În timpul zilei, Gabriela Mara gestionează proiecte în cadrul Agenției Executive pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, din cadrul Comisiei Europene. În timpul serii și weekenduri, ea este consilier local. M-am întâlnit cu Gabriela pentru a afla ce înseamnă, practic, să fii consilier local în Belgia și ce concluzii poate trage la final de mandat.


Ai venit în Belgia acum 13 ani, lucrezi în mediul European, dar ai rămas foarte legată de comunitatea românească. Cum explici acest lucru?

Pentru mine e normal să fiu legată de români, e normal să promovez ce e mai frumos în România, cum ar fi valorile și cultura noastră. Mi se pare important de asemenea să arătăm, acolo unde locuim, că avem adevărate valori și că suntem niște oameni muncitori și inteligenți, cum de altfel spun mulți belgieni despre români.

Ești primul consilier local român din Belgia. De ce ai decis să te implici la nivel politic?

A fost o alegere politică pentru că am vrut să mă implic în comunitate. Doar implicându-te politic poți să avansezi lucrurile. Când mi sa propus să candidez în 2012, fiind prima dată când românii puteau vota la alegerile locale din Belgia după aderarea României la Uniunea Europeană, am am acceptat pentru că era o oportunitate de a avansa proiecte pentru români și de a promova imaginea României în Belgia.

Care e viața de zi cu zi a unui consilier local aici?

Ce înseamnă să fii consilier? În sens strict, primești un mandat, după care participi la ședința de Consiliu aproximativ o dată pe lună. Pentru fiecare ședință la care participi primești o indemnizație (care la mine în comună este de 90 de euro). În rest, nivelul de activitate ține foarte mult de fiecare și implică mult benevolat. E greu de spus cât timp dedic rolului de consilier local - câteodată, sunt implicată weekenduri întregi, sau seri în timpul săptămânii. Îmi ia foarte mult timp pe lângă jobul de zi cu zi, dar asta pentru că sunt dispusă și vreau să mă implic.

 

Ce ne poți spune despre aria de influență a unui consilier local?

Depinde dacă ești în majoritate în Consiliul respectiv.  Eu am avut această șansă, ceea ce mi-a oferit oportunități de a introduce proiecte și a promova inițiative pentru români, ca de exemplu 5 cele 5 ediții ale Festivalului Românesc din Saint Josse, dar și prezențe românești la alte manifestări culturale.

Ai tras ceva concluzii după primul mandat?

Sunt trei lucruri care îmi vin în minte: în primul rând, am învățat foarte mult de la celelalte comunități despre cum au parcurs ei drumul de integrare în Belgia și în Uniunea Europeană. Sunt multe proiecte și metode pe care le putem aplica și noi pentru a avea mai multă putere de influență, pentru a avea oameni care să lucreze la primării, sau acces la documente în limba română. Apoi, rolul de consilier local a fost pentru mine și un exercițiu de multiculturalitate, ceea ce mă atrage foarte mult. Și nu în ultimul rând, am creat legături cu oamenii și am inițiat proiecte să îi ajut, fie ei români sau nu. Până la urmă, toți avem cam aceleași probleme.

Până la urmă, de ce ar trebui să ne intereseze pe noi, cetățenii români, alegerile locale din Belgia?

În Belgia, administrația locală are puteri mai mari decât în orice altă țară, având competențe în mai toate domeniile, cum ar fi evidența populației, accesul la grădinițe și scoli, formare profesională, securitate, curățenie, mobilitate, mediu sau taxe. Pe lângă inițiativele pe care le au consilierii locali, cetățenii pot aduce propriile inițiative.  În funcție de comună, între 20 și 25 de cetățeni pot semna pentru a introduce o inițiativă cetățenească și o pot prezenta în fața Consiliului.

Suntem mulți români în Belgia, însă mulți dintre noi nu mai avem speranța de a schimba ceva. Cetățenilor români le-aș spune că fiecare gest contează, oricât de mic. Dacă măcar jumătate ar merge să voteze, ar crea o schimbare, ar influența jocurile politice.

Astăzi, 31 iulie 2018, este ultima zi în care ne putem înscrie pe listele de alegători la alegerile locale din Belgia, care vor avea loc în data de 14 Octombrie.

Interviu realizat de Ioana Banach.

Ioana Banach lucrează în funcția de director adjunct al Fundației Europene Verzi și este inițiatoarea campaniei DreptLaVot, care își propune să încurajeze participarea românilor din diaspora în alegerile locale din Belgia. În trecut, a lucrat ca Manager al Afacerilor Europene la Asociația Europeană a Agențiilor de Comunicare, și a făcut stagii de formare în Parlamentul European și în Organizația Națiunilor Unite.