CVO Aalst & Centrum voor Levende Talen Leuven

Wie volgend jaar Roemeens wil leren kan zich inschrijven in één van de volgende scholen:  CLT (Centrum voor Levende Talen) in Leuven of CVO Aalst (locatie Denderleeuw). Het Roemeens is een Romaanse taal. Er zijn dus heel wat overeenkomsten tussen de Roemeense taal en het Frans, Spaans, Italiaans en Portugees.

In 2007 trad Roemenië toe tot de Europese Unie. Sindsdien is het Roemeens een officiële taal in de Europese Unie.

Het Centrum voor Levende Talen (CLT) in Leuven (www.clt.be) is een door de Vlaamse overheid erkend Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) gespecialiseerd in taalonderwijs. Het CLT werd opgericht in 1973 en is gelieerd aan de KU Leuven. In het CLT studeren jaarlijks ongeveer 5000 studenten die één of meer talen kiezen tussen de 18 talen die gegeven worden.

CVO Handelsschool Aalst is het enige centrum in Oost-Vlaanderen (www.leerwatjewil.be/nl/cursus-roemeens-176.htm) dat een taalcursus Roemeens organiseert (naast andere 20 talen) en  gesubsidieerd wordt door het Ministerie van Onderwijs. Dit komt doordat er een groot aantal gemeenten en steden samenwerken met Roemenië. Zo proberen we banden te smeden tussen de inwoners van beide landen.

Bovendien wordt Roemenië de laatste tijd van langsom meer een toeristisch land. De Karpaten, de Donaudelta, de Zwarte Zee , de imposante kastelen, de pittoreske en idyllische streken zoals Bucovina en Maramureṣ of simpelweg de mooie historische steden zoals Sibiu, Braṣov, Sighiṣoara,Iasi, Cluj, Timisoara,… zijn enkele bezienswaardigheden die de Westerse toerist zeker aanspreken. Ook de investeringsmogelijkheden groeien zienderogen.

Prin jertfa şi dragostea celor care au cumpărat şi pentru care s-a cumpărat acest aşezământ de rugăciune, sub binecuvântarea şi iubitoarea grijă a Domnului nostru şi a Maicii Sale, mănăstirea a ajuns în cel de-al patrulea an istoric de când înalţă rugăciuni şi laude în grai românesc creştin-otodox pe pământ belgian.


În aceşti ani, mănăstirea s-a bucurat de sprijinul constant al românilor din Belgia dar si al celor din Olanda, Franţa, Anglia şi chiar Canada.

Mănăstirea este, în primul rând, un lăcaş de rugăciune, dar şi un loc de împărtăşire a culturii şi a tradiţiei româneşti prin activităţile care se desfăşoară aici : conferinţe pe teme duhovniceşti şi nu numai, cateheze pentru copii, tabere pentru copii şi adolescenţi, stagii de pictură, olărit şi muzică bizantină.

altNoul Magazin Délices des Carpates, situat in 1000 Bruxelles, Rue Haute 174, isi va deschide portile incepand cu data de 1 Aprilie.

Fiind privit mai mult ca un magazin "de cartier", Délices des Carpates imbina produsele traditionale romanesti cu cele moderne, printre care se pot regasi si marcile voastre preferate din Belgia. De asemenea, dispunem de un raft de produse bio, unde atat mierea, cat si dulceata va vor face sa retraiti gustul dulce de acasa.

In magazinul nostru puteti gasi si alte produse proaspete, cum ar fi fructe si legume, alese cu mare grija. Dupa vechiul proverb latin, Mens sana in corpore sano, acordam o atentie deosebita in selectarea lor.

Pentru cei pasionati de flori, in incinta magazinului veti gasi in plus si cateva aranjamente florale.

Circula prin târgul Bruxellului zvonul ca in curând se va deschide un nou magazin cu produse
românesti….. Am plecat pe urma acestui zvon si ne-am intâlnit cu « haiducul » ce-si va deschide magazinul, domnul Caragnopoulos Dimiter.

Domnule Caragnopoulos va rog pentru inceput sa dezvaluiti cititorilor RomBel, locatia acestui nou magazin si data inaugurarii….

Primul magazin din reteaua HAIDUC il inauguram sâmbata 14 martie. Adresa este Avenue Clemenceau 72, 1070, Anderlecht lânga piata "2 boi".

Spun primul pentru ca vom dezvolta o retea de magazine de proximitate in Belgia, Olanda si Luxemburg. Urmatorul magazin o sa fie cu specific traditional, ceva gen art&craft unde veti gasi artizanat, ii si vestimentatie populara, produse alimentare romanesti premium, in general pentru cadouri (branza de burduf in scoarta de brad, palinca si rachiu traditional in plosci de lemn lucrate manual,etc). O sa fie o locatie unde vrem sa promovam tot ce are mai bun in materie de traditie, România si nu urmarim neaparat profitul economic.

In acea zona mai sunt si alte magazine cu produse românesti….. Cum va veti diferentia de acestea, ce veti oferi in plus?

Vom incerca sa creem un pol de servicii. Pe lânga produsele alimentare avem deja un contract semnat cu o firma serioasa de coletarie cu 18 ani de activitate MATY EXPRESS ,deci veti putea in maxim o luna sa trimiteti sau sa receptionati direct la domiciliu pachete din România. In timp vom deschide deasemenea un ghiseu de transfer de bani si putin mai târziu un raion de macelarie cu produse proaspete si o patiserie.


Buna ziua, dragi parinti,

Am placerea sa va anunt deschiderea atelierelor de creatie pentru copii Art for Kids,  in care va ofer cursuri de pictura, desen, modelaj, reciclare creativa, colaj si papier mache, origami si alte surprize intr-o maniera libera si jucausa, ce ii permite copilului sa se dezvolte creativ si sa isi aleaga forma artistica de exprimare. Atelierele au loc in noul spatiu din Etterbeek, aproape de Parcul Cinquantenaire, institutiile UE, linia de tramvai 81. Inscrieri pe tot timpul anului.

Atelierele sunt disponibile in romana, engleza si franceza, iar un  atelier exclusiv in limba romana, pentru exersarea si practicarea limbii in afara familiei, se tine  in fiecare sambata ora 11:00 in spatiul din Etterbeek.

TXTO market a luat fiinta pentru a veni in intampinarea tuturor romanilor stabiliti la Namur sau in imprejurimi.

Initial, s-a dorit un magazin 100% romanesc . Pe parcurs, ne-am gandit sa diversificam gama de produse, aducand astfel si produse belgiene si nemtesti. In fiecare zi, in functie de dorintele clientilor nostri, aducem produse noi pentru a satisface toate gusturile.

Magazinul TXTO market este situat la Namur, Chaussée de Waterloo 47, vis-a-vis de College Saint Servais.

In curand vom lansa serviciul de comenzi prin SMS si livrari la domiciliu.

Ca si producător de carne şi produse din carne din zona Ardealului, Maramureş, cu ferma de animale,  abator, fabrică si distribuţie proprie, ne-am decis să deschidem o reţea de magazine cu produse  româneşti pentru românii din diaspora europeană. Primul magazin a fost deschis  în Italia, la Torino, al doilea în Belgia la Bruxelles , cel de-al treilea , este în Franţa, Paris - Rosny sous Bois, iar cel de-al patrulea, şi nu ultimul, a fost deschis recent în Anglia, la Londra.

Magazinul ,,BUNĂTĂŢI DIN ROMÂNIA’’ din Bruxelles este situat în Laken, Bulevard Emile Bockstael nr.240 lângă Poliţie.

Livrările de mărfuri românesti, de produse proprii de carne şi preparate din carne, mezeluri şi afumături se fac săptămânal, pentru deservirea clienţilor noştri cu produse proaspete de cea mai bună calitate.