Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

La Balkan Trafik Festival vom fi foarte români!

Email Imprimare PDF
 Balkan Trafik. Click pentru detali 
Un interviu cu reprezentanţii României la
Balkan Trafic Festival
Ihmre Nagy – TSRT , Timisoara  şi Gabriela Ioniţă, fundaţia Parada, Bucureşti

R : Draga  Gaby, dragă Ihmre vă mulţumesc  ca aţi venit să acordaţi un interviu pentru Rombel
Ihmre: Şi noi vă mulţumim
R:Aş vrea să vă întreb despre evenimentul care va avea loc în perioada 27-29 martie -  BalkanTrafic. Ce este BalkanZircus.eu si cum s-a născut acest proiect?
I: E complicat de spus .. noi suntem doar  parteneri la cea de-a 2-a ediţie  . din discuţiile cu membri asociaţiei 1001valise care sunt organizatori , am înţeles că,  de fapt,  ideea porneşte de la o experienţă personală a producătorului festivalului Nicolas în Balcani, el a călătorit  mult în Albania,Ungaria , România. Cred că a fost impresionat de multe lucruri si a simţit multe diferenţe între noi. Dorim ca  oamenii din Belgia să vadă ce se-ntâmplă în estul Europei.
Gaby:  Să simtă puţin din sufleţelul fiecărei ţări care participă la acest festival , noi suntem o idee mai diferiţi decât ei,  care au tentă occidentală, însă mie mi se pare extraordinar.

I: E de fapt o creaţie  între mai multe ţări din Europa de est, practic mai multe identităţi naţionale. Balkan Zircus.eu se refera la un spectacol de circ care va avea loc cu artişti din Ungaria, România, Albania, Slovenia şi Belgia..
G: Practic noi am creat spectacolul împreună .I: Fiecare ţară are câte un număr caracteristic naţionalităţii şi  personalităţii lor

R: Care sunt artiştii români care fac parte din acest grup?
I: La acest proiect participă 2 trupe din Timişoara, The serious Road Trip Project  – ce fac un spectacol cu foc, şi ..
G: Eu reprezint Romania prin  Fundaţia Parada, sunt  coordonator cultural-artistic. Fundaţia noastră se ocupă cu integrarea copiilor străzii, a copiilor cu probleme sociale  foarte mari şi primirea lor în societate prin artă - prin circ. I-am luat pe cei mai buni. De fapt am trimis materialul şi ei au ales pe cei mai buni., deci Parada vine la acest spectacol cu doi băieţi foarte buni: Marius Şerbănică, magie  şi Ion Laurenţiu, acrobaţie

R: Care a fost experienţa voastră în aceste zile la Bruxelles?
I: E greu de spus. Am venit vineri după-amiaza  si plecăm duminică. Am avut foarte multe lucruri de pus la punct , în permanenţă am fost în conferinţe . Am văzut însă un spectacol de circ, practic a fost o experienţă foarte folositoare.

R  Cum este să lucrezi într-un conglomerat de naţii, culturi.. un mediu atat de diferit, de divers ?
G: Pentru mine este  îmbogăţitor. De altfel eu am mai lucrat aşa, este ca o provocare. Fiecare pune cîte o  părticică  de suflet şi apoi  ceilalţi pun şi ei câte puţin şi iese un suflet comun .Ca şi experienţă mie mi-a placut foarte mult: o doresc multora pentru ca te îmbogăţeste pe tine

R Foarte frumos spus . Care  sunt provocările pe care le-aţi avut cu acest spectacol?
I Cred ca provocarea încă există, ţinînd cont că suntem 6 ţări, încercăm să facem ceva comun şi de fapt vrem să transmitem oamenilor după ce pleacă de la spectacol că au trăit o experinţă legată de Europa de est . Nu e uşor, dar cred că asta e cea mai mare provocare şi sper să reuşim să avem un astfel de rezultat
G. Este un spectacol comun însă, fiecare are identitate proprie, aşa că vom fi foarte români  . Spectacolul se va termina cu o petrecere în adevăratul sens al cuvântului : pe scenă. Ni s-a propus un dans .

R : Consideraţi ca fiind consistentă participarea României la acest festival?
G  Din punctul meu de vedere, da
I:  Sunt 2 trupe diferite cu identităţi diferite însă împreună spunem mai mult despre România .  Ca participare muzicală din păcate anul acesta avem o participare slabă . Anul trecut au fost vreo 3-4 trupe: Ciocîrlia, lăutarii din Clăjani... multe  formaţii care spun multe despre România

R: Ce înseamnă pentru voi Balkan Trafic festival?
G: O modalitate de a mă exprima,  o bucăţică din ţărişoara mea în altă ţărişoară
I: Încercăm să facem  o reprezentare a conştiinţei comune  a oamenilor din România pentru  ca încercăm să păstrăm foarte mult din ceea ce suntem , din tradiţii: vrem să promovăm România prin această  modalitate
G:  E o modalitate  de a te exprima în limba ta .

R Credeţi că am putea face mai mult să promovăm acest festival?
G: Oricând e loc de mai mult
I: Acum e greu de spus , în Belgia presa a fost foarte  interesată,  dar în România nu e cunoscut acest festival . Cred însă,  că e o problemă mai veche: nu se cunoaşte ce fac artiştii români   în afara României

R  Păi hai să facem un apel la România
G: Un apel cu A mare.. nu ştiu a cui e vina .. cred că se află pe undeva pe la mijloc .
I: Cred că e foarte bine pentru noi că d-voastră sunteţi aici şi că românii din Belgia vor cunoaşte acest eveniment

R Ce vom vedea la BalkanZircus?
G: Divulgăm ?

R:  Hai să stimulăm puţin curiozitatea
I:  Vom vedea practic 11 numere de circ legate prin alte câteva numere de teatru şi magie. Nu putem dezvălui foarte multe.

R: Unde şi când vă putem găsi în timpul festivalului?
G:  Noi o să avem un stand. Vrem să afle lumea de noi,  noi lucrăm cu copiii străzii şi vrem să ne facem cunoscuţi. Ne mai gasiti si pe internet  http://www.paradaromania.ro/)

R:  da .. şi Rombelul va fi prezent , vom avea şi noi un stand.. deci vom fi împreună . Vom avea un colţişor romanesc, deci. Care este mesajul vostru pentru Rombel şi pentru românii din Belgia?
I:  Suntem cu adevărat bucuroşi că existaţi: nu ne-am  fi aşteptat ca românii, nu neapărat cei din Belgia, să fie atât de  mulţi . Ne-am dori mult să  fie prezenţi la spectacol.
G  Şi să ne sprijine să ajungem cât mai des la ei. Ii imbrăţişăm  pe toţi si să continuaţi aşa - prin  informaţii , spectacole ne putem ajuta.

R Vă multumesc şi vreau să ştiti că sunteţi bineveniţi oricând în comuntatea noastră
G şi I: Şi noi vă mulţumim

 

 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6975
RON - TRY 0.7696

Utilizatori

We have 224 guests and 0 members online