomBel - De pe pagina ta web, http://www.marianapreda.com/ , am aflat ca ai primit numeroase premii si diplome. Care este cel pentru care te-ai bucurat cel mai mult? E multa munca in spatele unui premiu?

Mariana Preda: Da , asa este! Am castigat numeroase premii nationale si internationale. M-am bucurat mult atunci cand am obtinut 2 premii I in Olanda anul trecut. In Romania am participat si castigat foarte multe premii cu muzica populara insa in Olanda am participat cu muzica clasica si nu mai eram in zona mea de comfort ca si in Romania. Deci a trebuit sa ma adaptez si sa fac fata tuturor provocarilor, de aceea m-am bucurat asa mult. In spatele competitiilor este foarte multa munca, si de cele mai multe ori nedreptate, iar dupa atata munca sa mai fi si nedreptatit este strigator la cer. Dar de aceea se numesc competitii, te invata sa te stapanesti, sa  iti controlezi mintea si ideile, si sa iti dai seama de fiecare data care iti este nivelul.

RomBel - Vineri 22 mai 2015 vei veni din nou pentru un spectacol in Belgia. Despre ce este vorba?

Mariana Preda: Voi sustine un concert alaturi de doamna Mariana Pachis la centrul cultural din Wemmel. Concertul va fi dedicat iubirii, frumosului , artei in general si prin combinatia muzicii instrumentale si vocale cu desenarea in nisip, cred ca ne vom putea exprima mult mai bine in fata publicului. Sunt incantata de aceasta oportunitate si de abia astept sa vin.

RomBel - Care sunt planurile tale in urmatoarea perioada?

Mariana Preda: De curand am inregistrat cateva piese inedite de folclor cu ansamblul Ciocarlia si imi doresc ca vara acesta sa lansez un CD de muzica folclorica. De asemenea lucrez la albumul meu de muzica pop, si de asemenea sa il lansez pana la sfarsitul anului.  In luna iulie voi participa la festivalul Untold din Cluj-Napoca unde voi sustine mai multe  concerte. Iar in luna iunie am un concert in Amstelkerk in Amsterdam si doua concerte in cadrul  EXPO  2015 Milano.

RomBel - Iti multumim si te asteptam cu drag in Belgia!

Mariana Preda: Eu va multumesc pentru interviu si sa ne vedem cu bine!

Pentru RomBel,
Cornel Radu Loghin
18 mai 2015