Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Mediul de afaceri

Email Imprimare PDF

Schimburile comerciale dintre România şi Belgia se deruleaza, în principal, în cadrul "Acordului european instituind o asociere între România, pe de o parte şi Comunitaţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de alta parte", semnat la 1 februarie 1993 şi intrat în vigoare la 1 februarie 1995; se adauga şi alte acorduri semnate pe parcursul anilor. Comparativ cu anul 2000, schimburile comerciale bilaterale au crecut de 3,6 ori în 2007, creşterile fiind înregistrate atât la exportul românesc cât şi la import. Soldul balanţei comerciale a înregistrat în perioada celor 6 ani un sold constant negativ pentru partea romana. În 2007, exportul românesc a crescut cu cca. 10%, comparativ cu anul anterior. La export, în fruntea clasamentului se situeaza produsele textile, urmate de maşini, aparate şi echipamente electrice, vehicule şi echipament transport, mase plastice, produse metalurgice, chimice, din lemn. La 31 decembrie 2007, volumul investiţiilor directe belgiene în România a fost de 95,1 milioane Eur fiind realizat de 2021 societaţi belgiene -locul 17 în cadrul ţarilor investitoare, cu o pondere de 0,5% din valoarea totala a capitalului strain subscris. Sectoarele unde au fost efectuate investiţiile: industrie (50,7%), servicii (27,8%), comerţ en gros, wholesaling (6,4%), transporturi (6,2%), comerţ cu amanuntul, retailing (5,3%), turism (1,4%), construcţii (1,3%), agricultura (0,9%).

Camera de Comerţ şi Industrie a României - Biroul de Reprezentare Bruxelles

Biroul de reprezentare al CCIR la Bruxelles a fost deschis la începutul anului 2006, cu scopul de a conecta mediul de afaceri românesc cu instituţii şi parteneri de afaceri din Belgia. Reprezentanţa CCIR se concentreaza pe relaţionarea cu instituţiile europene şi celelalte organizaţii cu vocaţie europeana prezente la Bruxelles, oferind oamenilor de afaceri români posibilitatea de a fi conectaţi la miezul dezbaterilor europene. Biroul este promotorul dezvoltarii de afaceri la nivel european pentru firmele româneşti şi un prim partener pentru firmele belgiene care doresc sa cunoasca piaţa româneasca. Servicii: pentru firme- furnizare de informaţii de afaceri privind piaţa unica europeana în vederea identificarii de oportunitaţi de afaceri; punerea în contact cu parteneri din Belgia în funcţie de profilul afacerii; consultanţa de afaceri pe probleme de comerţ exterior; organizare de întâlniri la sediul Biroului de reprezentare al CCIR sau de vizite de lucru la firme belgiene; promovarea de firme prin diseminarea de materiale de prezentare la sediul Biroului. Pentru organizaţii şi asociaţii: facilitarea accesului pe lânga forurile europene de decizie; organizarea de evenimente de relaţionare cu asociaţiile europene reprezentate la Bruxelles; intermedierea de stagii de pregatire şi acordarea de asistenţa Camerelor de Comerţ şi Industrie Teritoriale care doresc sa interacţioneze cu membrii Eurochambres. Adresa: 51 Rue D’Arlon, 1040 Bruxelles, Tel:+32(0)22302395, Fax: +32(0)22302396; Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Clubul România -UE, 6 ani de existenţa

Clubul România-UE a fost constituit în septembrie 2003 de catre un grup de români din Bruxelles. Clubul este independent financiar, fara caracter religios sau politic, independent de orice structura guvernamentala sau partid politic din România sau din spaţiul UE. Scopul principal este de a contribui la eforturile de integrare a României în UE -clubul se doreşte un "think-tank" care sa fie un element de opinie obiectiv şi independent în legatura cu relaţiile dintre România şi UE. Principalele obiective sunt: sprijinirea eforturilor de integrare a României în UE; promovarea imaginii României în mediile europene şi a expertizei româneşti în afacerile europene; facilitarea comunicarii ideilor şi principiilor europene în România. Preşedintele Clubului România-UE este d-l Titus Poenaru, iar vicepreşedinte este d-l Nelu Neacşu, care este de asemenea şi reprezentantul UNPR (Uniunea Naţionala a Patronatului Român) la Bruxelles. Adresa: 116 Avenue Broqueville, 1200 Bruxelles, www.euro-club.org; Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza

IMM-urile au reprezentanţi la Bruxelles

IMM-urile din România au oportunitatea de a fi informate permanent asupra posibilitaţii de accesare a fondurilor europene ca urmare a înfiinţarii, la Bruxelles, a unei reprezentanţe permanente a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Reprezentanţa, deschisa în parteneriat cu Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Ştiinţifica (ANCST), funcţioneaza în sediul ROST (Oficiul Român pentru ştiinţa şi tehnologie pe lânga UE) de la Bruxelles. Obiectivele principale sunt:

-asigurarea informarii permanente a IMM-urilor din România, membre în CNIPMMR, privind noutaţile relevante la nivel european; -organizarea de activitaţi de promovare a IMM-urilor şi dezvoltarea de parteneriate europene;

-informarea despre oportunitaţile de accesare a fondurilor europene.

Reprezentanţa la Bruxelles a CNIPMMR asigura şi punerea în aplicare a parteneriatului încheiat cu Autoritatea Naţionala pentru Cercetare Ştiintifica (ANCST) pentru participarea la activitaţile Oficiului Român pentru Ştiinţa şi Tehnologie pe lânga Uniunea Europeana (ROST) şi promovarea participarii IMM-urilor inovative româneşti la programele de cercetare ale Comisiei Europene, la consorţii europene pentru proiecte de cercetare, precum şi în vederea informarii acestora.

*O alta veste buna pentru oamenii de afaceri români: Regiunea Centru este prima Regiune a României reprezentata la Bruxelles. În data de 7 aprilie 2008 Agenţia pentru Dezvoltare Regionala Centru (ADR Centru) a inaugurat oficial Biroul de reprezentare a Regiunii Centru pe lânga UE.

* Uniunea Naţionala a Notarilor din România -Avenue de l'Opale 51, 1030 Bruxelles, GSM: 0476 586 128, Fax: 02 73 283 34, e-mail: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , www.uniuneanotarilor.ro.

 

 
        
Banner
Ianuarie 2019
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6975
RON - TRY 0.7696

Utilizatori

We have 147 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia