Mai multi politicieni social-democrati sau chiar apropiati ai acestui partid si-au vãzut cel putin amânate sansele de a ocupa un post de conducere în Comisia Europeanã, în urmãtoarea perioadã. Odatã cu iesirea PSD de la guvernare, posibilitatea ca acestia sã preia un post precum Head of Unit, de Director sau de Director General au ajuns aproape de zero. România are alocat un numãr precis de posturi în Comisia Europeanã „este vorba despre cota administrativã a României în institutiile europene“, explicã Dan Luca, presedintele PSD Bruxelles, si specialist la portalul de stiri europene www.euroactiv.com. 
Dan Luca explicã: „odatã cu extinderea Uniunii Europene, Comisia Europeanã si-a fixat obiective ambitioase de recrutare a functionarilor (fie ei agenti contractuali sau permanenti) pentru a asigura, cât mai rapid, o reprezentare geograficã echitabilã, bazatã pe ponderea relativã a fiecãrui stat membru“.

Ponderea este calculatã în functie de trei criterii: populatia, numãrul voturilor în Consiliul UE si numãrul de locuri din Parlamentul European. Expertii de la Bruxelles considerã cã „jocurile mari“ pentru românii care vor sã ocupe posturile importante din Comisia Europeanã se vor face pânã în 2012.

Cine poate ocupa, oficial, aceste posturi

Posturile de conducere din Comisia Europeanã nu sunt teoretic politice. În aceste posturi ar trebui sã ajungã experti pe anumite domenii si nu politicieni. Legal, nici mãcar postul de Comisar european nu este politic, însã în realitate, pentru acest post este nevoie de sprijinul guvernului din tara respectivã.

Posturile de conducere din Comisia Europeanã necesitã, în aceeasi mãsurã, ajutorul guvernului tãrii respective. Dan Luca sustine cã sprijinul politic se referã strict „la aplicatia ta“, „dar nu însemanã cã ai nevoie de un partid politic în spate“. Mai multe voi consultate de „Adevãrul“ sustin însã cã în practicã posturile importante din Comisie (inclusiv cel de Comisar) necesitã sprijinul Guvernului.

„PNL si PSD nu au sanse la Comisar“

„Evident, nici noi si nici PSD nu avem nici o sansã la postul de Comisar european, tinând cont cã decizia va fi luatã de Guvernul Boc, care acum este unul monocolor“,  explicã europarlamentarul liberal Cristian Busoi. Busoi explicã de ce teoria nu are nici o legãturã cu practica. „Dincolo de cartea de vizitã si de proceduri, este nevoie de o sustinere, de o recomandare din partea Guvernului“.

 „O persoanã capabilã, însã neagreatã politic, nu are nici o sansã la un post important în Comisie“, explicã europarlamentarul PNL. Busoi nu exclude însã posibilitatea ca Boc sã prefere un „nume“ din PSD, dacã acesta este agreat la Cotroceni.

„Este evident cã o persoanã nesustinutã politic nu poate ocupa aceste posturi, chiar dacã este bine pregãtitã si are experienta necesarã“, explicã o sursã din Parlamentul European. „Nici un partid aflat la putere nu va admite vreodatã cã sprijinul acordat este unul politic, însã cu totii cunoastem cã aceasta este realitatea“, explicã ea.

Treaba stã în felul urmãtor. Cei din Comisiei sunã la Bucuresti, la Guvern, si întreabã ceva de genul, voi ce stiti despre aceastã persoanã? O cunoasteti, este competentã, colaborati bine cu ea? Dacã rãspunsul este negativ, candidatura acelei persoane este de domeniul trecutului“, explicã sursa din Parlamentul European.    

Cine are sanse acum la postul de Comisar?

Clasa politicã româneascã continuã sã fie divizatã în ceea ce priveste viitorul Comisar al României. Majoritatea politicienilor, fie cã sunt din PDL, PSD sau PNL considerã cã în acest moment Dacian Ciolos nu are mai are decât sanse infime de a prelua portofoliul Agriculturii.

În principiu, în cãrti se aflã acum nume precum cel al fostului ministru de Externe, Lazãr Comãnescu, fostului ministru al Integrãrii, Anca Boagiu, sau chiar, Vasile Puscas, cel care a negociat din partea României capitolele dedicate aderãrii la Uniunea Europeanã.

Surse socialiste sustin cã singurul pesedist care are sanse la postul de Comisar este fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu. Cele mai multe surse dau de înteles cã favoritul la postul de Comisar este Anca Boagiu.

Dan Luca creazã pentru „Adevãrul“ profilul persoanei care ar putea sã obtinã postul de Comisar european: „Ar trebui sã aibã o experientã pe acel domeniu de minim 12-15 ani, sã aibã în jur de 40-45 de ani, sã aibã o imagine bunã atât în România, cât si la Bruxelles“. În plus, persoana respectivã nu trebuie fie asociatã cu fapte de coruptie, mai crede Dan Luca. 

adevarul.ro