De curând, filiala PNL Belgia a demarat, la nivel naţional, o campanie concepută şi lansată iniţial la Bucureşti. Este vorba despre o campanie de strângere de semnături pentru demisia lui Victor Ponta.

Am profitat de lansarea acestei campanii pentru a afla mai multe despre noua filialală a PNL din Belgia, despre ce işi doreşte această filială să ofere, să transmită şi să construiască impreună şi pentru românii din Belgia. A avut amabilitatea să ne dea toate detaliile doamna Ana Serban, co-preşedinte PNL Belgia.

RomBel - Vă rugăm să ne spuneţi, pentru început, câteva detalii despre campania de strângere de semnături pentru demisia lui Victor Ponta.

Ana Serban - In primul rând vă muţumim pentru oportunitatea pe care ne-o oferiţi. O comunitate atât de coagulată şi de prezentă la nivelul diasporei belgiene precum Rombel este în mod cert unul din cele mai preţioase ajutoare pe care filiala noastra le poate primi, ţinând cont că, cu ajutorul dumneavoastră, mesajul nostru va ajunge şi la cei care nu ştiu încă de existenţa noastră.

Campania « Tu decizi ! Demite-l pe Ponta ! » a fost iniţiată la Bucureşti de conducerea PNL şi se doreşte a fi o moţiune de cenzură a cetăţenilor. România are nevoie de un premier legitim care ştie să se retraga atunci cand imaginea sa şifonată afectează imaginea României. Tara noastră are nevoie de un premier care respectă atât cetaţenii care trăiesc pe teritoriul României, dar şi pe acei cetaţeni care au ales, într-un moment sau altul, să ofere o viaţă mai bună copiilor şi familiilor lor, pe alte meleaguri. Si ei sunt tot români şi s-ar întoarce acasă oricând dacă ar avea siguranţa că se întorc la o viaţă mai bună!

Ca atare, această campanie se desfaşoară, începând de săptămâna trecută, atât pe internet unde am creat un eveniment facebook special (https://www.facebook.com/events/1609956105957170) cât şi la sediul PNL Belgia (Rue Marteau, nr.3, Bruxelles) miercuri între orele 11h00-14h00 şi vineri între orele 16h30-19h30. Cine doreşte să se alăture campaniei cu o semnătura o poate face virtual (cu un like în cadrul evenimentului facebook), dar şi mai bine o poate face cu o semnătura, la sediu. Cine doreşte să se implice mai mult poate solicita liste şi poate strânge semnături. Aceste semnături se pot depune ulterior la sediu sau se pot trimite scanate pe email : .

RomBel - Filiala PNL Blegia a fost inaugurată de curand. Cum a apărut această filială?

Ana Serban - Momentul a fost proprice şi « autorii » sunt tot românii din diaspora. In noiembrie, la alegerile prezidenţiale, românii în general şi românii din diaspora în special au demonstrat că işi doresc o schimbare fundamentală a modului în care se face politica, că îşi doresc o altfel de Românie. Diaspora a demonstrat, mai mult ca niciodată, că se poate mobiliza, că poate fi unită într-un țel comun și în primul rând că nu este indiferentă la ce se întâmplă în țară. Diaspora a arătat că are un rol extrem de important și un cuvânt de spus atunci când vine vorba de România. Diaspora nu a uitat de România. Cu totii avem în țară părinți, bunici și prieteni de a căror soartă ne pasă.

Aşa a apărut ideea infiinţării unei filiale PNL în Belgia. Si românii care locuiesc aici au stat în frig şi în ploaie de dimineata până seara că sa voteze…şi ei vor să schimbe ceva ! Cum PNL este partidul care şi-a manifestat permanent solidaritatea, interesul şi respectul pentru românii din diaspora înfiinţarea unei filiale PNL era o necesitate. Am inaugurat filiala într-un moment unic : atunci când PNL a sărbătorit 140 de ani de la înfiinţare. Evenimentul a fost onorat cu prezenţa de cei doi copreşedinţi PNL, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, domnului Marian Petrache, Secretar General PNL, domnului Antonio Lopez- Isturiz, Secretar General PPE, domnilor Victor Ionescu si Viorel Badea, Copreședinți PNL Diaspora, domnului Cristian Busoi,  Membru al Parlamentului European  si prim-vicepreşedinte PNL, domnului Marian-Jean Marinescu, Membru al Parlamentului European si Vicepreşedinte a Grupului PPE în Parlamentul European, domnului Mihai Turcanu, Membru al Parlamentului European, domnul Alin Dragulin, Secretar General adjunct PNL Diaspora, reprezentanţi ai Institutiilor Europene, rezprezentanţi ai filialelor PNL din diaspora (Paris, Luxembourg şi Marea Britanie) şi din Romania, membri şi simpatizanţi PNL din ţara şi din Belgia. La acest eveniment a fost binevenit (şi am promovat acest lucru) orice romîn care a dorit şi a avut plăcerea să ni se alăture într-o astfel de zi.

RomBel - Aţi lansat filiala.... Care sunt obiectivele, ce se va întampla mai departe? Ce oferiţi românilor de aici?

Ana Serban - Nu oferim promisiuni deşarte. Nu oferim vorbe. Nu oferim iluzii. Incercăm să construim pentru şi mai ales împreuna cu ei proiecte concrete.

Un deziderat exprimat foarte clar atat de cei doi co-preşedinţi PNL cat şi de ceilalţi vorbitori prezenţi la inaugurarea filialei a fost acela ca diaspora să se implice din ce în ce mai mult în procesul de îmbunătaţire şi schimbare a vieţii românilor (atat la nivel naţional cât şi în ţarile în care aceştia locuiesc). In acest context, lansarea oficială a filialei PNL Belgia a fost apreciată ca fiind un moment important pentru PNL, cu atât mai mult cu cât, situarea sa « în nucleul » european oferă şansa simpatizanţilor şi membrilor PNL Belgia care trăiesc şi lucrează în Belgia să contribuie, să transmită experienţele şi ştiinţa acumulată către Romania, unde, cu ajutorul lor, se pot demara proiecte, se pot îmbunătăţi legi, se pot schimba viziuni. Susţinerea diasporei,  din toate punctele de vedere, începând cu votul prin corespondenţa şi mergând pană la oportunităţi pentru cei care doresc să se întoarcă în România sunt priorităţi PNL, care, prin vocea Co-preşedinţilor săi prezenţi la Bruxelles la evenimentul de inaugurare, a transmis, o data in plus, faptul ca PNL se va lupta pentru cei din afara României.

Filiala noastră a început deja o structurare a ţelurilor noastre : ne vom ocupa desigur de tot ceea ce putem oferi românilor de aici din punct de vedere cultural (evenimente muzicale, lansări de carte, vernisaje etc), dar mai departe de atât avem multe planuri concrete legate de implicarea noastră, a diasporei în viaţa reală a românilor din ţară.

Am demarat deja o serie evenimente numite Dialoguri Liberale Europene. Acestea vor avea loc în fiecare lună şi sperăm să se dezvolte într-o construcţie mai ampla pentru ca acea comunicare dintre diasporă și reprezentanții politici din țară sau structurile europene care s-a desfășurat destul de greu până în prezent sa se schimbe la modul real. Ne dorim să creăm cadrul necesar, să facilităm acest dialog, să găsim împreună cele mai bune soluții pentru dezvoltarea comunităților românești din Belgia și nu numai. În viziunea mea, acesta este unul dintre cei mai importanți pași pe care trebuie să îi facem în vederea dezvoltării organizației noastre și pentru a genera un spirit de implicare civică la nivelul diasporei.

Dialogurile Liberale Europene, așa cum le spune și numele, se doresc a fi un schimb de opinii și păreri între români, români cu o gândire liberală, care au mai făcut sau nu politică până în prezent, cu viziuni de dreapta și în primul rând cu o puternică dorință de implicare în viața comunității. Ne dorim și vom reuși să aducem în fața dumneavoastră și nu numai, în fiecare lună, cât mai mulți oficiali de pe plan național sau european care să poată transmite și supune dezbaterii proiectele lor politice și care să poată afla de la românii din diaspora problemele comunității și să găsească împreună soluții.

Incepând din septembrie vom deveni foarte activi şi pe ramura de tineret (TNL), dar şi în organizaţia femeilor liberale (OFL). Românii din Belgia au un potential uriaş şi pot schimba multe lucruri în ţară…poate chiar mai mult decât alţi români din diaspora. Noi avem avantajul de a ne afla în nucleul Europei…acolo unde se întâmplă lucrurile, acolo unde se iau deciziile. In acest nucleu se pot elabora, mult mai aproape de « sursă » proiecte care pot deveni realitate.

Ca atare, aşteptăm cu drag forţe proaspete, doritoare sa ni se alature, doritoare să-şi spună cuvântul, ideile, doritoare să schimbe lucuri la nivel real nu doar declarativ. Aceste lucruri şi le propune PNL Belgia şi chiar vom fi foarte activi…de fapt chiar suntem activi.

Ne puteţi urmări permanent pe pagina noastră de facebook https://www.facebook.com/PNLDiasporaBelgia pagină unde vă ţinem la curent cu cele mai fierbinţi stiri, decizii şi evenimente din România.

Vă multumim pentru informati si vă dorim succes in activitatea dumneavoastră!

Pentru RomBel,
Cornel Radu Loghin
3 iulie 2015