Liliana Țuroiu este director al Institutului Cultural Român de la Bruxelles și Conferențiar Universitar Dr. în cadrul Universitații Naționale de Arte din București, unde predă de peste 20 de ani. Este de formație artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Este de asemenea membru al unor asociații internaționale precum ENCATC, Fundația Universitară din Bruxelles, Consiliului Științific al Fondazione Sapienza din Roma sau în cadrul Consiliului Internațional al Federației Industriilor Creative din Londra.
A fost președinte al Institutului Cultural Român în perioada 2017-2019, perioadă în care ICR a fost parte a unor programe internaționale majore precum Festivalul EUROPALIA România și Sezonul Franța-România.
Înainte de a deveni o voce a diplomației culturale, Liliana Țuroiu s-a remarcat prin activitatea sa de antreprenor și profesor. În 2015, a lansat colecția și albumul de artă și costum “Zestrea”, un proiect de promovare a identitatății naționale și a tradițiilor românești.
A participat în cadrul unor conferințe internaționale pe tema industriilor creative și a dialogului cultural transfrontalier.
În 2019, Liliana Țuroiu a primit Ordinul de Cavaler al Artelor și Literelor din partea Guvernului Franței.
”Muzica a avut întotdeauna puterea remarcabilă a atinge cele mai profunde sentimente ale oamenilor, fără a fi nevoie de vreo traducere.”
- Bun venit la Rombel, ne-am propus să vorbim astăzi despre câteva din evenimentele culturale dedicate promovării muzicienilor români în spațiul Benelux, știind că urmează, în data de 21 iunie 2022, un nou concert în agenda reprezentanței ICR Bruxelles. Este vorba despre un dialog muzical extraordinar, avându-l pe Marius Preda ca invitat special, un concert ce va avea loc la Centrul Cultural Wolubilis din Bruxelles. Spuneți-ne câteva lucruri despre acest proiect.
Încep prin a vă mulțumi pentru prezența dumneavoastră la evenimentele noastre, deopotrivă pentru promovarea constantă, prin canalele de comunicare ale Rombel, a creatorilor români prezenți în cadrul proiectelor pe care le derulăm în inima Europei, și pentru invitația de a face o scurtă trecere în revistă a evenimentelor recente organizate de echipa pe care o coordonez în spațiul Benelux.
ICR Bruxelles va susține în curând, așa cum aminteați, participarea unuia dintre cei mai talentați și cunoscuți muzicieni români, Marius Preda, în cadrul unui concert ce va fi organizat la Wolubilis, împreună cu Fundația Yehudi Menuhin din Bruxelles. M-am bucurat foarte mult, alături de colegii mei, atunci când directorul muzical al acestui concert a acceptat să dedice, urmare a propunerii echipei noastre, un loc important creațiilor marelui compozitor Vladimir Cosma, un creator pe care îl admir și îl prețuiesc, într-un mod aparte. Suntem deosebit de onorați să putem facilita accesul artiștilor români pe scene din inima Europei și să putem susține, în acest context, prezența marelui muzician de jazz Marius Preda, într-un dialog cu prestigioasa orchestră Brussels Chamber Orchestra.
Va fi cu siguranță un dialog muzical de excepție la care participă, în premieră, muzicieni consacrați din mai multe țări, printre care se numără Gilles Apap (Franța) - un prieten al României și al artiștilor români sau Gwen Cressens (Belgia), alături de numeroși alți invitați. Marius Preda este unul dintre cei mai respectați muzicieni la nivel internațional, un artist despre care Maestrul Vladimir Cosma afirma că este ,,unul dintre cei mai buni muzicieni cu care a lucrat în toată cariera sa muzicală". Marius Preda este considerat un muzician genial, fiind respectat și admirat de artiști consacrați la nivel internațional precum Dennis Chambers, Mike Stern, Arturo Sandoval, acesta din urmă declarând recent: ,,Marius este un dar de la Dumnezeu pentru propria noastră bucurie".
Sunt convinsă că sala de la Wolubilis va fi neîncăpătoare în data de 21 iunie 2022, pentru cei ce doresc să participe la această adevărată călătorie muzicală prin diverse genuri, de la muzică de film până la jazz, alternând cu Ravel, Saint-Saëns și Shostakovich.
- Am avut bucuria de a participa, întradevăr, la concerte deosebite organizate de ICR Bruxelles în perioada de după pandemie. Este muzica un domeniu al artei prioritar în activitatea reprezentanței?
Muzica, dansul, artele spectacolului au avut întotdeauna o putere remarcabilă de a pătrunde în inimile și mințile oamenilor din întreaga lume, datorită universalității limbajului lor. Este remarcabilă capacitatea lor de a atinge cele mai profunde sentimente ale oamenilor, fără a fi nevoie de vreo traducere.
În plus, orașul Bruxelles, un important centru al artei și poate cel mai dinamic hub cultural din Europa, este locul în care se care pot desfășura ample programe de diplomație publică și culturală, cu un impact global. Artele vizuale, muzica, industriile creative, sunt axe prioritare pentru dialogul cu alte culturi. Arta contemporană este, cu siguranță, o carte de vizită extraordinară.
În perioada de după izolarea impusă de pandemie - în care instituțiile de cultură au fost nevoite să se adapteze permanent la situația sanitară propunând evenimente culturale preponderent virtuale - Institutul Cultural Român de la Bruxelles a fost între primii organizatori ai unui concert cu public în Belgia: un concert unic al Ansamblului Violoncellissimo pe care l-am organizat la Sala Félicien Cattier a Fundației Universitare din Bruxelles, în octombrie 2021. Desfășurat în prezența multor personalități din mediul cultural și academic, având un program-incursiune în istoria muzicii, concertul, intitulat „Du baroque au....rock”, a impresionat prin abordarea mai multor genuri muzicale, prin armoniile pline de culoare, savoare și bucuria de a trăi. Îmi amintesc cu mare plăcere acea seară, entuziasmul general, nu doar al muzicienilor ci și al publicului prezent.
De curând, în aprile 2022, la Muzeul Instrumentelor Muzicale din Bruxelles (MIM), respectiv la Conservatorul Regal din Antwerp, am avut bucuria de a invita din nou publicul la concerte de înaltă ținută, cu ocazia lansării oficiale a noului album ‘IMPRESSIONS D’ENFANCE. Music by George Enescu’, înregistrat de Ansamblul RARO.
Concertele au fost susținute de Tatiana Samouil (vioară), Răzvan Popovici (violă), Justus Grimm (violoncel) și Diana Ketler (pian). De asemenea, doi tineri și foarte talentați studenți au fost selecționați prin programul de burse SoNoRo – Interferențe, din mai mult de 130 de candidați, pentru a lua parte la aceste concerte.
Un alt concert de gală, intitulat ‘CELLO VISION’S TRAVELLING - CONNECTING EUROPE’, a fost susținut anul acesta de Ansamblul ConTempo, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei, la Sala de Concerte a Primăriei din Damme - Bruges, Belgia. Institutul Cultural Român de la Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei, cu sprijinul primăriei din Damme - Bruges și al Consulului Onorific al României la Bruges, domnul Joeri Beuren, au organizat acest eveniment ce a propus o abordare de asemenea inovatoare, o fuziune artistică multimedia care a prezentat muzică din Europa sau conectată la Europa, de la George Enescu la Queen, de la Bach la Bono/U2, de la Paganini la Piazzolla, de la rock la world music și proiecții video captivante.
ConTempo a fost prezent și la Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA ROMÂNIA, spectacolele desfășurându-se cu ‘casa închisă’. Liderul ansamblului este violoncelistul Adrian Mantu, a cărui carieră impresionantă l-a purtat în nenumărate țări din Europa, Asia sau Statele Unite ale Americii și căruia i-a fost conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler pentru promovarea imaginii României în lume.
- Dacă am întoarce privirea spre trecut, știind că ați fost Coordonatorul General al prezenței României în cadrul Festivalului Internațional de Arte EUROPALIA, exact înainte de izbucnirea pandemiei, v-aș întreba ce ecouri s-au resimțit în urma participării la acest festival? Noi, românii din Belgia, am fost deosebit de impresionați și foarte mândri de anvergura și succesul acestui proiect cultural unic.
EUROPALIA a fost o șansă și o bucurie pentru noi toți, un prilej extraordinar de a vorbi lumii despre tot ceea ce are România mai valoros pe tărâmul creativității. Un succes deplin, cu ecouri covârșitor pozitive pentru țara noastră, mulți ani de acum înainte. Ediția EUROPALIA România 2019 a fost o celebrare a întâlnirilor și a schimbului dintre artiștii români și belgieni, o strângere de mână în cel mai concret sens, o îmbrățișare și o îngemănare a culturilor, iar acest lucru nu se poate întâmpla decât în Agora, în sălile de concert sau în galerii și teatre.
Vor rămâne memorabile sălile pline din timpul festivalului Europalia România, sutele de oameni prezenți la concerte și expoziții sau în sălile de teatru, precum și momentul deschiderii oficiale a ediției dedicate României organizat la Palatul Artelor Frumoase BOZAR din Bruxelles, în prezența Președintelui României, domnul Klaus Iohannis și a familiei regale din Belgia- eveniment la care au participat peste o mie de oficiali, oameni de cultură, jurnaliști, parteneri instituționali.
Sunt bucuroasă că am trăit aceste momente împreună și că am fost parte a acestei experiențe care nu s-a încheiat în 2020, ci a generat și continuă să genereze multe colaborări. Mulți dintre partenerii noștri își amintesc și acum cu mare plăcere de expozițiile și concertele organizate în acea perioadă, de mulțimea de oameni de la casa de bilete a Palatului BOZAR, mulțime ce forma uneori un rând interminabil, de-a lungul câtorva străzi, la care oamenii stăteau pentru a putea achiziționa un bilet la expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși. Acest proiect-far al festivalului EUROPALIA România a atras, în cele patru luni în care expoziția a fost deschisă la BOZAR, aproximativ 120.000 de vizitatori.
Deși Belgia este o țară cu o suprafață relativ redusă, este un teritoriu fertil însă, mai ales din punct de vedere cultural, cu platforme de dialog importante în domeniul schimburilor culturale europene. România a fost pe această fabuloasă scenă culturală din Belgia, în perioada octombrie 2019 – ianuarie 2020, prin participarea la Festivalul Internațional de Arte EUROPALIA România, fapt care a general o mare vizibilitate a creatorilor români, admirație și respect pentru valorile noastre culturale.
Andy Warhol spunea că „în viitor, oricine va fi faimos timp de 15 minute” dar iată că am reușit atunci ca România să fie în centrul atenției Europei timp de mai bine de 4 luni, chiar înainte de pandemie. EUROPALIA România este unul din cele mai importante proiecte de diplomație culturală din perioada recentă, iar continuarea promovării artei și a artiștilor români în evenimente ce propun un real dialog la nivel european, va rămâne în continuare o prioritate a echipei ICR Bruxelles. Știm că în Belgia și în țările din proximitate există un public exigent, educat, care consumă frecvent cultură și este ofertat de multiplele instituții prezente în Bruxelles și în împrejurimi, un public ce cheltuie în medie, 2,6 % din venitul fiecărei familii, conform datelor oficiale, pe produse culturale. Tocmai de aceea este foarte important să ne afirmăm valorile în dialog cu alte culturi în acest spațiu, să ne punem în valoare cât mai bine prin arta contemporană românească, prin creativitate - o resursă pe care o avem și pe care o putem folosi pentru a ne promova în Europa și în lume.
Va multumim!
LINK direct catre Concertul "Douce France" din 21 iunie - Centrul Wolubilis Bruxelles - achizitionare bilete
https://www.wolubilis.be/a-voir/douce-france-concert-pour-la-paix-et-la-solidarite/