Pentru prima dată în Belgia, "Festivalul Mustului 2022" care se vrea a deveni o tradiție, ajunge în 6 orașe, într-o desfășurare de 8 zile în total. Pentru iubitorii de must, de un pahar de vorba de veselie, iată unde  au loc evenimentele. 

08-09.10.2022 -  Anderlecht/Bruxelles, 230 Bd. Sylvain Dupuis

15-16.10.2022 -  Zeebrugge/Brugge, Kustpark Knappen

22.10.2022 - Rocourt/Liège Parking Kinepolis, 200 Chaussée de Tongres

29.10.2022 -  Dome/Charleroi, 2 Rue des Olympiades

05.11.2022 - Antwerpen, Stuivenbergplein

12.11.2022 - Luxembourg

RomBel - Români în Belgia, în calitate de reprezentant al comunității românești, este partener al întregului Festival și vă invită să închinăm împreună câte-o cupă de must cu urarea tradițională: "Noroc și sanătate!" Am stat de vorbă cu dl Daniel Tomuleasa, unul din organizatori și co-fondatori ai proiectului MDM Events -Belgia, care a avut amabilitatea să ne aducă informații în plus despre acest eveniment, despre care vorbește lumea și care se va întâmpla în direct chiar începând cu acest weekend, 8-9 octombrie 2022. 

  • Cum a început totul? Care a fost ideea de debut și cum s-a dezvoltat?

Deloc complicat, suntem români și asta ar cam spune totul, în fond și la urma urmei nu am venit în această țară doar să dezvoltăm și să producem, eu susțin că patriotismul/naționalismul a pus totul in miscare ! Dorința de « socializare » și contactul interuman m-au îndreptat pe această cale și nu cred că este doar dorința mea, ci și a partenerilor mei, cărora le mulțumesc și pe această cale !

  •  De ce un Festival al Mustului .. în Belgia ?

Ideea originală este « sărbătoarea mustului » pentru că nouă românilor ne place să sărbătorim și in familiile noastre nu uităm sărbătorile tradiționale ; numai că, amiguitatea unei colaborări anterioare, m-a convins că pentru a fi original trebuie să acord acestui eveniment tradițional, pe lângă un simplu nume, o altă anvergură și o latură culturală ; astfel o mică sărbătoare a devenit în final un mare Festival ! În Belgia, deoarece această țară, atât pe mine cât și pe câteva sute de mii de români, ne-a primit, găzduit și creeat oportunitatea de a ne dezvolta, iar în semn de recunoștință doresc, prin intermediul acestui festival, să ofer acestei țări o ușa deschisă spre « gospodăria » romanului !

  • Este pentru prima dată când un altfel de eveniment devine « național » (trecând prin toate regiunile Belgiei) și chiar trece granițele, în Luxembourg. Un plan ambițios și care necesită sigur, enorm de multă muncă. Cum lucrați ? Cu cine ?

 ….acum zâmbesc, deoarece am ajuns la acest parcurs național din pura dorință de aduce « sucul lui Bachus » peste tot pe teritoriul țării și, cum ați specificat și d-voastră, vom trece și granița ; inițial a fost vorba de un eveniment, doar că știm cu toții că aceste evenimente sunt îndeosebi focusate pe « centrele multiculturale » sau capitale, iar celelalte zone oarecum sunt marginalizate. Noi românii avem vorbele noastre populare cu tâlc și am spus mereu și de la început, « dacă Mahomed nu merge la munte, vine muntele la Mahomed » - astfel cu o echipă mică dar destoinică (o familie, aș putea spune), cu multe ore de efort și implicare, cu suportul și sprijinul nemijlocit al unor oameni cu suflet mare având în plus real ajutor al unor oameni și companii business care ne sutin întradevar și cu toate resursele la care am avut acces, iată-ne, peste tot în Belgia și nu numai, în dorința de a fi prezenți în toate comunitățile de români din această țară.

  •  Ce aveți voi și nu au altii ? Altfel spus, cu ce vine nou MDM Events prin organizarea acestui eveniment ?

Nimic special, sau poate avem cu mult mai mult decât ne închipuim, dar sigur venim cu multă experiență și plăcere de a creea aceste evenimente ! MDM EVENTS, prin prisma faptului că nu este la un prim astfel de proiect vine cu activități și lucruri de bun augur în creerea confortului și a bunei dispoziții : suprafețe generoase, parcări accesibile și ușor de găsit, spații de joacă pentru copii, diversitate de produse și servicii, flux cursiv în deservire, oportunitate de dezvoltare profesională, imagine și publicitate, spații atent gândite care să reziste și timpului capricios din Belgia, personal calificat și destoinic, sprijinul nemijlocit al autorităților, tradiție, artă, port poular, voie bune, gustări tradiționale savuroase, muzică de calitate și, nu în ultimul rând, și de fapt cel mai important, avem must excelent.

  •  Cât must vom putea bea ? cool

 smile Aceasta este o întrebare capcană, deoarece este tocmai o întrebare concurs în cadrul tombolei care va fi organizată la eveniment. Dar am să va răspund, suntem pregătiți cu peste 7 tone de must, 3 tone de vin de casă și câteva zeci de mii de sticle îmbuteliate de la mari crame autohtone, vin fiert, țuică fiartă și, bineînțeles, palincă ardelenească!

  • Au românii nevoie de păstrarea tradițiilor? Unii au devenit belgieni, alții s-au întors în țară, alții parcă nu ar vrea să mai audă nici de Belgia, nici de România. poate nu se mai regăsesc nici măcar pe ei înșiși…

Din punctul meu de vedere românii au nevoie de tradiția și cultură natală deoarece aceste mari valori umane le conferă încrederea în propriile forțe și regăsirea echilibrului interior și moral oriunde s-ar afla. Da, este adevărat, fiecare dintre noi a apucat care încotro pe drumul străinatatii, dar oriunde s-ar afla, un român nu uită niciodată să facă o cruce mare către Dumnezeu, să spună o rugăciune și astfel merge mai departe precum « Fefeleaga și bătrânul ei Bator » și nu-și uită niciodată țara, rubedeniile și glia strămoșească !

 

 Locațiile și datele evenimentelor

 08-09.10.2022 - Anderlecht/Bruxelles, 230 Bd. Sylvain Dupuis

15-16.10.2022 - Zeebrugge/Brugge, Kustpark Knappen

22.10.2022 -  Rocourt/Liège Parking Kinepolis, 200 Chaussée de Tongres

29.10.2022 - Dome/Charleroi, 2 Rue des Olympiades

05.11.2022 - Antwerpen, Stuivenbergplein

12.11.2022 - Luxembourg

 

 Scurtă prezentare personală 

Daniel Tomuleasa, 20 de ani în Belgia, 47 de ani de experiență, mult prea încrezător în oameni și mult prea puțîn iubit de șansă, cu foarte mare încredere în forțele proprii, credință neprihănită în Dumnezeu și, nu în ultimul rând, cu speranța – care este ultima care se pierde, chiar și când nu mai crezi în ea !

 Scurtă prezentare MDM Events Belgia

Un concept bazat pe relaționare, împărtășirea experiențelor și punerea lor în practică într-un nou context, ipartasirea unor valorilor umane și naționale comune, precum și compatibilitate în organizare și planificare de evenimente ! Ce ne unește și ne face mai buni că oameni și mai puternici că echipa :  responsabilitatea, dinamismul, credibilitatea prin prisma unui parteneriat făcut pe baza de cuvânt și încredere!

 Va așteptăm alături de noi să sărbătorim împreună ! 

  

 

Pană · vector · scris · vechi · hârtie - ilustratie vectoriala © nurrka  (#1212393) | Stockfresh  Interviu realizat de Carmen Solomie