Sunt o gurmanda, mare amatoare de bunataturi si rafinamente culinare. De preferinta romanesti, dar nu ma dau in laturi de la o branza buna, cu un vin rosu savuros, de-ti lasa urme de fruct fermentat pe cerul gurii, cu un colt de bagheta alba, pufoasa, care-si faramita coaja intre degete pofticioase.
Branza mi-a fost prezentata ca o delicatesa in tara berii belgiene, ca fiind o specialitate imposibil de ratat si care in combinatia potrivita cu vinul frantuzesc si strugurele grecesc devine fel principal sublimat de gustare.  Aceeasi branza reuneste oameni in sala de petreceri a scolii unde invata cei trei muschetari ai mei, o data pe an, in noiembrie, cu veselie, voiosie si bucuria degustarii conviviale. De 7 ani de cand stim ca se organizeaza « seara vinului si a branzei » la Vilvoorde am ratat doar vreo doua adunari.
Acum o vom rata pe a treia. M-am lins deci pe bot de delicii gastronomice, fiindca vedeti voi… pentru securitatea noastra, a celor care locuim in Vilvoorde, in plina alerta terorista nivel 3 nu se face sa ne reunim si sa sarbatorim tocmai acea libertate de spirit, de gandire, de asociere pe care eram  atat de fericiti s-o practicam acum cateva zile. Si asta ca urmare a faptului ca cineva, intr-un colt de lume, cu inima neagra si colcaind de nimicnicie a decis pentru noi, cetateni ai unei lumi democratice si moderne, cu respect pentru cel de langa noi, cu drag de om, ca nu mai avem nici un drept sa ne bucuram de drepturi si care ne-a transformat in eventuale tinte vii intr-o campanie macabra de starpire a valorilor umane.


In loc sa raspund la intrebarile baietilor mei : « mami, pot sa ajut la eveniment ? » imi caut acum cuvinte cu grija, pe intelesul lor, prin care sa exprim atrocitatile unor suboameni, fara a le sadi samanta fricii pe care eu o simt din ce in ce mai des germinand in suflet, cu credinta ca doar si numai prin lumina invingi intunericul. Ca mama simt ca e de datoria mea sa le explic pe un ton neutru o realitate care ne ravaseste. Si tot ca mama stiu ca ai nostri copii simt toate vorbele nerostite.
Asa cum au simtit ca cele 2 zile suplimentare de vacanta sunt incarcate de o vibratie negativa, asa cum au simtit teroarea  intre degetele lor cand au adus acasa instiintarea Celulei de Siguranta din Vilvoorde cu instructiuni clare si precise despre cum se desfasoara de-acum si « pana la sfarsitul saptamanii » orele de curs, despre cum nu mai au voie sa manance la amiaza cu bunica, si nici sa se mai bucure de cursul de inot, despre cum nu mai pot merge « cu sirul indian » acasa, cum nu mai au voie sa ramana in ‘opvang’ dupa orele de curs  - unde se distrau de minune si in plus isi faceau temele in ore de studiu, cum vor revedea fete lungi si intinse ale unor parinti care nu reusesc sa se organizeze sa ii scoata la ora 15.30 fix de la scoala, cum ii vor auzi pe aceeasi parinti discutand despre mersul la cumparaturi ca despre ‘mersul la ghilotina’ ; aceeasi copii vor simti azi o extraodinara dezamagire fiindca « oamenii mari » au ales sa le fie frica si sa anuleze seara « vinului si a branzei » si s-au jucat cu ei de-a « planul de evacuare ».
Si fiindca imi place branza si vinul bun, si ma doare sa citesc dezamagirea fara vina a propriilor mei copii, pentru ei, caci ei sunt ratiunea de a fi a unui parinte, sambata am sa pun masa, am sa scot un vin rosu pentru noi cei mari ‘terorizati’ si-o branza la racleta pentru cei mici si amuzati. Pofta mare, va doresc, de viata !

articol scris de Selena Ardelean

***********************************************************

Selena Ardelean este autoarea „Vieţii in belj”, actualmente life coach, trainer, speaker; predă cursuri  de orientare socială imigranţilor în Belgia ca  freelance în colaborare cu EVA - Agentschap Inburgering en Integratie.

Ȋn paralel organizează traininguri Mastermind – “Devii ceea ce gândeşti”  în cadrul Inge Rock Academy, după cartea cu acelaşi nume pe care a tradus-o de curând în limba română, pregătește ateliere bazate pe gândirea pozitivă în cadrul Triple A Coaching (Training and Speaking).

De aceeaşi autoare : « Pozne cu Jmeke » (2001), « Cenuşă de jar » (2006)

Pentru cei atraşi de culoare, picturile  Selenei pot fi admirate in Galerie Perlezia, Kalenberg 37, 3210 Lubbeek pana pe 1 decembrie 2015