Rombel va aduce in premiera bucuria participarii Romaniei la Festivalul FLEURAMOUR si va face cunostinta cu echipa de profesionisti iubitori de flori si de frumos, care ne va reprezenta in acest an. In perioada 23-27 septembre 2021 la Alden Biesen in Belgia, castelul local este gazda celei de-a 24-a editii a Festivalului Fleuramour, intr-un cadru feeric, unde se intrec in maiestrie echipe internationale. Echipa Romaniei este coordonata de Andreea Stör, designer florist, care ne impartaseste despre pasiunea sa si despre cum este sa reprezinti tara intr-o competitie internationala. 

 

 

➢ Cum au fost inceputurile in aceasta profesie ? Cum ai ales-o ?

Cred ca toate experientele din viata noastra au un scop si nimic nu este intamplator, astfel ca in  urma unei calatorii in Germania, studenta fiind in anul 3 in cadrul Facultatii de hortcultura Cluj, am descoperit o revista de design floral. Vorbim de anul 2005, cand in Romania nu exista expresia "design floral". In momentul cand am deschis revista, s-a deschis o alta lume pentru mine si am avut un sentiment foarte puternic “eu asta vreau sa fac!”. Peste 3 luni deja participam la primul workshop international, unde am intrat in acest univers al florilor, cunoscand profesori de design floral, campioni mondiali, floristi talentati din mai multe colturi ale lumii. Au urmat ani de zile de training peste tot prin lume pentru a dobandi cat mai multe abilitati si tehici de design floral. Stiam foarte clar ca-mi doresc la randul meu sa devin profesor de design floral si dupa 7 ani de educatie internationala si 5 ani de facultate am deschis usile primei scoli de floristica din Romania. Am introdus denumirea de "design floral" in Romania, avand bucuria sa lucrez cu mii de floristi de-a lungul celor 9 ani de cand am infiintat scoala FLORISTIQ ART si "Asociatia Floristior Romani".

➢ Calatoriile ne imbogatesc spiritul si ne intaresc sentimentul de libertate. Ce ai « adus » din calatorii, pentru a impartasi celorlalti? Cum vezi  romanii, Romania acum, dupa deschiderea catre alte natii si culturi ?

Daca nu calatoream, nu aveam oportunitatea astazi de a reprezenta Romania intr-un Festival de Flori international la Alden Biesen Belgia. Aceasta este doar una dintre prezentele mele pe scenele internationale, printre care Malaiezia, Spania, Germania, Marea Britanie, Franta, Olanda. Calatoriile reprezinta o parte esentiala in meseria mea de designer si profesor international, atat sub forma sursei de inspiratie, cat si sub forma de cunostinte tehnice si relatii interumane. Si mai presus de toate acestea, dupa fiecare calatorie descopar o noua valenta a spiritului romanesc. Cand ma intorc in tara am mai multa claritate fata de ceea ce noi suntem ca si romani. 
Imi dau seama de umanitatea pe care noi o avem, de talentele pe care de multe ori nici nu le luam in considerare, de vitalitatea care salasluieste in noi, de creativitatea care iese la suprafata atunci cand lucram intr-un proiect, adica acea inventivitate pe care o cunoastem cu totii. Desigur pe de alta parte, vad si aspectele pe care le putem imbunatii la noi romanii, indiferent unde locuim. Dar ceea ce realizez cu cat calatoresc mai mult, este ca noi romanii nu suntem atat de diferiti de ceilalti si ca toti oamenii ne dorim aceleasi lucruri in esenta. Educatia si calatoriile ne fac sa vedem lucrurile intr-o maniera mai obiectiva, sa vedem cu adevarat cine suntem, dar sa fim deschisi sa invatam lucruri noi de la ceilalti, fara sa plecam capul si sa ne simtim inferiori, deoarece si noi avem multe sa ii invatam pe cei din jurul nostru.

➢ Cum ai inceput colaborarea cu Festivalul FLEURAMOUR? La a cata participare esti si cum ai perceput echipele altor tari ? Dar pe tine insati si echipa ta in mijlocul lor ?

Cum spuneam la inceputul interviului, nimic nu este intamplator, astfel ca acea revista care a reprezentat pentru mine o poarta deschisa catre universul florilor este condusa de aceeasi echipa organizatoare a Festivalul Fleuramour. In 2015 am fost invitata de catre un alt coleg designer florist belgian sa fac parte din echipa lui si asa am ajuns prima data la l acestui festival. Acum am mai urcat o treapta, ajungand sa fiu invitata ca si designer florist international reprezentand Romania si formand o echipa de floristi romani talentati. Tema fes<valului de anul acesta este "Fashion and Flowers", ceea ce ne-a  inspirat sa cream un concept in jurul ‘’iei” traditionale romanesti, dar intr-o interpretare contemporana.
Multa lume spune ca realitatea virtuala este viitorul, noi spunem ca este prezentul, integrand experienta realitatii virtuale in cadrul expozitiei noastre de design floral. Intetntia noastra este de a introduce vizitatorii in “esenta spiritului romanesc”, intr-un mod inedit.
In procesul de creatie am facut tot felul de experimente cu florile si am ajuns sa cream o noua linie de flori, pe care am implementat-o impreuna cu o firma producatoare de flori din Olanda.
Este o bucurie imensa pentru mine sa vad cum dupa 16 ani de la momentul in care am rasfoit pentru prima data acea revista, sunt invitata in cadrul acestui Festival si am ocazia de a oferi mai departe aceasta oportunitate si altor floristi romani, care fac parte acum din echipa mea, impreuna cu care vom lansa o noua colectie de flori la nivel mondial.

Va asteptam in perioada 23-27 septembrie la Castelul Alden Biesen sa sustinem echipa romaneasca si sa admiram creatiile celor mai cunoscuti designeri floristi din lume. 

Invitatie la castel: https://fleuramour.be/

Daca doriti sa cunoasteti mai multe despre activitatiea Andreei sau chiar sa urmati cursurile scolii sale, pe Andreea o gasim aici : https://andreeastor.com/ si pe pagina sa de Facebook : https://www.facebook.com/FloristiqArt

Interviu realizat de Carmen Solomie

May be an image of 4 people, including Andreea Stör, people standing and outdoors May be an image of castle and outdoorsMay be an image of 8 people, outdoors and text that says 'O NOUA GENERATIE DE DESIGNER FLORISTE se formeaza acum Horal лsign ion'