Necesitatea creării unei broșuri intitulate “Ghidul Studentului Român în Belgia” vine din alegerea tot mai frecventă a Belgiei ca destinație de studiu. Acest ghid este primul pas al oricărui viitor student, fie el în Bruxelles, fie în altă regiune a țării. Astfel, voluntarii Belgia au preluat inițiativa și, în septembrie 2018 lansează primul ghid complet destinat noilor veniți.

Conceput de către studenți pentru studenți, el încearcă să acopere majoritatea centrelor de interes ale unui tânăr ajuns într-o țară străină.

Pe lângă informații “tehnice” precum înscrierea la primărie, asigurarea medicală, închirierea unei locuințe, etc., ghidul include și locuri de relaxare, networking și, bineînteles, de studiu.

Vrei să studiezi limba flamandă, contabilitate, tehnologia informaţiei şi comunicării şi management într-un singur program educaţional ?

Centrele de educaţie pentru adulţi în colaborare cu instituţia de învăţământ superior  KULeuven şi-au unit forţele pentru lansarea unui nou program educaţional pentru imigranţii care doresc să studieze limba flamandă, contabilitate, management şi tehnologia informaţei şi comunicării. Aceste cursuri vor avea loc în centrele pentru învăţare avansată din Flandra şi vor începe luna viitoare. Programul durează un an de zile, timp în care studenţii se vor pregătii în domeniile enunţate.

Elevii din Belgia pot alege, de anul viitor, cursuri de limbă, cultură şi civilizaţie română predate de profesori nativi, ca urmare a dezvoltării unui program iniţiat în 2007 de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului din România, informează biroul de presă al ministerului. Programul de predare a cursului de Limbă, cultură şi civilizaţie românească în ţările Uniunii Europene (LCCR) a început în 2007 şi a fost adoptat în 150 de unităţi de învăţământ din Spania şi Italia. Aproximativ 1.500 de elevi din Spania şi 500 din Italia frecventează aceste cursuri în acest an şcolar, trei la sută dintre aceştia fiind de alte naţionalităţi decât cea română. La absolvirea cursului, elevii sunt certificaţi de Ministerul Educaţiei prin Institutul Limbii Române.

Ministrul belgian de interne se pregateste sa ridice restrictiile impuse muncitorilor din statele membre care au aderat la UE din 2004 incoace. In prezent, "noii" cetateni UE care doresc sa lucreze in Belgia au nevoie de permis de munca, si au de rezolvat o serie de formalitati mai simple pentru un numar limitat de slujbe – pentru arhitecti, informaticieni, translatori, ingineri sau asistente medicale.

Timp de şase luni, studenţii pot urma stagii de pregătire organizate de NATO, la sediul din Bruxelles. Candidaţii trebuie să aibă doi ani de facultate terminaţi în domeniile jurnalism, resurse umane, ştiinţe politice, relaţii internaţionale, aeronautică, inginerie, economie şi să cunoască foarte bine limba engleză sau franceză.

Liceenii, studentii si absolventii de studii universitare si postuniversitare au sansa sa studieze in strainatate cu bani de la Ministerul Educatiei. In functie de tipul de finantare, tinerii pot obtine burse de perfectionare de scurta durata sau chiar un stagiu intreg (de 2 pana la 4 ani de studii).
Tara primitoare poate acoperi cheltuielile de scolarizare si de intretinere. Pentru Azerbaidjan, Belgia, Egipt, Italia si Turcia, dosarele se depun pana la 16 martie, iar pentru Maroc si Siria pana la 15 iunie.