Cercul Artiștilor Diplomați din Bruxelles expune în cadrul Festivalului  Sărbătoare la Castel / La Fête au(x) Château(x)

Expoziția MINDSCAPES (pictură, fotografie)

4 țări, 7 artiști ai The Brussels Circle of Diplomatic Artists BRUCODA

19 iunie 2022, ora 15.00 – vernisaj

20-26 iunie 2022, Lu-Du, 16:00-18:00 vizitarea expoziției

Châteaux de Godinne (rue du Prieuré 1, 5530 Yvoir) – Église de Godinne

 

În 19 iunie 2022, ora 15:00, are loc vernisajul expoziției „MINDSCAPES” a The Brussels Circle of Diplomatic Artists BRUCODA și întâlnirea publicului cu artiștii la Château de Godinne (rue du Prieuré 1, 5530 Yvoir) – Église de Godinne, eveniment cu acces liber ce are loc în cadrul deschiderii oficiale a festivalului La Fête au(x) Château(x) / Sărbătoare la castel(e).

Expoziția este deschisă publicului zilnic, în perioada 20-26 iunie, între orele 16:00 și 18:00. Cu peste 8 expoziții organizate în centrele culturale și galeriile din Belgia, o rezidență și 3 galerii virtuale, BRUCODA prezintă în expoziția MNDSCAPES lucrările a 7 artiști plastici din 4 țări: pictură – Ioana BELTIC-PIASSONI (România), Roxana BUTA (România), Pompiliu CONSTANTINESCU (România), Maria Teresa DURAN (Belgia-Columbia), Anne-Marie VON PUTTKAMER (Germania), Heike TIEDE (Germania) și de fotografie – Claus SIEBENEICHER (Germania).

Organizat de Asociația HORIZON, Festivalul La Fête au(x) Château(x) / Sărbătoare la castel(e) – aflat la prima ediție – este o premieră în Belgia prin formatul de prezentare a patrimoniului arhitectural valon, dar și internațional, prezentând peste 8 castele de patrimoniu valon, 20 de evenimente din mai multe domenii artistice: muzică, arte vizuale, teatru, dans, având peste 100 de invitați.

 

« Sărbătoare la castel » festivalul desfășurat în perioada 19-26 iunie 2022, prima acțiune a Asociației « Horizon » - Orizont este totuși un început de anvergură. Aceasta deoarece organizatorii au deja o bună experiență în organizarea evenimentelor, plus pasiune pentru ceea ce fac.
Festivalul este un efort organizatoric complex, fiind conceput pe trei axe complementare : lupta contra prejudecăților și a rasismului, dorința de a face cultura accesibilă cât mai multor persoane și evidențierea patrimoniului imobiliar valon.

Vor fi muzici antice și muzici ale lumiiteatrudansateliere pentru copiiexpoziții și o mulțime de animații pentru copii și adulți.

La afiș: artiști de mare renume internațional din România, Grecia, Armenia, Spania, Moldova, Corsica, Ungaria, Belgia, Franța, Columbia, India.

Scene: castele diferite și alte situri istorice care nu sunt de obicei accesibile publicului larg..

Dintre artistii romani: Eugen Doga, Gheorghe Zamfir, Trei Parale, Ansamblul Plaiesii, Cristofor Aldea Teodorovici, Tronos, Corala "Sfintilor Arhangheli", Valentina Dascalu si Gabriel Medvedov. 

 VIDEO DE PREZENTARE FESTIVAL

LINK cumparare BILETE:  https://www.ticketor.com/horizon/tickets?pageid=175721

https://bleuhorizon.be/festival/

« RomBel- Români în Belgia» vă invită miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 20:00 (Belgia), la "Dialogurile RomBel" online - transmisie simultana ZOOM/ Facebook - www.fb.com/rombel.belgia & https://www.facebook.com/groups/rombel.org/
Am invitat la un dialog deschis pe reprezentantii Asociatiei "11even" din Cluj-Napoca– 10 ani de activitate prin organizarea de proiecte de educatie, sport si dezvoltare personala, derulate in mai multe comunitati din Romania si Republica Moldova.
Programele 11even au un impact national si chiar international :
✅Bucurie în Mișcare ® promoveaza sportul si miscarea in comunitate –a reunit pana acum la concursuri si jocuri peste 100 000 persoane din 30 de localitati
✅Creatori de viitor - destinat liceenilor cu performanțe deosebite
✅11even Experiences ® sunt evenimente care pun accent pe experiente de viata, oameni, modele, informatii si idei. O parte a incasarilor totale sunt redirectionate catre sustinerea unor cauze comunitare locale, cum ar fi: burse de merit, susținerea unor situații medicale speciale, centre de plasament, etc. (20 de cauze sociale pana in prezent)
✅Treepi – initiativa de antreprenoriat sociala nascuta in plina pandemie Covid-19
✅Bun de tot - brunch-uri gustoase în diverse gospodării și zone rurale; festivaluri gastronomice urbane, cu savoare rurală.

Vasile Usturoi, proaspăt campion european la box amator în tricoul Belgiei, a acordat un interviu în exclusivitate pentru comunitatea RomBel- Români în Belgia. 

 

 

Cel mai mare succes al său de până acum a fost câștigarea medaliei de aur la greutatea pană la Campionatele Europene de la Erevan, in mai 2022. Medalia sa este practic prima medalie de aur a Belgiei la Campionatele Europene de box amator după 71 de ani.

Așadar o premieră pentru boxul belgian de după 1951, iar o medalie se lăsa așteptată din 1955.

La final de luna mai 2022 tânărul sportiv a devenit campion european de box amator, categoria 54-57 de kilograme, la turneul din Armenia, Erevan.

Vasile are 25 de ani, este născut la București în 3 aprilie 1997 și a venit împreună cu părinții în Belgia la vârsta de 12 ani. Pasionat de box dar și de fotbal, Vasile Usturoi a fost cap de afiș în presa belgiană: « le Bruxellois d’origine roumaine », « Le Schaerbeekois, champion d’Europe, a écrit l’histoire de la boxe belge à Erevan. » (DH) ; « le Belge Vasile Usturoi sacré champion d'Europe des -57kg à Erevan » (La libre) ; « Europese bokstitel geeft Vasile Usturoi vleugels: "100% van overtuigd dat ik olympische medaille kan winnen" (Sporza)

 

Turneul FC ROMÂNIA BRUXELLES - 10 ANI

Vă invităm sa fiți parte la evenimentul special din viața clubului nostru

FC ROMÂNIA BRUXELLES - 10 ANI

12.06. 2012 - 12. 06. 2022

 

Duminică, 12 iunie 2022 intre orele 10-19, Route de Lennik 1014 Anderlecht- Bruxelles

Meciul de gală - Ora 13 – Joaca prima echipa FC Romania Bruxelles din 2012 - FC Dracula

Program artistic, muzică, dans și voie bună

Tombola turneului

Nu vor lipsi micii, berea și alte surprize plăcute

Intrarea gratuita

Liliana Țuroiu este director al Institutului Cultural Român de la Bruxelles și Conferențiar Universitar Dr. în cadrul Universitații Naționale de Arte din București, unde predă de peste 20 de ani. Este de formație artist vizual, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Este de asemenea membru al unor asociații internaționale precum ENCATC, Fundația Universitară din Bruxelles, Consiliului Științific al Fondazione Sapienza din Roma sau în cadrul Consiliului Internațional al Federației Industriilor Creative din Londra.

A fost președinte al Institutului Cultural Român în perioada 2017-2019, perioadă în care ICR a fost parte a unor programe internaționale majore precum Festivalul EUROPALIA România și Sezonul Franța-România.

Înainte de a deveni o voce a diplomației culturale, Liliana Țuroiu s-a remarcat prin activitatea sa de antreprenor și profesor. În 2015, a lansat colecția și albumul de artă și costum “Zestrea”, un proiect de promovare a identitatății naționale și a tradițiilor românești.

A participat în cadrul unor conferințe internaționale pe tema industriilor creative și a dialogului cultural transfrontalier.

În 2019, Liliana Țuroiu a primit Ordinul de Cavaler al Artelor și Literelor din partea Guvernului Franței.

 Muzica a avut întotdeauna puterea remarcabilă a atinge cele mai profunde sentimente ale oamenilor, fără a fi nevoie de vreo traducere.”

 

www.rombel.com - LA MULTI ANI ROMBEL & ROMBELISTI! 4 iunie 2002 - 4 iunie 2022, de 20 de ani impreuna! MULTUMIM TUTUROR CA ATI ALES sa ramanem impreuna si sa continuam!
"Deşi vremurile (şi noi odată cu ele) se schimbă, unii pleacă, alţii vin, o parte din cei vechi s-au mai tras pe la casa lor, având priorităţi noi şi timp tot mai putin, în timp ce alţii bat la uşă disperaţi să găsească o slujbă în El-dorado Belgia, cred şi sper ca ...fiecare să găsească pe Rombel un loc primitor, în care să se exprime liber, să-şi găsească prieteni noi şi răspuns la întrebări, să mai afle ce şi cum mai e prin Belgia şi să putem sta la taclale şi să ieşim la o bere din când în când. Planuri şi idei noi vom avea cu siguranţă, cred că s-au întâmplat lucruri frumoase pe Rombel în aceşti ani şi merită, cu ajutorul vostru, să-l ducem mai departe, este poate singurul loc românesc din Belgia unde nu plouă jumatate de an 😀 şi e vizitabil 24h/24 de oriunde de pe Glob.” - (Fragment din Prefata editiei a II-a din 'Ghidul romanului in Belgia', publicat in anul 2013 )