"Cred ca nu atat tara in care au ales sa traiasca o perioada are un rol determinant, cat aluatul din care sunt facuti oamenii imprima o atitudine sau alta, iar experienta strainatatii vine sa imbogateasca spiritul. Din ce am remarcat pana acum, romanii isi iau tara cu ei, oriunde ar pleca. Ca este pastrata la vedere sau mai discret, TARA este intotdeauna prezenta."
Proiectul "Timpul Reintoarcerii" realizat de Mihaela Popescu in colaborare cu Trinitas TV, este sprijinit si incurajat de Asociatia RomBel - Români în Belgia care se implica in a-i aduce o vizibilitatea cat mai mare in comunitatea romanilor din Belgia si nu numai.
Ne cunoastem de multi ani, mai ales datorita evenimentelor culturale organizate pentru comunitatea romaneasca si internationala. Sa le povestim si celorlalti …
Am studiat Jurnalistica si Dreptul, locuiesc din 2007 in Belgia. S-a intamplat ca absolut tot ce am facut de cand m-am mutat aici sa aiba legatura cu Romania. Activitatile desfasurate au dus, la inceputul anului 2015, la infiintarea asociatiei « Agora for Life », o asociatie non-profit prin care, alaturi de colega si prietena mea Daria Pirvu, vorbim despre Romania, prin intermediul evenimentelor culturale pe care le organizam. De-a lungul timpului am organizat trei editii ale Zilei Nationale a Portului Traditional, am invitat in Belgia etnologi, muzeografi, mestesugari, oameni din lumea satului, am adus piese de teatru (amintesc doar « Candele nestinse », piesa dedicata celor care au patimit in inchisorile comuniste), muzicieni, scriitori ( dascalul Marcel Petrisor), iar in 2021 am reusit sa marcam cei 140 de ani de la nasterea lui George Enescu, prin evenimentul « Enescu, rapsodia unui destin », gazduit de Biserica Regala Sfanta Maria din Bruxelles. Tot anul trecut am reusit sa organizam a treia editie a concertului DOR, la Conservatorul Regal din Bruxelles, cel mai amplu demers cultural al asociatiei, care a atras, chiar si in conditii de pandemie, numerosi iubitori ai muzicii clasice. Invitatul special al concertului a fost violonistul Remus Azoitei, care ne-a facut marea onoare de a accepta pentru a doua oara invitatia noastra. Si, foarte important, am reusit, de-a lungul timpului, sa atragem alaturi de noi oameni care ne-au devenit prieteni de nadejde, stalp si umar fara de care nu am putea sa facem toate acestea.
Anul 2021 a marcat debutul unui nou proiect « Timpul Reintoarcerii » - este colaborarea cu Trinitas TV Romania o initiativa personala sau in numele asociatiei ? Cum a aparut acest proiect - spontan sau este o « nevoie » venita din evolutia comunitatii romanesti din diaspora ?
Este o initiativa personala, aflata la capatul unei colaborari desfasurata pe parcursul mai multor ani intre asociatia noastra si Trinitas Tv, colaborare ce a cuprins, in prima jumatate a anului 2021, materiale video despre comunitatea romanilor din Belgia, materiale difizate in cadrul emisiunii « Romania de peste granite », realizata de doamna Cristina Liberis, sub semnul Anului Omagial al Pastoratiei Romanlor din afara Romaniei. In mod firesc s-a nascut apoi emisiunea « Timpul Reintoarcerii », pe de o parte pornind de la drama prin care trece tara noastra, aceea de a fi fost parasita de cateva milioane de romani ( 5 milioane conform unor date) si, pe de alta parte, de a fi de ajutor romanilor care doresc sa se intoarca, dar inca nu au curaj. Prin invitatii nostri, romani reintorsi acasa dupa ani mai multi sau mai putini petrecuti in strainatate si care acum fac lucruri demne de a fi povestite, dorim sa transmitem un mesaj de incurajare : se poate trai frumos si in Romania !
Este un subiect in care m-am implicat inca de acum cativa ani, cand faceam, alaturi de Daria, interviuri cu oameni care s-au intors in tara si care fac lucruri demne de a fi povestite. Deci « Timpul Reintoarcerii » vine si in continuarea fireasca a preocuparilor care m-au insotit de-a lungul anilor. Sunt recunoscatoare Trinitas Tv pentru ca pot sa ma exprim si in acest mod, pentru increderea pe care au avut-o in mine.
Ce inseamna « Timpul Reintoarcerii » ? Cui va adresati (ca invitati, dar si ca public). Ce sperante ai legate de acest proiect ?
Timpul Reintoarcerii este un fel de « indrumar de intoarcere acasa ». Fiecare invitat, prin ceea ce spune, ofera sfaturi pretioase celor care sunt inca in strainatate si se gandesc sa se intoarca, dar ii impiedica teama. Spunea Noica : « stari de spirit, asta trebuie sa dam ». Cred ca romanii au mare nevoie sa primeasca si mesaje de incurajare, de incredere, in oceanul de mesaje descurajante, iar noi asta incercam sa facem ! Si facem asta prin ceea ce povestesc invitatii nostri, oameni de un optimism molipsitor, de o determinare care transmite acea stare, acea incredere ca ai putea reusi orice ti-ai propune !
Pe termen scurt sper sa ajunga la cat mai multi oameni emisiunile noastre. Desigur, ne adresam celor care au pastrat vie legatura cu tara, care au mereu in gand reintoarcerea acasa. Pe termen lung - sa cantareasca ceva in luarea unor hotarari, sa schimbe, in bine, destinul unor oameni. Mi-as dori ca povestile pe care le prezentam sa serveasca drept modele si sursa de inspiratie pentru noi povesti demne de a fi povestite. Pe termen si mai lung- sa ajutam tara noastra, sa-i aducem fiii ratacitori acasa, acolo unde le sunt radacinile si unde le este inima, de cele mai multe ori.
Cum vezi comunitatea romanesca din Belgia ? Sunt romanii la fel peste tot sau diferiti in functie de locul unde emigreaza? In sensul ca societatile belgiana sau spaniola sau americana isi lasa amprenta diferit asupra romanilor? Sau romanii incearca, oriunde ar fi, sa pasteze traditiile lor?
Este o experienta extraordinar de imbogatitoare aceea pe care mi-o ofera aceasta emisiune…sansa de a vorbi cu oameni care-si deschid inima in fata ta, iti impartasesc cele mai adanci vise, framantari, temerile avute…piedici la adaptarea intr-o tara straina sau la intoarcerea acasa… Cred ca nu atat tara in care au ales sa traiasca o perioada are un rol determinant, cat aluatul din care sunt facuti oamenii imprima o atitudine sau alta, iar experienta strainatatii vine sa imbogateasca spiritul. Din ce am remarcat pana acum, romanii isi iau tara cu ei, oriunde ar pleca. Ca este pastrata la vedere sau mai discret, TARA este intotdeauna prezenta.
Ai facut fimarile in tara. Cum i-ai gasit pe romanii reintorsi, « acasa » la ei sau inca in perioada de tranzitie, adaptare? Cum i-ai perceput sufleteste ? Din discutiile cu ei, cum percep ei «reintoarcerea » ? Este societatea pregatita sa-i primeasca ? dar autoritatile ? Exista niste inlesniri facute acestor oameni ? Adaptarea e simtita diferit de copii si adulti ?
Fiecare intalnire este, inainte de toate, o mare bucurie pentru mine, ca realizator, si pentru colegii de echipa! Oamenii intalniti pana acum sunt adevarate comori de intelepciune, o emisiune de 15-20 min este insuficienta pentru a dezvalui belsugul lor sufletesc, insa noi, echipa, suntem mai norocosi, stam in preajma lor multe ore pentru acele 15 min si am prilejul de descopar, de fiecare data, pacea interioara pe care o transmit, creativitatea si increderea in fortele proprii cu care au pornit la drum ! Sentimentul pe care mi-l dau, atunci cand vorbesc cu ei, este ca au reusit sa treaca inot peste o apa involburata si acum au ajuns la mal. Romania este limanul tihnit, dupa anii de zbucium, lupta, munca, foarte multa munca. Sigur ca si acasa este munca, dar este altfel de munca - si esti printre ai tai, gasesti oricand un sprijin sau macar o ureche intoarsa catre tine.
Toti cei cu care am discutat pana acum - au fost deja difuzate pana acum 18 editii si am discutat cu multi alti romani intorsi acasa, in pregatirea emisiunilor viitoare - sunt fericiti ca au ales sa se intoarca. Unii au apelat, pentru realizarea visurilor cu care au venit, la fonduri europene, altii s-au limitat la fortele proprii, conjugate uneori cu cele ale familiei…cei care au apelat la fonduri europene povestesc cu mult umor despre aceasta experienta ce a implicat multa birocratie, care insa, in final, i-a ajutat sa-si realizeze visul.
Copiii par sa se adapteze mult mai repede la viata din Romania, chiar daca pentru multi dintre ei Romania este o tara straina. Sigur, de mare importanta este si varsta la care ajung in Romania si – lucru extrem de important, valabil si pentru adulti - legatura pastrata cu tara.
Sunt multi, putini, suficienti cei care se reintorc in tara ?
Se intorc in tara cei care nu au ridicat toate podurile la plecare, care au pastrat o legatura permanenta cu tara natala. Dupa lipsa acuta de forta de munca, se pare ca sunt putini cei care au revenit. Pandemia a intors acasa o parte dintre romanii plecati, statisticile spun ca ar fi vorba despre 100 000 de oameni, dar in continuare lipsesc medici, lipsesc electricieni, mecanici, fierari…dupa cum spunea unul dintre invitati, scriitorul Gelu Vlasin : « si-ar gasi loc de munca imediat in tara, daca s-ar intoarce ». « Ne plang dealurile, ne plang satele dupa cei plecati »- spunea Narcis, un tanar reintors dupa 4 ani petrecuti in Elvetia. Si, as adauga eu, mai mult decat orice, ne plang copiii dupa parintii plecati la munca in strainatate, ramasi in grija doar a unui parinte sau chiar lipsiti de amandoi parintii. Trauma prin care trec acesti copii nu poate fi vindecata de nimic. Am citit cateva studii in acest sens, sunt inspaimantatoare datele relevate : un studiu « Salvati Copiii » arata ca peste 200.000 de copii sunt vulnerabili, fiind abandonaţi de catre unul sau ambii parinti, iar unii dintre aceştia nu sunt în grija sau supravegherea niciunui adult, iar statul roman nu asigura absolut nicio forma de protecţie pentru aceşti copii. « Avem un numar îngrijorator de copii abandonaţi de către părinţi, de sinucideri în rândurile minorilor, de abuz de alcool şi violenţă domestică, agresiuni sexuale cu minori, abandon şcolar, marginalizare şi sărăcire, traume emoţionale care afectează dezvoltarea acestor copii abandonaţi de părinţi şi capacitatea lor de a creşte şi a se dezvolta în adulţi funcţionali, integraţi în comunitate şi responsabili. Aceşti copii, fără politici adecvate, vor fi marginalizaţi şi pierduţi pentru societate »
La toate acestea m-am gandit atunci cand a luat nastere « Timpul Reintoarcerii ». Sa ne ajute Dumnezeu sa putem aduce lumina, inspiratie si incredere ! Si parintii acasa, pentru cat mai multi copii !
Cine au fost interlocutorii de pana acum ? Ce proiecte de viitor ai ? Au romanii reintorsi aceleasi povesti, aceleasi sperante sau fiecare are o poveste personala ? In functie de timpul sccurs de la reintoarcere pana la momentul interviurilor, senzatia este de satisfactie, implinire, sau inca luceaza la construirea unei relatii cu locurile natale ?
Ce este absolut minunat, pe langa intalnirile in sine, este ca fiecare are o poveste cu totul diferita de cea a invitatului precedent. Unii iau deciziile emotional, altii pun totul pe hartie, calculand matematic totul, altii simt pur si simplu ca a sosit momentul, Timpul Reintoarcerii …Pentru mine, ei sunt un continuu prilej de a-mi reconfirma ca neamul nostru este unul format din oameni frumosi, demni, curajosi, care isi iubesc tara enorm si care doresc sa contribuie la bunastarea ei. Un raspuns care mi-a ramas in suflet este cel al doamnei Harja din Cisnadioara, care, la intrebarea mea « Ce inseamna Romania pentru dvs ? » a dat un raspuns care mi-a adus lacrimi in ochi « Romania este izvorul meu de apa vie ! ». Ei sunt un cuplu care a locuit 18 ani in Canada.
Sunt si eu uimita de bogatia povestilor intalnite in cale, fiecare s-a intors acasa cu o alta poveste in spate, dar, intotdeauna, exista o constanta : determinarea ! Toti se intorc cu o uriasa energie constructiva pe care o folosesc in proiecte personale dar, de cele mai multe ori, cu implicatii majore in comunitatatile in care s-au intors. Daniel Stanc s-a intors de la Londra cu proiecte de pastrare si valorizare a lumii satului, Lavinia Schuster a adus in satul Mosna turisti din toata lumea, in gospodaria ei biologica, Narcis Pintea, alaturi de familia sa extraordinara, tine unit un sat intreg, se intampla acolo lucruri minunate …ce a facut Mihai Barbu in Apos este o readucere la viata a unui sat aproape abandonat…Avem si antreprenori in emisiune, doua doamne din Belgia, am difuzat deja o emisiune si cu un medic, neurochirururgul Ionut Gobej, care a ales sa salveze vieti in tara noastra…Urmeaza noi deplasari pentru a realiza noi materiale, avem de mers in Sibiu, Alba, Hunedoara, Timis, Salaj, Cluj si, desigur, filmam si in Bucuresti.
Venim in fata telespectatorilor cu povesti diferite, dar unite, toate, de acelasi fir rosu care ne aduce intotdeauna impreuna: dragostea pentru Romania.
La acest link sunt toate emisiunile difuzate pana acum:
https://www.youtube.com/watch?v=BizjtvSc-Q0&list=PLx_GBNs8AYzrQ5vRuv5vetxwZgxzfF32n
Detalii poze: Daniel Stanc, 4 ani Marea Britanie
Lavinia Schuster, 4 ani Germania
Maria Boboia, Italia (16 ani)
Narcis Pintea, 4 ani in Elvetia
Adina Blaga, 14 ani in Franta si Belgia
Interviu realizat de Carmen Solomie