Ma numesc Daniela-Livia Bîciu si candidez pe lista primaritei Françoise Schepmans din Molenbeek, pentru functia de consilier comunal.  Aduc in fata electoratului un proiect politic liberal, in care omul este masura tuturor lucrurilor. In care meritul, responsabilitatea individuala si libertatea ocupa un loc central.

Sunt de aproape 20 de ani in Belgia. Nu m-am teleportat intr-o noua realitate, ci am parcurs toate etapele integrarii, de la studentie pana la pozitia actuala, de expert in comunicare, pentru institutii europene si internationale. Acest parcurs  nu a fost usor, mai ales intr-o perioada in care belgienii nu cunosteau despre România decat povestea lui Dracula, Ceausescu si eventual Nadia Comaneci.

Am studiat comunicarea de masa, la Scoala Franceza de Atasati de Presa, urmand de asemenea diverse specializari in geopolitica, la Academia Diplomatica Europeana, precum si cursuri online de comunicare umanitara la Universitatea din Geneva si Harvard Project.

Am lucrat printre altele pentru Comisia Europeana (DG AIDCO), pentru Programme Regionale America Latina si de asemenea purtator de cuvant pentru UNHCR in Africa Centrala. Dar si in sectorul privat, calatorind in peste 50 de tari. Aceasta diversitate profesionala mi-a permis consolidarea competentelor in afara sferei politice si o intelegere exacta a vietii reale a oamenilor, uneori in conditii foarte, foarte dificile.

Sunt implicata si in viata asociativa, fiind cativa ani Secretar General al unei organizatii non-profit destinata sustinerii valorilor europene. De asemenea, militez pentru drepturile femeilor, mai ales libertarea de initiativa economica, ca mijloc de emancipare sociala. Pentru implicarea mea in societate, pentru cunoasterea realitatilor, am fost distinsa cu titlul de Cavaler al Meritului Social al Regatului belgian.

 

Locuiesc de mai multi ani in Molenbeek, o comuna din Bruxelles care nu se bucura intotdeauna de cea mai buna imagine internationala. Dar lupta impotriva prejudecatilor este o specialitate româneasca. Pentru ca multi români plecati in strainatate (si Belgia nu face exceptie) trebuie sa lupte cu mentalitatile la adresa tarii noastre si a poporului român, ironizat chiar si cand castiga la Roland Garros. Ei trebuie sa depuna adesea mai multe eforturi, mai multa munca si mai mult talent pentru a-si gasi cu adevarat locul in societatea de adoptie. Exista in mod evident o paralela intre imaginea comunei Molenbeek si imaginea României. Prejudecatile, generalizarile excesive, ignoranta sau pur si simplu incultura si rautatea fac ca judecatile de valoare sa fie facute in pripa, iar etichetele negative, unele de durata, sa fie lipite in graba, uneori chiar cu ajutorul mass-media.

Particip la alegerile locale cu un program concret articulat pe patru axe principale :

-        pozitia europeana si internationala a comunei Molenbeek, inclusiv in relatia cu Romania si Europa de Est in general

-        impulsul pentru consolidarea clasei medii din Molenbeek, ca baza a democratiei, progresului social si economic (in care cetatenii români rezidenti in comuna sa se regaseasca de asemenea)

-        dezvoltarea antrepreneuriatului feminin si al tinerilor, pentru a combate somajul in comuna

-        consolidarea ofertei educationale si de recreere pentru copii, pentru a pune bazele unei societati deschise si consolidarea integrarii sociale de la cele mai fragede varste. In termeni mai directi, contributie activa la dezvoltarea activitatilor pentru copii la Molenbeek, oferind astfel posibilitatea de a se forma si educa intr-un cadru adecvat

Molenbeek e mai mult decat o comuna, este un simbol. Un simbol al derivei care se poate instala in viata publica, atunci cand   clientelismul se instaleaza ca reper in politica locala. O comuna unde lubiile politice au costat foarte mult iar actuala majoritate a trebuit sa ia decizii drastice pentru permite comunei de a supravietui si iesi din faliment.

Dar comuna este si un simbol al multiculturalismului, unde traiesc zeci de nationalitatI, un amestec unic de culturi si obiceiuri. A prezenta candidatura aici inseamna o dubla provocare. Pe de o parte, aceea de a-si aduce contributia  la demolarea unor ziduri (acest fenomen la moda) intre unii locuitori ai comunei, cantonati reciproc la modelul lor social si cultural. Pe de alta parte, contributia la demolarea zidurilor pe care unii vor sa le construiasca in permanenta intre Molenbeek si restul lumii, convinsa ca aceasta comuna este iremediabil condamnata la fracturi societale si politice. Da, seamana izbitor cu Romania.

Indispensabil sa avem un cuvant de spus in politica locala, pentru a evita, la fel ca si in România, ca partide care nu ne reprezinta sa decida pentru noi in urmatorii ani, doar pentru ca isi ambaleaza promisiunile in staniol electoral.

Incurajez toti cetatenii români din Belgia care corespund criteriilor legale sa participe la vot. Si ii incurajez de asemenea sa voteze pentru un proiect politic liberal care pune accentul pe libertatea individuala, pe responsabilitate si pe contributia fiecaruia la o societate deschisa. Românii au deja de acasa experienta discursurilor sterile, al promisiunilor electorale mirabolante dar niciodata respectate.   Putem alege deci in totala cunostinta de cauza un model politic solid, singurul care a trecut cu succes testul istoriei. Acela al liberalismului, al autonomiei individului, al responsabilitatii si al meritului. Nu al servitutii fata de un Stat atotputernic si adesea corupt pe care il intretinem cu taxele si impozitele noastre. Modelul propus de lista primaritei Francoise Schepmans mi se pare cel mai apropiat de aceasta imagine de pragmatism. De aceea, am raspuns favorabil solicitarii de a fi pe aceasta lista la alegerile locale din Molenbeek.

Alegerile locale din octombrie 2018 reprezinta o dubla oportunitate ; aceea de a ne face auziti si respectati ca si comunitate, de a participa activ la viata publica locala, luptand astfel imptriva cliseelor care adesea si in mod injust ne definesc in ochii Occidentului. Dar si aceea de a « repara » eroarea indiferentei de la alegerile din România, de a nu mai lasa pe altii sa ne impuna pe ce drum trebuie sa mergem in urmatorii ani.