"Cuvintele sunt ca păsările, nu țin cont de frontiere. Munții, râurile, lacurile, oceanele, mările nu vor opri niciodată zborul cuvintelor migratoare. Fie că au venit de la vecinii noștri din Europa, fie că au venit de la capătul lumii, cuvintele călătoare au zburat și și-au făcut cuib în limba română. Din Evul Mediu, în valuri succesive, mii de cuvinte ne-au trecut frontierele, aduse de neguțători sau de marinari, de călători sau de cuceritori, de savanți sau de scriitori, de conți, de soldați sau de imigranți. Toate aceste cuvinte oferite de alte limbi ne leagă de alți oameni și ne invită să călătorim spre alte orizonturi." - spune Oana Topala, incepandu-si periplul documentat prin lumea cuvintelor. Despre Oana aflam ca este absolventa a Universitatii Al.I. Cuza din Iasi, traieste in Belgia din anul 2007 si este in prezent traducătoare și interpretă autorizată la Ministerul Justiției din Belgia si profesor colaborator al Institutului Limbii Române, in proiectul "Limba si Cultura de Origine" predand cursuri de limbă, cultură și civilizație românească și de educație interculturală în școlile din Comunitatea Francofonă din Bruxelles.
Din seria "Cuvinte calatoare" articolul ei preferat este cel despre "Cuvinte si delicatese". Pe Oana Topala o puteti descoperi ori regasi pe blogul personal: http://www.oanatopala.eu/
PRALÍNĂ, praline, s. f. Bomboană cu învelișul de ciocolată sau de zahăr și cu miezul de migdală sau de nucă (fr. praline).
Cuvântul „pralină” a intrat în limba română din limba franceză iar în limba franceză l-a adus… bucătarul contelui francez César de Plessis-Praslin.
Iată-ne la Montargis, nu departe de Orléans, în anul 1636, la castelul contelui César de Plessis-Praslin (1598-1675). Să ne imaginăm cum era atunci viața la castel : rochiile din catifea roșie împodobite cu pietre prețioase, tunicile brodate cu pietre rubinii, festinurile sofisticate, mirosul dulce al prăjiturilor, al merelor caramelizate, al fructelor glasate, clinchetul ustensilelor de porțelan…
Read more: Oana Topala - din seria "Cuvinte călătoare", azi despre "Cuvinte și delicatese"
#parteneriatcultural Interviu EuropaNova
Proiectul "Parcours d'artistes" demarat de Asociatia EuropaNova Bruxelles si Mirela Nita Sandu si mediatizat de Asociatia "RomBel-Romani in Belgia" continua cu noi povesti pline de inspiratie. Toate interviurile sunt realizate in limba franceza, iar astazi ne dam intalnire cu Monica Tonea, pasionata de scris inca din copilarie, cand simțea că scrisul era forma care o ajuta să se exprime mai bine, care îi dădea aripi, era un "limbaj al sufletului". Monica este redactor la revistele culturale "Itaca" si 'Timpul Bruxelles", a publicat un volum de nuvele in 2019 "Piatra de Hotar" -Povestiri si reflexii- iar in aceste zile de aprilie 2021 ii apare primul sau roman, "Pasagerii", care abia asteapta sa fie descoperit de catre public.
- Tous ces bouts de vie que tu mets sur papier et que tu rends éternels, bouleversent-ils l’auteure Monica Tonea ? Qu’est-ce que t’apporte l’écriture de plus que tout autre passion et quel a été le plus grand défi de ta vie de femme de lettres ?
Étrangement, oui, ils me bouleversent. Je me demandais si c’était naturel ou si j’étais trop impliquée dans l’histoire de vie de mes personnages. J’avais l’impression que j’étais la seule écrivaine bouleversée par ses personnages. C’est en écoutant des podcasts dédiés à l’écriture, auxquels sont invités des écrivains qui partagent leurs expériences, que j’ai appris le contraire : nombreux écrivains s’impliquent dans l’histoire. On a une relation avec nos personnages : on les aime, on les déteste, on les réprimande. Il arrive souvent de ne pas pouvoir contrôler leur destin. Ils décident pour eux-mêmes. Voilà pourquoi je suis complètement bousillée après l’acte créatif, car ce n’est pas seulement de la fatigue mentale, mais aussi émotionnelle.
Oh, très bonne question, mais aussi difficile : qu’est-ce que l’écriture m’apporte de plus ? Je reviens à ce que j’ai dit tout à l’heure, l’écriture remplit un besoin presque physiologique. Tout comme je mange, je bois et je dors, de la même manière, j’écris. C’est curieux, mais ce n’est pas la seule passion. L’art photographique suit de près l’écriture. Je suis guidée par les mêmes besoins, presque primaires, de m’exprimer à travers ses moyens. Certes, je ne suis pas allée au bout avec la photographie. Je suis une dilettante. Toutefois, la passion de manifester la réalité à travers des images me recharge, tout comme l’écriture.



RomBel - Români în Belgia a lansat proiectul "ORA DE CONSULTANȚĂ CONSULARĂ" - cu primul eveniment care a avut loc pe 13 aprilie 2021, dedicat DOCUMENTELOR DE CĂLĂTORIE: Cum îmi fac un pașaport? Cum fac o procură? Unde declar nașterea unui copil? Ce fac dacă mi-au expirat actele de călătorie?
13 aprilie, ora 18:00 (Be)- Documente de călătorie
11 mai, ora 18:00 (Be) - Acte de stare civilă
15 iunie ora 18:00 (Be)- Acte notariale

Vă mulțumim tuturor pentru participarea la acest prim eveniment din seria celor trei dedicate consultanței consulare. Sperăm că inițiativa lansată de ROMBEL pentru un dialog cu Secția Consulară a fost folositoare și că întrebările punctuale primite în prealabil și în timpul dialogului au găsit răspuns, prin colaborarea cu reprezentanții Secției consulare de la Bruxelles: E.S. Ministru Consilier Mariana Stoian și E.S. Ministru Plenipotențiar, Coordonator al Secției Consulare Oleg Ungureanu
Suntem bucuroși să vedem deschiderea și dialogul cu cetățenii, sperăm astfel ca aceste Dialoguri să fie organizate și în alte comunități ale românilor din alte țări. Lucrurile nu sunt perfecte, dar sunt perfectibile - și salutăm deschiderea, bunăvoința, puterea de muncă, empatia, dorința de a ajuta, în atâtea cazuri în care personalul secției consulare a fost în slujba cetateanului și în miez de noapte, deplasându-se la locuri de accident, în caz de repatriere sau din nefericire, în caz de deces, printr-o implicare personală în rezolvarea problemelor, cu toate restricțiile și rigorile impuse de legislația europeană, belgiană sau românească, după caz. Fiecare caz este individual, poveștile sunt personale - nu există soluție universală și astfel, un dialog între cetățeni și autoritatea statului român este important în găsirea unor soluții optime, acolo unde se poate.
Reamintim datele de contact
Adresa: Secția Consulară - Boulevard du Régent, 47-48 - 1000, Bruxelles

Mulțumim anticipat! Va rugăm, de asemenea, să recitiți articolul publicat de ROMBEL cu detalii și informații despre Secția Consulară:









Reprezentantii RomBel - Români în Belgia - Carmen Solomie, Vic Neagu, Daria Pirvu - au participat zilele trecute la prima intalnire cu dna Oana Ursache, Secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, dialogul cu asociatiile romanesti din Belgia fiind facilitat de catre Ambasada României în Regatul Belgiei.



#parteneriatcultural Interviu EuropaNova
"Commencez à peindre ! Commencez à écrire ! Ça vous rendra la vie plus belle !"
Proiectul "Parcours d'artistes" demarat de EuropaNova Bruxelles si Mirela Nita Sandu este sprijinit si incurajat de Asociatia RomBel - Români în Belgia care se implica in a-i aduce o vizibilitatea cat mai mare in comunitatea romanilor din Belgia si nu numai. Toate interviurile sunt realizate in limba franceza, de aceasta data ne dam intalnire cu Anca Codrea, a carei pasiune pentru arta se manifesta in mai multe directii: pictura, sculptura si scriere literara. Expozitia sa poate fi vizitata la sediul Asociatiei EuropaNova- Clos du Panasse, 11 E, 1500 Bruxelles in luna aprile. Licentiata a Facultatii de Filologie a Universitatii Bucuresti, Anca a descoperit si continuat toata viata arta: picteaza, sculpteaza, scrie si sprijina artistii sa-si manifeste talentul si visele in calitate de coach.
" *On dit que « Les peintures ont une vie propre qui dérive de l’âme du peintre. ». As-tu un artiste-peintre préféré ? Pourquoi ?
Oui. Je crois, moi aussi, que les peintures sont une prolongation de l’âme de l’artiste. Je ne sais pas qui a dit ça mais je pensais récemment à mes peintures du point de vue philosophique et je suis arrivée à cette même conclusion! Quand on peint, on y engage une partie de son âme. Un artiste peintre préféré? Je n’en ai pas. J’en admire quelques-uns, oui. Je me souviens quand j’ai vu une des toiles de Monet dans un musée. Ça m’a tellement ému!
Page 1 of 499
Hotnews.ro
-
92% dintre bulgari trăiesc în case construite înainte de 1990
92% dintre bulgari trăiesc în case construite înainte de 1990
Majoritatea bulgarilor – 92%, locuiesc în case construite înainte de 1990, iar aproape trei sferturi - 70,1%, au fost construite în perioada 1961 – 1990, după cum arată cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică de la Sofia,[…]
Source: Hotnews.ro Actualitate
Created on: Apr 19, 2021 | 22:45 pm
Hotnews.ro Actualitate | Apr 19, 2021 | 22:45 pm -
Bancul zilei: De ce tanti Mioara nu e de acord cu purtatul măștii
Bancul zilei: De ce tanti Mioara nu e de acord cu purtatul măștii
Tanti Mioara nu e de acord cu purtatul măștii. Ea își aduce aminte că în vremea accidentului de la Cernobîl era elevă și că mergea fără nicio protecție, fără mască și fără mănuși. Și singurele simptome i-au apărut abia după[…]
Source: Hotnews.ro Actualitate
Created on: Apr 19, 2021 | 22:32 pm
Hotnews.ro Actualitate | Apr 19, 2021 | 22:32 pm -
BBC: Ce are în comun bulgarul Gebrev cu depozitele aruncate în aer în Cehia?
BBC: Ce are în comun bulgarul Gebrev cu depozitele aruncate în aer în Cehia?
Una dintre persoanele care a depozitat arme în satul ceh Vrbetice, care trebuiau să ajungă în Ucraina, a fost traficantul bulgar de arme Emilian Gebrev, care la 6 luni după explozie a fost asasinat cu o substanță necunoscută la Sofia,[…]
Source: Hotnews.ro Actualitate
Created on: Apr 19, 2021 | 22:12 pm
Hotnews.ro Actualitate | Apr 19, 2021 | 22:12 pm -
Florin Cîţu: Eu nu am văzut încă un ministru care să facă reformă în propriul minister, să reducă numărul de directori
Florin Cîţu: Eu nu am văzut încă un ministru care să facă reformă în propriul minister, să reducă numărul de directori
Premierul Florin Cîţu afirmă că miniştrii Cabinetului său nu au făcut demersuri pentru reformarea ministerelor. "Eu nu am văzut încă un ministru care să facă reformă în propriul minister, să reducă numărul de directori generali ca să poată să facă[…]
Source: Hotnews.ro Actualitate
Created on: Apr 19, 2021 | 21:50 pm
Hotnews.ro Actualitate | Apr 19, 2021 | 21:50 pm -
Polițistul care a decedat după asaltul asupra Capitolului a murit din cauze "naturale" (autopsie)
Polițistul care a decedat după asaltul asupra Capitolului a murit din cauze "naturale" (autopsie)
Un ofițer de poliție american, care a murit a doua zi după ce protestatarii pro-Trump au asaltat Capitolul în ianuarie, a murit din cauze "naturale" după două accidente vasculare cerebrale, potrivit raportului de autopsie publicat luni și citat de AFP.
Source: Hotnews.ro Actualitate
Created on: Apr 19, 2021 | 21:34 pm
Hotnews.ro Actualitate | Apr 19, 2021 | 21:34 pm