Cei 7 ani de acasa, leaganul copilariei, bunici si parinti, plecatul in lume in cautarea sortii si legatura indestructibila cu ceea ce lasam in urma. Despre toate acestea am invitat-o sa ne vorbeasca pe doamna Elena Rentea .. o prezenta calda, iubitoare a traditiilor populare, o munteanca toata suflet ! Impreuna cu Asociatia RomBel – Romani in Belgia am realizat pana acum impreuna doua proiecte in 2021 si multe altele vor mai veni.
25 aprilie – Atelier de incondeiat oua de Pasti, alaturi de mesterul popular Parasca Cocuta Moroz
9 mai – Ziua Nationala a Portului Popular din Romania, sarbatorita la Bruxelles
* Te invit sa ne spui cateva cuvinte despre tine, ce ai invatat in cei 7 ani de acasa si ai pastrat si aplicat apoi in viata? Ce parere ai despre faptul ca de multe ori mesterii populari nu mai au cui transmite aceasta mostenire? Nu la nivel de informatie, ci de lucru, sa invete pe cei tineri un mestesug. Tot auzim expresia despre mesterii din lumea satelor: « ultimul opincar », « ultimul cojocar »...
Sunt munteancă, vin din Obârșia Miorița, locul unde s-a plămădit cunoscuta baladă « Miorița », respectiv Com.Cașin, județul Bacău si am crescut într-o familie tradițională unde educația, respectul, hărnicia erau lucruri primordiale, care mi-au călăuzit pașii în viață. Dragostea pentru portul popular și folclor le-am moștenit din familie, în casa bunicilor materni unde am crescut, straiele populare erau la loc de cinste și îmbrăcate de întreaga familie la evenimentele importante și la biserică. Unele piese le-am moștenit și eu și le consider ca «Templu la purtător », deoarece când vorbesc de portul popular și tradiții simt legătura cu strămoșii, cu istoria prin care ne reprezentam țara, fiind cartea de identitate a neamului nostru românesc.
Sunt fericita când vad interesul noilor generații fata de rădăcinile și istoria neamului nostru românesc. După 1989 încoace au apărut diverse forme de organizare în domeniul meșteșugurilor populare, dar datorita emigrării noilor generații, statele indigene au rămas locuite în mare parte de persoane cu vârstă avansata și care nu prea au cui transmite aceste comori.
* Emigrarea in Belgia. Care au fost provocarile? Familia - cum percep copiii si cum percepi tu ca adult?
Am ajuns în Belgia în 2013 prin intregirea familiei, eu ca adult am luat-o ca pe o provocare, ajunsă aici am descoperit o țară multiculturala ceea ce m-a fascinant și încă ramane o provocare pentru mine. Pentru copii eu văd Belgia ca punctul zero, locul unde pot începe ceea ce doresc; depinde de ceea ce dorești să faci, sunt atâtea oportunități că de multe ori ești dezorientat (începutul e greu), trebuie să cunoști structura legislativă a țării și restul depinde de tine ca persoana. Iubesc complexitatea și diversitatea acestei țări, îmi hrănesc sufletul vizitând-o, după cum se spune este țara cu cele mai multe castele și natura (țara cea mai verde) - am în obiectiv să le vizitez pe toate, apoi mai sunt arta, cultura și instituțiile europene, tot timpul e ceva de descoperit.
* Ce activitati ai facut pana acum si ce planuri de viitor ai, in ce priveste aceasta mostenire a traditiilor ? Au nevoie romanii din Belgia de aceasta legatura cu traditia? Pentru tineri crezi ca e o curiozitate de moment sau e ceva mai important?
Cu ce iti hranesti si bucuri sufletul?
Am activat la grupurile folclorice « Zamfira » Arthis și «Floarea de colț » ca dansatoare și astfel si la evenimentele comunității românești. Iubitoare a portului popular, îmi cos singura camașa cu model din locul meu natal, lucrez mărțișoare și diverse obiecte cu motive tradiționale, ceea ce mă delectează (este ca o terapie a sufletului.
Am început o frumoasa colaborare cu comunitatea « La blouse roumaine », pregătesc un proiect nou « ,Acasă la origini » deoarece simt ca am o temă neterminata legata de locul de baștină, particip voluntar la școala EuropaNova și am inceput o noua colaborare cu comunitatea si Asociatia RomBel. Am observat că românii din Belgia sunt sensibili la sărbătorile de peste an, departarea de cei dragi și de meleaguri natale le dă o nota de nostalgie. Consider ca pentru noile generații noi suntem puntea de legătură, avem obligația morala și civică de a le transmite cultura și istoria neamului romanesc.
Un neam ce nu-și cunoaște istoria este un neam care nu-si cunoaste trecutul.
“Un popor care nu își cunoaște istoria și eroii, e ca un copil care nu își cunoaște părinții” – Nicolae Iorga
Galerie Poze
Incondeierea oualor :
- Grup facebook RomBel: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.163358469012719&type=3
Ziua Portului Popular :
- Grup Facebook RomBel: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.2847249735539924&type=3
- Galerie foto Marian Baciu, fotograf profesionist : https://gallery.marianbaciu.com/ziuaportuluipopularbrussels2021/?fbclid=IwAR0fNyr5m0FB2mbg-shHiITp6eFMt0H9m7kIudkNn1RJAsBOwciQ8m7_tKU
Interviu realizat de Carmen Solomie