Interviu acordat comunității RomBel de Mirela Coca, Sales Recruitement Specialist in Accent Suport Center.

RomBel: Mirela Coca multumesc ca ai acceptat sa dai un interviu pentru comunitatea Rombel

Accent.Jobs este un intermediar intre o firma si forta de munca. Pentru cei care  au ajuns de curand in Belgia nu este foarte clar rolul unei agentii de recrutare: poti sa ne explici mai multe despre agentia Accent.jobs?

Mirela Coca: Accent este o societate belgiana specializata in servicii de recrutare in vederea colaborarilor pe termen nedeterminat intre clienti ( societati belgiene care angajeaza ) si candidati (persoane in cautarea unui loc de munca stabil ). Activitatea agentiei a inceput in 1995 in Roeselare ( Belgia ) si a fost dedicata recrutarii muncitorilor calificati in diferite domenii: constructii, industrie ( mecanici,sudori, electricieni etc), productie (muncitori in fabrici), horeca, inginerie, administrativ. Pe scurt, companii belgiene in cautare de angajati/muncitori apeleaza la noi pentru a recruta persona potrivita conform asteptarilor la nivel de competente. Consultantii nostri in recrutare vor cauta in diferite surse ( baza de date proprie,site-uri, Facebook etc )  profile de candidati care ar putea corespunde, le vor propune un interviu la agentia locala iar ulterior vor propune profilul persoanei respective societatii interesate. Ultima etapa inaintea semnarii contractului de munca este un interviu intre responsabilul societatii si candidat ( un reprezentant Accent Jobs este intotdeauna prezent).


 

In septembrie 2008, Accent a demarat primul proiect dedicat persoanelor de origine straina interesate de un loc de munca fix in Belgia. Primul pas a fost deschiderea unei agentii Accent Foreign in Roeselare ( o echipa de consultanti vorbitori de limba romana si poloneza) si deschiderea primul birou Accent in Polonia.

In anul 2009, Accent Romania a luat fiinta in Cluj Napoca cu scopul intermedierii angajarii persoanelor care nu se aflau inca in Belgia, dar care erau in cautarea construirii unei noi vieti profesionale in Belgia. In acelasi an, Accent a investit intr-un departament suport dedicat asigurarii unei locuinte si unei integrari mai usoare noilor veniti.

Devenind din ce in ce mai dificil de gasit profile specializate in meserii cheie ( acoperisuri, eletromecanici, conducatori utilaje grele, sudori etc), Accent Portugalia si-a deschis portile in vederea acordarii posibilitatilor de acces catre un contract in Belgia (2013).

In prezent, Accent Foreign numara 22 de agentii ( echipe compuse de vorbitori de limba romana, poloneza,portugheza ) dedicate recrutarii de muncitori/angajati de origine straina care cauta stabilitatea unui loc de munca in Belgia.

In continua dezvoltare, anul acesta ne vom adresa si publicului lituanian deschizand o agentie locala si oferinda aceleasi posibilitati de ocupare a unui loc de munca in Belgia.

RomBel: Esti responsabila de recrutare a agentiei Accent.jobs, spune-ne cateva cuvinte despre tine,  despre cum ai ajuns sa lucrezi in aceasta agentie, despre activitatea ta in cadrul ei.

MC: In ceea ce priveste proiectul in derulare adresat comunitatii romanesti, Accent a desemnat un responsabil al carui scop este sa patrunda in mijlocul romanilor, sa le inteleaga asteptarile, ambitiile si sa le deschida posibilitatile ( celor care inca nu cunosc oportunitatile unui contract in Belgia ), astfel incat sa beneficieze de avantajele unui angajat cu drepturi depline pe teritoriu belgian.

Responsabila pentru acest proiect sunt eu. Am venit in Belgia pe 4 noiembrie 2014, in vederea dezvoltarii profesionale. Nascuta in Ploiesti, am absolvit Facultatea de Filosofie in Bucuresti , la sfarsitul careia am decis sa imi dezvolt orizonturile in Belgia.

Ca orice roman care ajunge pe teritoriul belgian, am avut si eu provocarile mele care m-au determinat sa fiu mai puternica pe zi ce trece. In aceasta perioada, am fost printre romanii care isi cautau un  loc de munca si am putut intelege dificultatile si diferitele bariere in ceea ce priveste accesul pe piata muncii.

RomBel: Cum si de ce Accent Jobs in viata ta ?

MC: Cautand un loc de munca, m-am prezentat intr-o agentie de interim unde din intamplare, persoana cunostea proiectul Accent Foreign dedicat regiunii franceze a Belgiei, ulterior am primit un telefon din partea lui Thomas Wauters care mi-a propus un prim interviu pentru a face cunostinta. Am ajuns cu trenul undeva la Charleroi, am cautat agentia timp de 10 minute ( GPS-ul nu prea performant s-a jucat putin cu mine J  ) iar interviul cu Thomas a fost cat se poate de deschis, o discutie despre mine, despre competentele dar mai ales ambitiile mele ( cred ca de foarte multe ori determinarea este cea mai importanta), ulterior fara nicio promisiune din partea Accent a urmat un al doilea interviu cu Anna care mi-a confirmat posibilitatea de a incepe ca si Junior Consultant de recrutare in agentia noastra din Charleroi. Mi-a placut enorm ideea de proiect dedicat romanilor, de a putea ajuta oamenii ca mine cu un loc de munca, cu informatii de orice natura, cu o sansa in plus. Mi-am dorit sa fac mai mult, am muncit mai mult si cu suportul echipei de management  am reusit sa deschidem un prim birou dedicat recrutarii de muncitori straini in Wavre unde am evoluat ca si Account Manager – o noua provocare interesanta  de a convinge patronii belgieni de competentele si determinarea candidatilor de origine straina chiar daca nivelul de franceza/flamanda este cateodata de baza dar competentele si motivatia sunt peste asteptari.

Avand din ce in ce mai mult contact cu patroni belgieni ce apreciaza mai mult decat orice munca din greu, motivatia de a reusi si onestitatea candidatilor mei si din nou, cu suportul responsabilei mele directe, Anna – am primit oportunitatea de a ma ocupa de comunitatea romaneasca in toata Belgia, de a comunica cu oamenii, de a le explica avantajele unui loc de munca cu acte in regula si un patron corect si de a face legatura intre acestia si colegii mei din birourile locale.

RomBel: Mirela de ce crezi in acest proiect ?

MC: Cunosc aceasta comunitate, motivele pentru care suntem aici, ce inseamna sa fi plecat departe de casa , sa fii nevoit sa inveti o limba straina, stiu care sunt motivatiile romanilor in Belgia.

Stiu de asemenea, care sunt barierele pe care le intalnim odata ajungi aici : de la mijloc de transport, limba, acte necesare dar mai ales lipsa de informatii.

Din cauza ca multi romani nu au acces la piata muncii, ajung sa lucreze fara acte sau cu statutul de independent/asociat activ/aidant platiti cu 9-10 euro/ora din care au de platit taxe, impozite, asigurari etc. Putinul pe care il primesc pentru foarte multa munca grea ( cate 12 ore pe zi chiar si sambata de multe ori), il primesc cu intarziere si din acest putin mai trimit si acasa la familie…

Pe de alta parte, am avut posibilitatea de a vedea impresia patronilor belgieni despre muncitorii romani si ghiciti ce ? Ne plac ! Le place ideea ca punem pe primul loc , inainte de orice, locul de munca, ca ne place sa ne implicam in reusitele firmei si ca ne dorim sa evoluam. Le place sa vada ca suntem priceputi, ca venim cu meserii rare ( acoperisuri, zidari, sudori etc) si atunci m-am gandit de ce sa nu fac tot posibilul  sa conectez aceste doua parti, romanii si angajatorii belgieni, sa ajunga sa se cunoasca unii pe altii si toata lumea ar fi multumita, patronul cu un angajat motivat si muncitorul cu un loc de munca bun si avantajele unui contract de munca in Belgia. Si cand spun avantajele unui contract de munca,  spun o stabilitate financiara si profesionala, stiind ca patronul iti asigura activitatea pe care trebuie sa o intreprinzi, iti ofera siguranta unui salariu ( o data pe luna la o data fixa) , fara taxe  sau alte cotizatii sociale. Calitatea locului de munca este diferita ; exista niste norme care sunt intotdeauna respectate( un orar fix, dreptul la pauza, securitate la locul de munca, asigurare etc), dreptul de a avea acces la o pensie pe viitor, alocatie pentru copii ( indiferent ca sunt in Romania sau in Belgia) , prime de sfarsit de an , prima de vacanta ( deci aproape 2 salarii in plus pe an) , concediu platite, vorbim despre dreptul a fi bolnav si a sta acasa in concediu medical, vorbim despre dreptul de a sta acasa in conditii de vreme rea si de a fi platit . Cred ca in afara de stabilitate  financiara este vorba despre o stabilitate psihologica, un anumit confort al vietii de zi cu zi . Sa fii apreciat pentru cine esti si ce stii sa faci. Chiar cred ca impreuna cu colegii mei, putem convinge lumea de aceasta realitate nedescoperita. Dovada vie: de cand am pornit primul birou in septembrie 2008 si pana astazi, avem 1900 oameni care lucreaza prin intermediul nostru ( doar din Accent Foreign) fara sa contam cati oameni au deja un contract fix in urma colaborarii noastre.

Rombel: care sunt proiectele in desfasurare ale agentiei ?

MC: Unul din proiecte este site-ul web munca.accentjobs.be , unde toate locurile de munca disponibile la nivel national  sunt postate zilnic in limba romana , iar oamenii pot accesa site-ul si pot sa se inscrie foarte usor prin completarea numelui, prenumelui si a numarlui de telefon. Odata inscrisi, colegii nostri ii vor contacta in maxim 48 de ore si propune deja un prim interviu. Site-ul este disponibil  si in engleza si  poloneza si in viitorul apropiat vor exista si in alte limbi . Pe acest site postam articole cu informatii necesare pe diferite teme : banii de vacante, drepturile unei mame cu contract de munca, drepturile unui parinte cand copilul este bolnav etc

Rombel: Sunteti prezenti si pe facebook, dar si live, la evenimente organizate pentru romani in Belgia?

MC: Avem si o pagina de Facebook/ Accent Foreign care are acelasi scop ca si site-ul nostru , de a transmite locurile de munca disponibile si informatii utile cu privire la diferite teme de actualitate. In acelasi timp, prin intermediul Facebook incercam sa comunicam cu cei care sunt interesati in Accent si care au intrebari diferite cu privire la Accent si serviciile noastre.

Incercam sa fim prezenti si la diferite evenimente organizate in comunitatea romaneasca , astfel incat sa avem un contact direct si neintermediat cu fostii , actualii sau viitorii candidati Accent. Ultimul eveniment a fost duminica, 28 mai, cu ocazia sarbatoririi Centenarului Marii Uniri in Aalst, unde ne-am simtit extraordinar,  speram ca prezenta noastra a fost utila si pentru aceasta multumim organizatorilor. Vor urma si alte evenimente si veti fi anuntati prin intermediul site-ului nostru si pe  Facebook, si bineinteles va asteptam prezenti in numar cat mai mare !

Rombel: Cateva cuvinte pentru comunitatea Rombel, te rugam

MC: Multumiri echipei Rombel pentru deschiderea de care dau dovada in ceea ce priveste proiectele noastre si va asteptam in data de 5 iulie orele 20  la un dialog on-line pe Facebook, pe grupul Rombel. Sunt deschisa sa raspund tuturor intrebarilor dvs.

RomBel: Multumim , Mirela


O puteti contacta pe Mirela  la numarul de telefon 051 460 464 sau la .
Accent Support Center - Beversesteenweg 576 - 8800 ROESELARE

Pentru RomBel,

Vic Neagu

*****************************