« Sărbătoare la castel » festivalul desfășurat în perioada 19-26 iunie 2022, prima acțiune a Asociației « Horizon » - Orizont este totuși un început de anvergură. Aceasta deoarece organizatorii au deja o bună experiență în organizarea evenimentelor, plus pasiune pentru ceea ce fac.
Festivalul este un efort organizatoric complex, fiind conceput pe trei axe complementare : lupta contra prejudecăților și a rasismului, dorința de a face cultura accesibilă cât mai multor persoane și evidențierea patrimoniului imobiliar valon.

Vor fi muzici antice și muzici ale lumiiteatrudansateliere pentru copiiexpoziții și o mulțime de animații pentru copii și adulți.

La afiș: artiști de mare renume internațional din România, Grecia, Armenia, Spania, Moldova, Corsica, Ungaria, Belgia, Franța, Columbia, India.

Scene: castele diferite și alte situri istorice care nu sunt de obicei accesibile publicului larg..

Dintre artistii romani: Eugen Doga, Gheorghe Zamfir, Trei Parale, Ansamblul Plaiesii, Cristofor Aldea Teodorovici, Tronos, Corala "Sfintilor Arhangheli", Valentina Dascalu si Gabriel Medvedov. 

 VIDEO DE PREZENTARE FESTIVAL

LINK cumparare BILETE:  https://www.ticketor.com/horizon/tickets?pageid=175721

https://bleuhorizon.be/festival/

 •  Câteva cuvinte de prezentare personală - de cați ani ești în Belgia, despre familie, pasiuni. Care este implicarea ta în festival?

Sunt principalul organizator al acestui festival, implicarea mea fiind… totală. Am lăsat deoparte celelalte preocupări pentru a mă putea dedica în întregime organizării acestui eveniment. Sunt în Belgia din 2002. Înainte de aceasta, am locuit doi ani în Franța, sunt deci plecată din țară din anul 2000. Sunt căsătorită și am doi copii, o fată și un băiat. Soțul este belgian. Din Flandra. Am ales să trăim in Valonia, pe un teren « neutru » să zicem.

Pasiunile mele cele mai mari sunt arta în general – muzica, dansul, pictura, cinematografia   -  cărțile și… vapoarele. Am făcut patinaj artistic în tinerețe si balet. Eram cea mai bună din grupul meu la patinaj… Cărțile le-am iubit mereu. Am făcut studii de filologie, eram pasionată de literatură, de scris, scriam și în timpul cursurilor la Universitate. Aceasta pasiune pentru cărți a fost mult inspirată și încurajată de familia mea. Se citea mult în casă. Unul dintre unchii mei, filosof și profesor la Universitatea din București, a avut o influență mare în alegerea studiilor mele și a lecturilor.

Vapoarele... am trăit cu ele. Dintotdeauna. De la naștere, as putea spune. Sunt născută la câțiva metri distanță de Dunăre. Apa, vapoarele, pescarii, răsăriturile și asfințiturile pe Dunăre erau tot universul meu. Orizontul meu…(de aici și numele Asociației pe care am înființat-o). Până la urmă, aceasta este probabil pasiunea cea mai profundă dintre toate, aș zice. Cea mai mare. Vapoarele sunt și literatură și artă și dans. Sunt la țărm și sunt departe. Ancora și evadarea între cer si mare – două feluri de a trăi aceeași realitate.

 •  Cum a luat naștere festivalul și care sunt așteptările organizatorilor?

Locuiesc într-o zonă deosebit de frumoasă, în regiunea Yvoir-Dinant. Înconjurată de păduri și de castele, de familii ale nobilimii belgiene cu care am legat prietenii frumoase, s-a născut într-o zi ideea ca toate aceste locuri minunate să vibreze de viață, de muzică, de glasuri de copii. Faptul că am legat de-a lungul anilor relații cu numeroși artiști de pe toate continentele m-a făcut și mai mult să visez, să îmi imaginez cum ar fi să îi asculte lumea în aceste locuri prestigioase. De aceea spun, ceea ce propunem noi nu sunt doar concerte, ci adevărate evenimente. Mare parte dintre castelele implicate sunt castele private ce nu sunt accesibile publicului în timp normal. Fiecare seară de festival înseamnă întâlnirea cu mai mulți artiști, descoperirea sau redescoperirea unui castel, înseamnă întâlnirea cu alți oameni într-un loc în care emoția frumuseții si frumusețea emoției sunt trăite la maxim.

In privința așteptărilor organizatorilor… desigur, sperăm sa participe cât mai mulți oameni. Români, belgieni, spanioli, italieni etc. Români mai ales. Festivalul le este dedicat. Suntem conștienți că acest proiect s-a dezvoltat într-un context foarte dificil. Și cred că ne dorim ca și ceilalți să o înțeleagă. Pandemie, situație internațională tensionată, criză economică. Multe se schimbă, multe s-au schimbat deja. Pe de altă parte, cred că acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de lucruri frumoase, de cultură, de întâlniri, de bucurie. Vor fi cu siguranță concerte la care vor participa mai multe persoane și altele la care vor participa mai puține. Important este să se întâmple. Și ce nu va fi suficient de bine anul acesta, vom face să fie mai bine anul următor. Învățăm, adaptăm, reorientăm. Orizontul e infinit.

 • Este o colaborare romano- belgiană? Internațională?

Da, există o colaborare româno-belgiană și chiar internațională. Deși, și o spun cu tristețe, colaborarea deocamdată este mai mult belgiană și internațională, România susținând foarte puțin evenimentul, deși numărul artiștilor români implicați este cel mai mare. Desigur, lucrurile se mai pot schimba încă. Este ceea ce sperăm. Cum se spune…nu e niciodată prea târziu.

 • Cum ați ales evenimentele și invitații? Adică exista niște teme mai mari pe care le-ați urmărit sau care sunt criteriile pentru activități/ invitați?

Am avut în vedere două categorii de muzici – muzici vechi și muzici ale lumii. De asemenea, am dorit ca România să dețină rolul principal, prin aceea că artiștii vorbitori de limba română – români și moldoveni – vor fi prezenți pe scena festivalului în fiecare zi.

Singurul criteriu urmărit este calitatea. Artiști de calitate, muzică de calitate. Artiștii invitați sunt toți fie de renume internațional, fie deținători ai unor premii importante sau adevărați specialiști în domeniul lor.

 • Ai mai organizat și alte activități culturale. Cum percepi comunitatea românească și de care tradiții te simți mai apropiată? 

Pentru mine comunitatea românească este ceva palpabil doar în astfel de momente, momente de mare emoție culturală. Eu doar atunci îi regăsesc cu adevărat pe românii mei.  Uneori ideea de « român în diaspora » mă sperie. Mă sperie în mine și mă sperie în ceilalți. Mi se pare un lucru fără mult contur, ceva încețoșat, greu de distins, de înțeles, greu „de cernut”. Să fii român pe pământul altuia e cumva… straniu și nu tocmai pe înțelesul simțirii mele. Eu sunt profund legată, de exemplu, de copacii copilăriei mele, cei din România, din orașul în care sunt născută, din satul bunicilor mei sau de oriunde, de pe orice potecă uitată de Dumnezeu de la marginea vreunui câmp din Bărăgan. Când am ajuns în Belgia, mult timp am suferit de dorul acelor copaci. Familia mea îmi spunea : « Lasă, copaci ai și acolo, copacii sunt aceiași peste tot. » Nu sunt… Eu ca să trăiesc primăvara din plin, trebuie să fug acasă, la copacii aceia bătrâni de la marginea satului. Aici îi iubesc, dar cumva intelectual, adică îmi dau seama de frumsețea lor, dar nu simt la fel. Nu se duce emoția până în străfundul sufletului. La fel și cu românii de aici. Îmi dau seama de frumusețea lor mai ales la astfel de evenimente, atunci când avem artiști români invitați și ne simțim oareșicum ca acasă. Atunci sunt ei, atunci ceața se disipează și apare, clar, conturul. Acel contur pe care îl iubesc atât de mult. Poate de aceea organizez aceste evenimente. Din dor de români.

Tradițiile...nu cred să fie unele care să îmi placă mai mult decât altele. Îmi plac și cele de iarnă, și cele de primăvară, toate mă bucură și toate îmi sunt deopotrivă de dragi. De dragi și de necesare.

 • Participă românii la viață culturală? Au nevoie de momente de cultură, de suflet sau primează necesitățile materiale, gen acoperiș deasupra capului, hrană, surse de venit? Dar belgienii sunt interesați de a descoperi activ, prin participare, alte culturi?

Eu cred că românii din diaspora au mare nevoie de momente de cultură. Că uneori primează necesitățile materiale, aceasta este din păcate o realitate și nu o alegere. Probabil că mulți dintre noi am trecut măcar o dată pe acolo. Hrana sufletului este esențială însă. Și cred că fiecare dintre noi o știm, o simțim. Eu îmi spun mereu că nu am văzut oameni atât de fericiți ieșind de la un restaurant pe cât sunt de fericiți ieșind de la un concert care le-a mers la suflet. Am avut și oameni care mi-au plâns în brațe după un astfel de eveniment. Care îmi mulțumeau și mă rugau să repetăm povestea. Am plâns și eu cu ei. Și iată, repetăm povestea…

Mult succes!

PROGRAMUL FESTIVALULUI "SARBATOARE LA CASTEL"

Vineri 17 iunie – sâmbătă 18 iunie – "Preludiu"

"Exportăm" muzică în instituțiile pentru persoanele în vârstă, cu handicap, bolnave, pentru minorii aflați în îngrijire sau a solicitanților de azil ( 20 iunie: Ziua mondială a refugiaților)
în colaborare cu profesori de la Conservatorul "Adolphe Sax" din Dinant.

 

Duminică, 19 iunie – Château de Godinne + Château de Corroy-le-Château – Deschiderea oficială a Festivalului

Ora 15:00 Castelul Godinne: discursul organizatorilor și al autorităților – moment muzical – paharul prieteniei

19:00 Château Corroy-le-Château: muzici ale lumii (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

 

Luni, 20 iunie – Ferme du Château de Godinne

18:00 – intrare gratuită (click aici)

 

Marți, 21 iunie – Castelul Spontin 

18:45 muzică veche (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

20:30 muzici ale lumii (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

 • TRONOS– corul oficial al Patriarhiei Române – România (muzică bizantină)
 • A FILETTA– Corsica (muzică polifonică)
 • moment A FILETTA + TRONOS

 

Miercuri, 22 iunie – Castelul Crupet 

18:45 muzică veche (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

20:30 muzici ale lumii (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

 

Joi, 23 iunie – Castelul Waleffe 

18:30 muzică veche (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

20h00 muzica mondiala

 • KRUPNIK– Ungaria, Belgia (Klezmer)
 • CLAUDE DELANGLE(saxofon), acompaniat la pian de Odile DELANGLE – Franța

 

Vineri, 24 iunie – Théâtre du Vaudeville  

18:30 Teatrul pentru Copii, în limba franceză (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

20:30 muzici ale lumii (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

 

Sâmbătă, 25 iunie – Castelul Beloeil

19:30 muzici ale lumii (click aici pentru a cumpara biletele de intrare)

 

Duminică, 26 iunie – Cetatea Medievală Poilvache/Castelul Vêves/Castelul Evrehailles

Cetatea Poilvache (a se confirma)

10:00 – 19:00 divertisment

14:30 muzici ale lumii (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

localitatea Evrehailles 

10:00 – 00:00 Divertisment stradal + opțiuni de luat masa

10:00 -17:00 Podium gratuit tinere talente (sub 18 ani) – inscrie-te prin intermediul acestui link

Castelul Vêves

17h30 CONCERT GRATUIT muzica mondiala

17:30 PROMENADĂ MUZICALĂ - 4 mini-concerte "muzici ale lumii" (click aici pentru a cumpăra biletele de intrare)

 • Valentina Diaconu – soprană – România
 • Roch Durant– Belgia (flaut)
 • Alma e Vento– Portugalia, Belgia (voce, clarinet, vioară și pian)
 • Celine Eloy – Belgia (duo de chitară)

Castelul Evrehailles

20:00 muzici ale lumii (click aici pentru a cumpara biletele de intrare)

localitatea Evrehailles 

21:30 Închiderea Festivalului (focuri de artificii)

22:00 Concert gratuit (click aici pentru a cumpăra un bilet de susținere a grupului)

 • Blues Office - Belgia (Blues & Rock)
Programul evenimentului:
Artiștii participanți:
Pagina Facebook :
Puteți achiziționa bilete aici:
Sau la numerele de telefon:
0486 733 168; 0485 81 90 65
Sau la adresa email: