RomBel a inițiat un dialog on-line cu  domnul Mihoc Manuel, consultant in cadrul agenției de recrutare Accent Jobs in biroul din Sint-Niklaas. Vă prezentăm răspunsurile  tuturor celor care au inserat întrebari în topicul deschis în grupul Rombel pe FB săptămâna trecută, topic pentru obținerea de informații specifice recrutării forței de muncă.

Multumim pe aceasta cale domnului Manuel Mihoc pentru colaborare și tuturor participanților la acest dialog.

Rombel: O primă întrebare domnule Mihoc Manuel : în ce regiune a Belgiei acționează sucursala la care lucrați d-voastra?

Manuel Mihoc: Biroul unde lucrez este in Sint-Niklaas dar am contact cu urmatoarele firme din regiunea Sint-Niklaas, Dendermonde, Temse, Lokeren, Beveren:
Accent Foreign are 19 birouri pe suprafata Belgiei si 2 specializari: Industrie si Construct (constructii)

 

Mai jos poti gasi lista birourilor pe provincie si numerele de telefon :

Antwerpen si Kempen  :
Antwerpen Industry 03/2018390
Antwerpen Construct 03/2065180
Hoogstraten 03/2981491
Geel 014/701040

Limburg :
Hasselt Industry : 011/265112
Hasselt Construct : 089/323065

Oost Vlaanderen
Gent Industry  09/2168276
Gent construct 09/2642910
Aalst Industry 053/606650
Aalst Construct 053/606653
Sint Niklaas Industry 03/7601310

Vlaams-Brabant
Mechelen : 015/362900

West Vlaanderen:
Roeselare Industry 051233280
Roeselare Technical 051231641
Roeselare Construct 051432910
Brugge Industry 050/441250
Kortrijk Industry 056/239570
Kortrijk Construct 056/239572

Walonie
Wavre Construct 010/201970

Rombel: care sunt profilurile cel mai des căutate de agenția d-voastra?

MM: Accent Jobs este o firma de recrutare ce are ca focus locurile de munca cu optiunea de contract permanent. Cele mai cautate meserii din industrie sunt : sudori, electricieni, operatori CNC, operatori in alimentatie, technicieni, mecanici auto, soferi profesionisti categoria C/CE, muncitori prelucrarea metalului. In constructie cautam: zidari, instalatori sanitari, muncitori pentru acoperisuri, tamplari, muncitori pentru drumuri, montatori geamuri si usi… Cateodata primim oferte si de la firme care sunt deschise catre posibili candidati care nu au o experienta/pregatire specifica dar sa poata invata in firma.

Rombel: Sunteți în legătură directă cu Actiris si celelalte agenții belgiene de plasare a forței de muncă?
Ce mă sfatuiți să fac în cazul în care meseria pe care o am nu este căutată?

MM:
Daca vrei sa urmezi un anumit curs de recalificare sau sa obtii un certificat ar fi bine intradevar sa iei contact cu Actiris / VDAB / Forem in functie de regiunea in care locuiesti.

Gabriela Bunescu : Cunoasteti/exista companii angajatoare, in Belgia, in sfera seviciilor de personal (HR), care sa fie interesate de vorbitori de limba romana, romana-engleza? Daca nu, care este nivelul de cunoastere al unei alte limbi, spre exemplu franceza? Multumesc

Luminița Iliescu: Aceleași intrebări doar că pentru vorbitori de limbă engleză.

MM: Majoritatea firmelor cu care lucram noi sunt deschise catre candidati care vorbesc limba olandeza la nivel de incepator sau chiar catre candidati care nu vorbesc deloc limba olandeza. Asteptarile firmelor legate de nivelul de cunoastere a limbii olandeze/franceze a candidatilor depinde de specificitatea ofertei de munca, mai exact de cerintele pentru postul respectiv. De multe ori primim oferte pentru locuri de munca unde limba engleza este indeajuns pentru postul respectiv, dar in majoritatea cazurilor cunoasterea limbii olandeze sau franceze este obligatorie.

Gabriela Bunescu: Care este cererea de specialisti pe piata fortei de munca si in ce domenii?

MM: In acest moment exista o foarte mare cere de muncitori calificati.
Rombel: Puteti gasi raspunsul la aceasta intrebare mai sus, in acest dialog .

Gabriela Bunescu Exista si cerere la program de lucru scurt (part-time)?
Ina Moldovan: Buna ziua , si pe mine m-ar interesa aceeași întrebare ca si cea a d-rei Gabriela Bunescu. Multumesc mult!

MM: Oferta pentru locurile de munca part-time este foarte scazuta si este de obicei in functie de regiunea firmelor. Pentru a afla mai exact care este situatia in regiunea dumneavoastra legata de locurile de munca part-time va sfatuiesc sa contacti biroul Accent Foreign din zona unde locuiti. (lista o gasiti in raspunsul de la prima intrebare)

Poncu Elena: Deși ma îndoiesc ca vom primi răspuns, o sa pun o întrebare care ma macină de ceva timp: Din comportamentul angajatorilor ati constatat vreodată tendința de a da prioritate unui potențial angajat de origine belgiana in detrimentul unuia de origine străină?

MM: Alegerea candidatilor se face pe baza capacitatilor si cum la ora actuala cererea pe piata muncii este foarte mare, oricine are o sansa cinstita sa fie angajat. Birourile noastre Accent Foreign pot oferi tuturor candidatilor de origine straina ajutor si sustinere de specialitate, de multe ori chiar in limba lor maternă.  Noi n-o sa raspundem niciodata pozitiv la intrebarile discriminatorii ale firmelor.

Gabriela Bunescu Agentia dvs. recruteaza doar personal stabilit/cu rezidenta in Belgia sau aveti si proiecte de relocare pentru romani?

MM: Birourile noastre din Belgia lucreaza indeosebi cu candidati ce au deja domiciliul in Belgia. Pentru candidati din afara Belgiei ce solicita un loc de munca; de exemplu pentru Romania, ii rog sa contacteze biroul Accent Romania din Cluj la numarul de telefon +40264333355. Colegii mei din Cluj va pot ajuta in cautarea unui loc de munca in Belgia dar nu numai , spre exemplu va pot ajuta sa faceti  un CV profesional.

Gabriela Bunescu: Puteti sa ne spuneti un procent estimativ referitor la angajabilitatea celor care sunt membri Actiris versus cei care nu sunt inscrisi la ei in cautarea unui loc de munca si pe care ii recrutati prin intermediul altor surse? Cu alte cuvinte, sa fiu sau sa nu fiu membru Actiris?

MM: Din pacate nu dispun de o statistica legata de acest subiect. Nu trebuie sa te inregistrezi la VDAB / FOREM / ACTIRIS pentru a te inscrie la Accent Jobs in cautarea unui loc de munca.
ATENTIE : Inscrierea la Accent Jobs nu are nici o influenta asupra dreptului de somaj.

Rombel: Inscrierea în agențiile de recrutare a forței de muncă  VDAB / FOREM / ACTIRIS vă sporesc șansele de găsire a unui loc de muncă.

Nadia Elleboudt: Un contract de interim se poate face si pe baza anexei 19 din Belgia sau a buletinului / pasaportului din Ro ?

MM: Nu toate birourile de Interim au posibilitatea de a face un contract pe baza unui act de identitate din Romania sau a Anexei 19. Accent Jobs Foreign are posibilitatea de a face un contract de munca fara a fi in posesia unui act de identitate belgian.

Nadia Elleboudt Mai multe informatii despre asigurarea /mutuelle pentru lucratorii straini.. Ce ne puteti spune despre asigurarea /mutuelle de tip "Interimaires Santé" ? Sau poate ca agentia dvs ofera alt tip de asigurare medicala.....

MM: Fiecare persoana care munceste in Belgia ar trebui sa se inscrie la mutualitate pentru a fi asigurat in caz de boala și nu numai. Alegerea aste facultativa. Dupa inscriere va trebui sa platesti o taxa lunara care este in jur 9 – 10 euro in fuctie de mutualitate. In afara de asigurarea de la mutualitate din partea angajatorului primesti asigurare in caz de accident de munca.

Ilie Enache: Accent Jobs se intereseaza daca angajatorii respecta contractul zilnic/ saptamanal/ semestrial?
exemplu: Angajatorul are nevoie de un om la mentenanta cladiri, dar angajatul de fapt se ocupa si cu alte treburi nespecificate in contract; : unii angajatori angajeaza persoane sa se ocupe de mutat mobila, de exemplu, dar pe contract este trecut sa zicem”magazioner”, astfel se sustrage de la a plati statului anumite taxe iar angajatul are de suferit deoarece estre trecut la o alta categorie....

MM
: Fisa postului de lucru pentru fiecare functie in parte este facuta de firma angajatoare si un reprezentant Accent Jobs. Continutul fisei postului de lucru este explicat candidatului care va semna luare la cunostiinta. Atunci cand candidatul are nelamuriri legate de continutul muncii, plati sau orice alta intrebare legata de munca, poate oricand sa se adreseze consultantului care il va ajuta cu siguranta, si asta chiar in limba romana !

Ilie Enache În cazul șoferilor se platesc angajatilor acei km reali?Unii angajatori prefera sa platesca km de acasa pana la sediul firmei, dar legal trebuie sa platesca km reali de la frima pana la locul de munca. dar in cazul constructorilor, femeilor de serviciu,etc?

MM: Legat de salariu, premii sau bonusuri, noi urmam intotdeauna baremele belgiene. Ele difera in functie de sector. Toate acestea sunt scrise clar pe fisa de salariu saptamanala.

Nicoleta Oancea: Cand esti angajat prin interim cine plateste banii de vacanta , exista acest drept ? multumesc .

MM: Banii de vacanta se platesc de RJV in cursul lunilor mai – iunie al anului urmator. Pe site-ul lor poti scrie contul bancar unde sa vireze banii, dar se poate vedea si cate zile de concediu ai dreptul in anul respectiv, si cand se va face plata banilor de vacanta. Linkul aici  http://www.rjv.fgov.be/nl

Constintin Macaw: Buna ziua! Incepand cu luna septembrie, sotia mea va sosi in Belgia unde spera sa reuseasca sa gaseasca un post conform cu specializarea ei, fiind licentiata in chimie. Are experienta in controlul calitatii si a activat cativa ani intr-o fabrica de medicamente si circa doi ani in laboratorul unei companii care exporta cereale. Credeti ca sunt sanse sa gaseasca ceva in acest domeniu?

MM: Personal cred ca ar avea sigur sanse sa isi gaseasca un loc de munca in domeniul care il doreste. Bineinteles se poate ca angajatorii sa ceara recunoasterea diplomei cerute. Poate depinde si de regiunea unde locuiti si de firmele din zona. Eu v-as sfatui sa urmeze un curs de limba olandeza / franceza ceea ce i-ar mari sigur sansele de a gasi locul de munca dorit.

Poncu Elena: Vin cu încă o întrebare: Echivalarea diplomelor. Este adevărat ca angajatorii din domeniul privat, spre deosebire de angajatorii din instituțiile publice, accepta diplomele de licența neechivalate in Belgia? (Nu neaparat toate. Am înțeles ca in mai multe domenii sunt acceptate diplomele românești fără echivalare, doar traduse când este cazul.)

MM: Este intr-adevar adevarat ca in multe firme private experienta conteaza mai mult decat diploma. Pentru anumite locuri de munca trebuie sa dovedesti ca ai un atestat sau un certificat care de obicei este din Romania.

De exemplu : Diploma din Romania este indeajuns ca sa poti lucra in Belgia ca sudor, de exemplu, dar pentru locuri de munca ca avocat sau asistent medical sigur va fi nevoie de recunoastere a diplomei

Constintin Macaw: Despre diplome vroiam sa intreb si eu... Fiind membrii ai U.E., nu ar trebui ca aceste chestiuni sa fie deja reglementate si sa nu mai trebuiasca sa le echivalam?

MM: Raspunsul la intrebarea dumneavoastra il gasiti mai sus. Pentru mai multe informatii despre recunoasterea diplomelor accesati urmatorul link : https://www.belgium.be/nl/Leren/internationaal/diplomas/gelijkwaardigheid

Constintin Macaw: In cazul in care domeniul de pregatire profesionala al cuiva nu este cautat momentan pe piata muncii din Belgia, sunt sanse pentru reprofilare? Si daca da, exista o procedura specifica generala sau e diferita de la caz la caz?

MM: Daca vreti sa va inscrieti pentru un curs de reconversie profesionala, cel mai bine ar fi sa contactati VDAB / FOREM / ACTIRIS pentru a vedea care sunt optiunile lor, implicit sa va sfatuiasca. Ei ar putea mult mai bine ca mine sa va indrume in aceasta privinta.

Rombel: Domnule Mihoc vă mulțumim d-voastră și agenției d-voastră pentru colaborare și timpul acordat: Răspunsurile aflate sunt foarte utile.Sperăm să ne vedem în curând la următoarea ediție a „Dialogurilor Rombel”. Mult succes!

Pentru Rombel,
Vic Neagu
14 iunie 2017