Viata in Belgia pentru un emigrant nu este intotdeauna usoara. Cautarea unui loc de munca a devenit o obsesie aproape pentru romanul de rand. Este desigur o problema pe care multi o rezolva in stilul lor: unii mai cred ca prin relatii, prin mita ar putea si aici reusi sa 'obtina' un post bine platit. Mai este o categorie de romani care sunt impinsi intr-o economie de piata si o nesiguranta ridicata la titlu de normalitate sa incerce sa accepte orice job. Internetul a devenit prietenul mut al multora ditre cei tineri care intr-o tara straina nu au cum gasi informatia necesara de la inceput.

 

Odata rezolvata problema sederii, acestia cauta sa se 'integreze'. Pentru multi dintre romani 'integrarea' inseamna un curs, gasirea unui job bun, pe masura pregatirii profesionale sau pur si simplu sa poata vorbi la un nivel satisfacator neerlandeza.

Putini sunt interesati sa cunoasca foarte bine societatea belgiana, sistemul de securitate care le poate oferi nu numai o protectie si asigurari de sanatate, de viata, s.a.m.d. dar si posibilitatea sa apartina unui grup de belgieni, sa simta ca fac si ei parte din acest popor.

In aceasta faza pentru romanii care au contacte sociale cu belgieni,  incepe sa devina aproape obsedanta intrebarea: cine sunt? care este identitatea mea? Desigur ca multi vor fi tentatati sa raspuda repede: 'in suflet voi fi si voi ramane tot roman'. Dar cu timpul  incep sa gandeasca, sa isi organizeze viata pe alte principii decat erau parintii lor obisnuiti.

Si de aici pot interveni conflicte, uneori contradictii nu numai intergenerationale dar si de conceptii diferite care se nasc firesc din dorinta de a te 'integra' complet, care poate insemna asimilare. De multe ori unii merg pana acolo incat refuza sa mai vorbeasca romaneste, sa mai aiba contacte cu romanii considerand ca nu mai este necesar si ca oricum viata lor este aici, in Belgia si legatura cu Romania se atenuaza. Devin 'straini' in propria lor tara. Dezradacinaea este un proces complex, este ca si un 'flow' de care nu esti constient, te lasi dus, si nu stii unde vei ajunge.

 

Am intalnit si romani fericiti si care acepta viata asa cum este. Cei care doresc sa cunoasca un crampei din viata belgienilor  si care sunt curiosi sa stie care sunt problemele majore de sanatate , cancerul, educatia adolescentilor care devine pentru multi parinti o sinecura le se ofera acest pachet de informatii utile despre multe aspecte ale vietii in Belgia.

Ma adresez nu numai romanilor nou-veniti dar si acelora care sunt confruntati cu probleme, intrebari legate de viata cotidiana, de modul sanatos sau nesanatos de a trai. Multi dintre ei au credinta ca stiu totul unii cred ca nu mai au nimic de invatat. Si de multe ori se inseala, incearca sa puna numai intrebarile cu care se confrunta cel mai mult, de exemplu conflictele la locul de munca cu unii patroni: nu se gandesc ca pot fi 'semnale' ca ceva nu este in regula, ca poate fara sa stie au incalcat un cod nescris de reguli. Aceste informari nu au scopul de a oferi solutii la toate intrebarile. Dar sunt un mijloc indispensabil fiecarul roman care doreste sa se integreze armonios si sa inteleaga pe deplin societatea belgiana in care traieste.

Belgienii sunt un popor primitor, au valorile lor morale si etice si cred ca este datoria fiecaruia intre noi sa dorim o convietuire cat mai pasnica si adevarata. Sa ne simtim din nou ca si'acasa.'

Acesta scopul acestor intalniri, 'home- parties' pe care eu ca si advizor social le organizez: sa deschid o usa si sa aduc putina lumina in vietile romanilor de aici.

Avdia Avrumutoae