Vasile Usturoi, proaspăt campion european la box amator în tricoul Belgiei, a acordat un interviu în exclusivitate pentru comunitatea RomBel- Români în Belgia. 

 

 

Cel mai mare succes al său de până acum a fost câștigarea medaliei de aur la greutatea pană la Campionatele Europene de la Erevan, in mai 2022. Medalia sa este practic prima medalie de aur a Belgiei la Campionatele Europene de box amator după 71 de ani.

Așadar o premieră pentru boxul belgian de după 1951, iar o medalie se lăsa așteptată din 1955.

La final de luna mai 2022 tânărul sportiv a devenit campion european de box amator, categoria 54-57 de kilograme, la turneul din Armenia, Erevan.

Vasile are 25 de ani, este născut la București în 3 aprilie 1997 și a venit împreună cu părinții în Belgia la vârsta de 12 ani. Pasionat de box dar și de fotbal, Vasile Usturoi a fost cap de afiș în presa belgiană: « le Bruxellois d’origine roumaine », « Le Schaerbeekois, champion d’Europe, a écrit l’histoire de la boxe belge à Erevan. » (DH) ; « le Belge Vasile Usturoi sacré champion d'Europe des -57kg à Erevan » (La libre) ; « Europese bokstitel geeft Vasile Usturoi vleugels: "100% van overtuigd dat ik olympische medaille kan winnen" (Sporza)

Cetățenia belgiană a obținut-o în urmă cu 5 sau 6 ani. După plecarea din 2012, totuși a mai revenit în Romania să joace în 2018 și aprilie 2022.

  • De când eșți pasionat de box și cum ai reușit să te înscrii la competiții? Ce înseamnă antrenamentele pentru tine? ( dificile, ușoare, de câte ori pe săptămână). Ai mai fost la alte competiții până acum?

Boxez practic de la vârsta de 13 ani. Inițial am început boxul acasă în România, dar în 2012 părinții mei au decis să ne mutăm definitiv în Belgia, la Bruxelles, unde am reluat boxul. Practic deci boxul de 12 ani, sunt în echipa națională a Belgiei de 7 ani și am participat la multe alte turnee internaționale, la două campionate europene și la 2 campionate mondiale.

Sunt recunoscut de către statul belgian ca sportiv de elită.

Antrenamentele mele se derulează de șase ori pe săptămână undeva între 20-25 de ore de antrenament pe săptămână, de două ori pe zi undeva la 4 ore, iar antrenamentele diferă foarte mult - de la alergare ușoară până la intensă pe pista de alergat, plus antrenament în sala de forță; în plus, antrenamentele diferă în funcție de perioadă,

  • Ce calități trebuie să ai pentru box?

Mă antrenez la Anvers Fort Van Merksem - acolo se află complexul sportiv. Pentru a putea reuși în sport în general, iți trebuie o mentalitate foarte puternică - ea face diferența! - o determinare enormă și puțin noroc și talent ! Dar în box specific, iți trebuie multă agilitate, rapiditate și tehnică, iar astea sunt calitățile mele.

  • Ce muzica asculți? Ce mâncăruri preferate ai?

Muzică ascult toate genurile, optez mai mult pentru Rap Français. Mâncarea mea preferată este mazărea și bineînțeles, sarmalele! 😂

  • Ce planuri de viitor ai?

Voi rămâne la Amatori până în 2024 până la Jocurile olimpice de la Paris - sper o calificare și mai mult că sigur se va realiza ! Iar după această competiție sunt mari șanse să trec la boxul profesionist.

  • Ai prieteni - este ușor/ greu să-ți faci prieteni? Români, alte nații? Care sunt distracțiile tinerilor?

Am un cerc foarte mic de prieteni aici în Belgia Dar este evident că cel mult timp eu sunt ocupat sau sunt plecat în alte țări pentru că am antrenamente sau turnee. În mare parte sunt mai mult plecat de acasă.

***

Ca fapt interesant, atât în comentariile din grupul Facebook Rombel - cât și pe pagina Online a Gazetei Sporturilor - oamenii îl felicită pe Vasile și recunosc, cu supărare, că România nu a făcut nimic pentru boxul amator de foarte mulți ani.

« Chiar belgian ? Felicitări românului din el ! Adevărul e că dacă o altă țară te adoptă și-ți oferă ce nu ai la tine acasă...de ce să lupți pentru ei. » (RomBel)

"Felicitări pentru performanța lui, restul nu mai contează, succes în continuare!!!" (RomBel)

"Felicitări românului pentru performanță și Belgiei pentru că l-a promovat." (RomBel)

"Ce bine sună "le belge" Vasile Usturoi! e 100 la sută belgian, Vasile al nostru." (RomBel)

"Pană la revoluție am avut o școală de box în elita mondială, acum prin nepăsarea autorităților sportivii fac performanta în țările de adopție… (GSP)

« Daaaa pentru că noi nu știm să prețuim adevăratele valori și așa pleacă din țară și fac performanță în alta țară care îi primește cu brațele deschise » (GSP)

 Scurt istoric

Belgia – Medalia obținută de Vasile Usturoi a fost prima medalie în campionatul belgian de box de după anul 1955, când Daniel Hellebuyck câștigase bronzul la greutatea cocos. De asemenea, Vasile Usturoi a devenit primul campion european de box belgian la box olimpic, sau fost box amator, de la medalia de aur la categoria semigrea a lui Marcel Limage în 1951.

România

Boxul amator din România nu a mai obținut un titlu mondial sau european de dinainte de intrarea în noul mileniu. În 1998, la Minsk, Dorel Simion lua aurul european, iar un an mai târziu Marian Simion și Crinu Olteanu deveneau cei mai buni boxeri din lume, la Houston. De la jumătatea anilor 2000, după plecarea lui Francisc Vaștag de la lotul național, boxul românesc a intrat într-un con de umbră din care a fost scos, surprinzător, acum o săptămână datorită un sportiv apărut surprinzător în peisaj. (sursa : GSP)

Nota personala: În dialogul purtat pentru realizarea interviului, Vasile a fost o prezență plăcută, cu mult respect, deschis și simplu, fară alte talente ascunse (și nocive) în afară de cel evident, pentru care îl felicit și eu. Succes la pregătirea pentru Campionatul Mondial din 2024, ocazie cu care este posibil ca Vasile să adauge nu doar un titlu muncit și visat, dar poate și un nou tatuaj de celebrare, pe lângă cele două pe care le are deja: o pereche de mănuși de box și prenumele surorii sale, Stefania.

 

VIDEO - Presa belgiana (www.sporza.be)

          - Presa romaneasca (www.gsp.ro),  

    

Pană · vector · scris · vechi · hârtie - ilustratie vectoriala © nurrka  (#1212393) | Stockfresh  Interviu realizat de Carmen Solomie