Interviu acordat comunitatii RomBel de Mihaela Popescu si Daria Pîrvu, fondatoarele asociatiei ''Agora for Life''.

RomBel: Buna Mihaela si Daria. Multumesc ca ati accceptat sa acordati acest interviu comunitatii RomBel.
Va rugam sa ne spuneti pentru inceput cine se afla in spatele asociatiei voastre,  si, de ce ''Agora for Life'' ?

Mihaela Popescu: Suntem doua persoane profund preocupate de directia in care se indreapta societatea in care traim, de situatia in care se afla tara noastra, care traiesc la maximum abaterile de la democratie care au loc in Romania, si care nu pot sa fie doar spectatori si incearca, prin vocile lor, sa apere interesele societatii civile. Ceea ce a declansat procesul implicarii noastre a fost  “Legea privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argintifere din perimetrul Rosia Montana”, propunere legislativa lansata la sfarsitul lui august 2013 si care a declansat ceea ce a fost numita ulterior « toamna romanesca ».


RomBel: Cand si in ce imprejurari a luat fiinta asociatia Agora for Life ?

MP: Agora for Life s-a nascut in urma unui proces indelungat de “dospire” si de calire: fiecare protest la care am participat sau pe care l-am organizat la Bruxelles, fiecare  demers la nivelul Parlamentului Romaniei sau la nivelul Parlamentului European au insemnat tot atatea caramizi  puse la temelia asociatiei noastre. Am batut cateva luni la rand drumul catre PE, incercand sa convingem europarlamentarii romani si straini de consecintele devastatoare pentru mediu si pentru sanatate ale  unora dintre activitatile ce urmau a fi desfasurate in tara noastra-ma refer la  fracturarea hidraulica si la mineritul prin cianurare. Suntem, din cate stiu, singura asociatie romaneasca din Belgia nascuta din protestele strazii.

Dupa evenimentul  organizat anul trecut de Ziua Nationala ( mars, protest si eveniment in Parlamentul European, cu ocazia sosirii  lui Alexandru Popescu la Bruxelles, plecat cu trei luni inainte din Ploiesti, pe jos, catre Bruxelles, pentru a inmana mesajul sau anti-fracturare hidraulica si anti-cianurare membrilor Parlamentului European )  am decis ca este timpul sa dam actiunilor noastre  un statut juridic si, « pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume », s-au numit Agora for Life.

RomBel: De ce acest nume ?

MP : Ce altceva putea fi mai potrivit decat  numele pe care, in Grecia antica, il avea spatiul in care se concentra intreaga viata civica a unui oras – la care am adaugat « for life », ca sa fie in acord cu finalitatea demersurilor noastre .

RomBel: Povestiti-ne in cateva  cuvinte  despre  activitatile desfasurate de asociatia voastra. Cine va sprijina si cum reusiti sa obtineti fonduri pentru toate aceste actiuni?

MP: Daca la inceput, pana sa existe Agora, ne-am concentrat doar pe activitati de protejarea mediului, ulterior am largit aria activitatilor noastre, astfel incat, odata cu infiintarea asociatiei, ne-am propus, pe langa activitati de protectia mediului, sa desfasuram si activitati de protejare a patrimoniului si a mosternirii culturale romanesti si europene, de promovare si  pastrare  a modului  traditional de viata, de dezvoltare durabila, de justitie sociala…


Evenimentele noastre se transforma in realitate prin propriile eforturi, inclusiv financiare, si cu ajutorul celor care se regasesc in actiunile pe care le intreprindem. Pe parcursul  luptei noastre pentru o lume mai buna, incepand cu anul 2013, am intalnit oameni frumosi, care isi dedica, la randul lor, o mare parte a timpului si fac mari eforturi in a atrage atentia factorilor politici asupra faptului ca au pierdut contactul cu societatea civila si ca nu-i mai reprezinta interesele. Cu ajutorul lor, reusim sa ducem la indeplinire ceea ce ne propunem.

Rombel: Spuneti-ne  cateva cuvinte despre evenimentul  care va avea loc pe 30 octombrie: am vazut ca se doreste a fi mai aproape de suflet : este o sezatoare cu invitati de seama.

MP: Evenimentul pe care il organizam pe 30 noiembrie, « Sezatoare pentru suflet », este un eveniment special, prin invitatii de inalta tinuta pe care ii vom avea si prin faptul ca va avea loc de Sf Andrei si inainte de Ziua Nationala a Romaniei.  Ne propunem sa refacem, in alta perioada si alt spatiu geografic, atmosfera calda, intima, in care se depanau povesti la gura sobei.  Seara va debuta cu recitalul de vioara al violonistului Tudor Andrei, care va veni special de la Viena pentru  acest eveniment, si va continua cu un dialog cu profesorul si scriitorul Marcel Petrisor, o personalitate fascinanta, care are o experienta de viata cutremuratoare, petrecand 14 ani in temnitele comuniste si fiind si condamnat la moarte.  Lucrurile infioratoare prin care a trecut domnia sa s-au petrecut nu demult, in anii ’50-‘60 , iar noi avem datoria de a vorbi despre asta, de a spune iar si iar, copiiilor nostri, ce a insemnat comunismul si ce a adus cu el.  Pe tot parcursul evenimentului vom fi vegheati si vom putea admira icoanele pictate de catre doamna Ligia Despina Craciunescu, pictor de biserici si de icoane, stabilita de cativa ani in Belgia.

Si ce alta incununare a serii putea fi mai potrivita pentru o Sezatoare  decat degustarea unor preparate pregatite chiar de noi doua - inclusiv cateva preparate vegane.

RomBel : Ce planuri de viitor aveti?

MP: Pentru viitorul foarte apropiat ne propunem si abordarea unor teme precum landgrabbingul, agricultura biologica, avand deja in pregatire un nou eveniment cu aceasta tema si cu invitati din Romania. Pe termen lung  intentionam sa colaboram mai strans cu activistii grassroots din tara, cu  organizatiile internationale cu care am mai conlucrat pe diverse teme, cu  unii europarlamentari; pana acum am cooperat excelent cu unii dintre membrii  straini ai Parlamentului European; in urma colaborarii am fost invitata in calitate de vorbitor  la ''Conferinta pentru Clima'' pe 22 octombrie la Bruxelles.

De-asemenea vom lupta in continuare pentru a pastra frumusetea lumii in care traim.

RomBel: Doriti să transmiteti ceva comunitatii RomBel?

MP: Mesajul meu pentru comunitatea Rombel ar fi acelasi pe care l-am transmis acum ceva vreme societatii civile din tara, prin intermediul ziarului Gandul : « „să lase pentru o clipă preocupările personale la o parte şi să se gândească la ceea ce se întâmplă cu ţara noastră, la drumul pe care aceasta se îndreaptă, pentru că s-ar putea să fie unul ireversibil. Să se implice mai mult în problemele comunităţii în care trăiesc, să ia atitudine faţă de încălcarea drepturilor omului, faţă de problemele grave care ameninţă România: gazele de şist şi fracturarea hidraulică, exploatările miniere prin cianurare, despăduririle masive, distrugerea râurilor de munte... Să se gândeasca că neimplicarea lor îi face complici la reuşita acestor proiecte cu impact ireversibil asupra mediului şi asupra sănătăţii oamenilor”.

Daria Pîrvu: Am uitat ca pe lânga trup si suflet suntem si hrana vie. Pentru noi...pentru altii... Zilnic suntem conditionati de alegeri si de circumstante. Nimeni nu are putere asupra circumstantelor, dar fiecare are putere asupra alegerilor sale: am fost educati pentru a arata respect, am fost învațati sa batem inainte de a deschide o usa. Sa salutam cand intram intr-o încapere. Sa avem respect fata de batrânii nostri. Sa iubim oamenii pentru ceea ce sunt si nu pentru ceea ce putem obține de la ei. Căci metaforic, "în geometria dezvoltării umane, calea cea dreapta spre noi însine trebuie sa faca un ocol si prin toti ceilalti.” (Azir) Ceea ce faci azi este extrem de important, deoarece dai la schimb o zi din viata pentru asta!

RomBel: Multumim mult si mult succes in continuare

************************

Detalii despre evenimentul ''Sezatoare pentru sufleti '' aici
Alte detalii despre asociatie aici

Activitati ale asociatiei Agora for life

In ordine cronologica:

- lobby impotriva proiectului de la Rosia Montana, direct in Parlamentul Romaniei, asa cum orice cetatean roman are posibilitatea sa o faca.

- pe 22 ian 2014, protest in fata Comisiei Europene, dupa ce au aparut doar cu "recomandari", in locul promisa legislatie stricta referitoare la gazele de sist:

- lobby la Parlamentul European, impotriva fracturarii hidraulice si semnalarea incalcarilor grave ale drepturilor omului la Pungesti - Vaslui

- primul discurs public, invitatie din partea unor ONG-uri de mediu cu care colaboram:

https://www.flickr.com/photos/foeeurope/sets/72157642634577063/

- Protest pe 6 aprilie- in solidaritate cu protestele din toata tara si din Diaspora:

https://www.youtube.com/watch?v=nE1xCzihxyQ

- Mesaj pentru clasa politica romaneasca- proiect realizat in colaborare cu grupurile de activisti romani din mai multe tari:

https://www.youtube.com/watch?v=zw681O32fxk&feature=youtu.be

- Incepand cu iulie 2014, membra din partea societatii civile a  JRC NETWORK ON UNCONVENTIONAL HYDROCARBON EXTRACTION - parte a  Comisiei Europene

- Mihaela Popescu - vorbitor la manifestatia la nivel mondial Global Frackdown, octombrie  2014:

- eveniment de 1 dec 2014, cu ocazia sosirii lui Alexandru Popescu: mars le la CE catre PE, protest in Piata Luxemburg  si eveniment in PE:

- conferinte organizate pentru Alexandru Popescu la Univ din Wageningen - Olanda, in Ghent

- invitatie de a sustine prelegeri despre cazul Rosia Montana: Univ din Hasselt, in Gent, in cadrul proiectului " Breakfast with a rebel"

Dupa atatea evenimente care ne-au solicitat la maximum, am decis sa infiintam Agora for Life, in februarie anul acesta. Evenimentul inaugural - Classical music to heal the world:

Prima campanie desfasurata: salvam padurile, actiune intreprinsa din nou cu colaborarea grupurilor de activisti din Diaspora si din tara:

Cea mai recenta activitate este discursul tinut in PE:

https://www.youtube.com/watch?v=V-dehrjwCOQ

Interviuri


1 DECEMBRIE. Scrisoare din Bruxelles: „România în care m-aş întoarce este o ţară în care normalitatea nu e o excepţie de breaking news"

Stop, gazele de şist! http://www.formula-as.ro/2014/1117/ecologie-14/stop-gazele-de-sist-17707

http://www.gandul.info/stiri/1-decembrie-scrisoare-din-bruxelles-romania-in-care-m-as-intoarce-este-o-tara-in-care-normalitatea-nu-e-o-exceptie-de-breaking-news-13665771