Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Adrese utile, atracţii turistice în marile oraşe

Email Imprimare PDF

Românii apreciaza la belgieni faptul ca ştiu sa petreaca timp liber de calitate şi weekend-ul este mereu rezervat ieşirilor în natura sau întâlnirilor în familie. Mai mult, deşi au o ţara mica, belgienii ştiu sa o puna în valoare, explorând la maximum potenţialul turistic. Pe tot parcursul anului, dar mai ales vara, sunt organizate activitaţi diverse, care reunesc întreaga familie.

Pentru a afla noutaţile în materie de divertisment, cultura, timp liber, exista doua mari surse de informaţie: www.quefaire.be şi www.brusselslife.be -gasiţi tot ceea ce va doriţi, de la brocante şi evenimente de cartier pâna la concerte ale starurilor interna ţionale. Alte linkuri utile: www.liensutiles.org/loisb.htm, Oficiul de promovare a turismului din Valonia şi Bruxelles www.opt.be, ghiduri belgiene pentru petrecerea timpului liber - www.atraxions.be, www.idearts.be/loisir, fotoghid www.trabel.com, calatorie virtuala în inima vechiului oraş Bruxelles www.ilotsacre.be.

În Belgia este încurajata folosirea mijloacelor de transport în comun şi a bicicletei, ca alternative nepoluante. Compania naţionala de cai ferate SNCB -www.b-rail.be, are o oferta interesanta de calatorie în toate colţurile Belgiei: B-Excursions, inclusiv pentru grupuri şcolare ori pentru persoanele cu mobilitate redusa. Exista în gari broşuri cu cele mai importante atracţii turistice din Belgia, iar SNCB propune excursii pentru familii sau grupuri, în care se includ transportul cu trenul, plus intrarea la una sau mai multe dintre atracţiile turistice precum: Gradina Zoologica şi Acquatopia din Anvers, Paradisio, parcul Planckendael, Walibi, Plopsa; de consultat: www.b-rail.be/php/bexcursions. În luna ianuarie mai exista o facilitate: bilet shopping dus- întors în weekend la preţ de 8 EUR.

Fiecare oraş are ceva deosebit de oferit vizitatorilor dar şi localnicilor: Anvers are catedrala din piaţa centrala, biserica unde este înmormântat Rubens, vechiul port, precum şi gara. O zona foarte frumoasa şi care aminteşte mult de Transilvania este regiunea turistica Ardeni. În Bruxelles: Muzeul Bancii e interesant, vizita gratuita în weekend, Old England- muzeul instrumentelor muzicale, Muzeul de arta - Palais des Beaux -Arts, www.bozar.be; Catedrala Saint Michel et Gudule, Catedrala Notre Dame din Laeken, iar de sus, de pe poarta Muzeului Regal de Istorie Militara, se poate admira întregul oraş (gratuit): www.klm-mra.be. La Waterloo admiraţi Leul lui Napoleon, organizându-se reconstituiri ale marii batalii, iar la Walibi şi Aqualibi distracţia e garantata pentru cei mari şi mici. Aici gasiţi toate parcurile de distracţii din Belgia: www.pretparken.be. Oraşele ce gazduiesc carnavaluri celebre în luna februarie, de obicei: Binche www.carnavaldebinche.be, Aalst www.aalst.be, Malmedy www.malmedy.be.

BRUXELLES / BRUSSEL

Bruxelles are doua feţe: metropola contemporana şi istorica, pe de o parte, oraşuman, cald, convivial pe de alta parte.

Grand Place (Grote Markt / Market Square)

"Una dintre cele mai frumoase pieţe din Europa sau poate chiar din lume", este o expresie des auzita atunci când turiştii la Bruxelles încearca sa descrie frumuseţea pieţei centrale. Vorbitorii de franceza o numesc "Grand Place" iar în olandeza este numita "de Grote Markt". Turiştii secolului al XXI-lea nu sunt singurii care o admira. Arhiducesa Isabella, fiica regelui Filip al II-lea al Spaniei a scris despre piaţa în timpul vizitei sale la Bruxelles, la 5 septembrie 1599: "Niciodata nu am vazut ceva atât de frumos şi de desavârşit precum centrul oraşului, unde primaria oraşului se ridica pâna în cer. Decorarea caselor este dintre cele mai remarcabile". În zilele noastre, Grand Place este principala atracţie turistica a oraşului. Pe toata durata anului este vizitata de mii de turişti care se plimba admirând dantelaria cladirilor sau savureaza o excelenta bere belgiana la una din numeroasele terase ale pieţei. Piaţa gazduieşte concerte şi alte evenimente publice.

Cele mai renumite evenimente sunt Ommegang şi covorul de flori organizat bienal. Anual la sfârşitul lunii iunie şi începutul lunii iulie, o procesiune istorica, denumita Ommegang, are loc în piaţa. Procesiunea reaminteşte de secolul al XVI-lea şi a fost creata iniţial pentru a-i ura bun venit la Bruxelles regelui Charles V. Din doi în doi ani, în timpul celei de-a treia saptamâni din luna august, cultivatorii belgieni de begonia înfrumuseţeaza piaţa cu un minunat covor de flori. De fiecare data este aleasa o alta tema de decorare. Inima Bruxellles-ului şi punctul 0 turistic, de unde începe cunoaşterea oraşului, este aşadar Grand Place (Grote Markt). Aceasta piaţa istorica patrata, cu case splendide şi frumuseţea impresionanta a primariei în stil gotic, este în general considerata a fi unul dintre cele mai frumose centre de oraşe din Europa -www.ilotsacre.be.

Parcul Expoziţional Heysel

În 1930 Belgia a vrut sa organizeze o expoziţie pentru a arata lumii prosperitatea sa, dupa dezastrele din Primul razboi mondial şi, de asemenea, pentru a sarbatori Centenarul Independenţei sale. Suprafaţa expoziţionala din parcul central Cinquantenaire devenise prea mica, prin urmare s-a decis ca Expoziţia din 1935 va avea loc la nord de centrul oraşului, în Heizel/Heysel. Domeniul fusese deja pregatit pentru urbanizare în timpul domniei lui Leopold II care a cumparat 200 ha de teren liber, dar planurile sale originale nu au mai fost realizate. Pentru expoziţia din 1935 au fost necesari 10 ani de organizare, dar rezultatele au fost impresionante. Mai mult de 20 de milioane de vizitatori au venit la Bruxelles, 182 cladiri au fost construite, au participat 25 de ţari şi s-au organizat mai mult de 300 de congrese, parade, festivaluri şi concerte. Fiecare ţara a fost reprezentata într-un pavilion naţional, unde specificul naţional a fost aratat întregii lumi. Mai mult, un imens parc de atracţie şi de reconstrucţie a "vechiului Bruxelles" a atras o mulţime mare de oameni la Heysel. Cladirile exista şi astazi şi continua sa gazduiasca expoziţii şi târguri. Se pot vedea şi luminile fostului stadion de fotbal Heysel, care a fost de asemenea construit în anul 1930. Dupa tragedia din 1985, stadionul de fotbal a fost refacut în 1993 şi este acum numit Stadionul Regele Boudewijn.

De la Expoziţia din 1958, singurul monument major care a ramas la Heysel este, de asemenea, şi cel mai spectaculos: Atomium. Aceasta a fost prima expoziţie planificata dupa Al doilea razboi mondial. Întreaga perspectiva economica a fost mult mai buna decât în 1930 (începând de la crearea Comunitaţii Economice Europene în 1957) şi lumea vibra de entuziasm pentru noile tehnologii (centrale nucleare, primul satelit lansat de catre sovietici, etc). Peste 35 de milioane de persoane au vizitat Expo 58 şi 46 de ţari de pe 6 continente au fost reprezentate. Majoritatea pavilioanelor s-au construit întrun foarte modern stil arhitectural futurist, care a devenit simbolul acelui spaţiu.

În prezent, parcul Heysel este înca vizitat de multa lume. Lânga stadionul de fotbal se înalţa Kinepolis, un mare complex de cinema cu 28 de sali şi un ecran gigant IMAX. Un alt punct de atracţie este frumosul parc Mini -Europa, care conţine modele miniaturale (scara 1:25) ale principalelor monumente din statele membre UE. Atomium a devenit Turnul Eiffel din Bruxelles şi este reprezentarea vizuala a conceptului de "atom", fiind simbolizat printr-un elementar cristal de fier şi cei 9 atomi ai sai. Este onorata astfel industria metalelor şi a fierului şi credinţa în puterea atomica. A fost nevoie de 18 luni pentru concepere şi alte 18 luni pentru construcţie; este acoperit cu un strat de aluminiu, cântareşte 2.400 tone şi are o înalţime de 102 metri. Fiecare sfera are diametrul de 18 m. Un lift duce vizitatorii în sfera cea mai de sus, pentru a se bucura de o vedere panoramica a zonei Heysel şi, daca vremea este buna, chiar a oraşului Bruxelles. Exista, de asemenea, o zona bufet-restaurant în sfera de sus, iar în celelalte sfere/bile sunt organizate expoziţii. În ultimii ani, monumentul a fost restaurat şi renovat complet şi este acum la fel de stralucitor şi frumos ca în primii sai ani.

Manneken Pis

New York are Statuia Libertaţii, Copenhaga are sirena şi Bruxelles are .... Menneken Pis. Statueta micului baiat surprins într-o poziţie oarecum compromiţatoare, a fost de secole una din atracţiile turistice ale oraşului. Pentru cei mai mulţi oameni care îl vad pe "manneken", prima reacţie este de amuzament: "Uite, cât de mic este! De ce e nevoie sa-l vada toata lumea?" Dar populaţia din Bruxelles a acceptat modul lui de a fi. La urma urmelor, nu întotdeauna lucrurile trebuie sa fie mari pentru a fi frumoase. Imaginaţi-vi-l de dimensiunea Statuii Libertaţii: Bruxelles-ul ar fi inundat continuu! De fapt, nimeni nu ştie de ce Manneken este acolo. Este considerat a fi nimic mai mult decât un element decorativ în partea de sus a unei fântâni, unde oamenii din Evul Mediu veneau sa ia apa proaspata. Deja în secolul al XV-lea exista o fântâna numita "manneken-pis" pe Stoofstraat / Rue De L'étuve.Versiunea oficiala îşi are originea în data de 13 august 1619, când oraşul a ordonat sculptorului Jerome Duquesnoy sa faca o noua statuie din bronz manneken-pis pentru a o înlocui pe cea veche. De-a lungul vremii, micul baiat a fost de multe ori ascuns pentru a-l proteja de bombele armatelor invadatoare. De asemenea, a fost furat în repetate rânduri de catre soldaţii jefuitori şi chiar de catre cetaţenii din Geraardsbergen, un oraş în Flandra, care pretindeau ca poseda cea mai veche statuie a baiatului în Belgia. Mulţi oameni nu ştiu ca Manneken-pis este foarte adesea îmbracat. În momentul de faţa el are o garderoba de mai mult de 600 de costume, care sunt toate conservate în King's House şi în Muzeul oraşului din Grand-Place. A primit primul sau costum la 1 mai 1698, dar continua sa primeasca chiar şi astazi. În semn de mulţumire, Manneken le ofera oamenilor bere, ce vine direct de la un butoi de bere anexat la statuie. Printre cele mai speciale costume se numara: un Elvis Presley şi un Mickey Mouse.

Exista multe legende despre Manneken. Una dintre ele spune ca un barbat şi-a pierdut fiul. Copilul a fost gasit dupa doua zile în apropiere de locul unde este acum fântâna, exact în momentul în care micuţul facea pipi. În semn de recunoştinţa pentru gasirea fiului, barbatul a ridicat o statuie.

Basilica de Koekelberg

Basilica din Inima sacra (situata la Koekelberg) este denumita "Basilica naţionala a Belgiei" şi a fost construita pentru a celebra a 75-a aniversare a independenţei Belgiei. În 1905 regele Leopold II a pus prima piatra. Conform schiţelor arhitectului Langerock era proiectata o gigantica biserica neo -gotica, dar planurile iniţiale au fost stopate la începutul Primului razboi mondial. În 1919 construcţiile vor continua, dar cu planuri schimbate. Noul arhitect a fost Albert Van Huffel şi, la un moment dat, parea ca Basilica nu va fi terminata prea curând. Mai mult decât atât, construcţia depindea în întregime de donaţiile facute de catre credincioşi. Biserica a fost terminata la sfârşitul lui 1960 şi dedicata victoriilor razboaielor din 1918 şi 1944. Decoraţia de interior este în stilul Art deco 1930. Din martie 1997 vizitatorii pot urca în cupola Basilicii de unde pot admira o frumoasa panorama asupra oraşului Bruxelles şi a împrejurimilor.

Reşedinţa regala cu Pavilionul chinezesc şi Turnul japonez

În suburbia Laken/Laeken, situata în afara centrului oraşului, se întinde domeniul regal cu "Chateau de Laeken", unde locuieşte familia regala. Reşedinţa regala de astazi a fost construita în 1772 de catre Albert von Sachsen-Teschen, achiziţionata ulterior de catre Napoleon în 1804. Dupa batalia de la Waterloo din 1815 a devenit proprietate a regelui William I. O alta schimbare de proprietar a avut loc 15 de ani mai târziu, în 1830, când Belgia a devenit stat independent. Regele Leopold I a primit-o drept cadou din partea statului belgian. Dupa un incendiu în 1890 a fost reconstruita, devenind reşedinţa a familiei regale, pe tot timpul domniei regelui Leopold III. În parcul regal atracţia cea mare o constituie serele regale. Construcţia gradinilor botanice a început în 1870. Printre arhitecţii participanţi s-a numarat şi tânarul Victor Horta, care mai târziu va deveni arhitectul lider Art Nouveau în Belgia. Colecţia de plante tropicale şi alte frumoase flori poate fi vizitata de catre public timp de 10 de zile în lunile aprilie -mai, în fiecare an.

ANTWERPEN

Antwerp este al doilea mare oraş din Belgia şi are o multitudine de faţete. Este al doilea mare port din Europa (dupa Rotterdam) şi este un oraş splendid cu numeroase stiluri arhitecturale, amintind mai ales de secolele XVI (Epoca de aur din Anvers) şi XVII. Trecutul este, de asemenea, reprezentat de numeroase picturi de Peter Paul Rubens care a trait în Anvers la începutul secolului al XVII-lea. Anvers este centrul de diamante al lumii. Daca diamantele sunt cu adevarat cel mai bun prieten al unei fete, atunci cu siguranţa doamnele nu vor rata o vizita în centrul diamantelor, din jurul garii centrale; zona reprezinta, de asemenea, partea evreiasca a oraşului. În prezent, Anvers-a câştigat un loc printre oraşele de moda ale lumii, datorita eforturilor a numeroşi tineri designeri. Una dintre cele mai mari cladiri este "Central Station", gara centrala, care saluta vizitatorii care sosesc cu trenul în Anvers precum o catedrala moderna. Este parţial acoperita de o imensa cupola de sticla şi metal, proiectata de arhitectul Van Bogaert. Cladirea în sine a garii a fost proiectata între 1895 şi 1905 de catre arhitectul Delacenserie. Aici se termina cea mai veche linie de cale ferata din Belgia. Gradina zoologica este cea mai mare din Belgia şi un veritabil punct de atracţie pentru cei mici şi cei mari.

Muzeul Rubens

Peter Paul Rubens este cel mai mare şi mai celebru dintre pictorii din Anvers. Rubens a cumparat o casa aparţinând secolului a XVI-lea, dupa reîntoarcerea sa din şederea în Italia (1600-1608). A trait în casa din 1616 pâna în 1640, când a murit. Era una dintre cele mai elegante case renascentistbaroce din Ţarile de Jos, cu o frumoasa gradina restaurata şi o intrare impresionanta. Cele mai frumoase picturi ale lui Rubens au fost create în acea casa. Dupa moartea sa, casa a fost vânduta altor persoane care, în descursul timpului, i-au schimbat considerabil aspectul. În 1937 a fost cumparata de primaria oraşului. Doua schiţe vechi din 1680 (cele mai vechi imagini cunoscute ale casei) au fost folosite ca baza pentru restaurare. Astazi este "Casa-Muzeu Rubens" iar vizitatorii ar trebui sa fie conştienţi de faptul ca nu viziteaza casa lasata în urma sa de celebrul sau proprietar, ci mai degraba o reconstituire a casei aşa cum arata probabil în prima jumatate a secolului al XVII -lea.

Muzeul Diamantelor

Anvers a fost cunoscut ca şi Centru de diamante al lumii timp de secole, iar astazi gazduieşte cel mai mare Muzeu al Diamantelor. Este un muzeu "imagine şi sunet', o experienţa unica pentru simţuri. Audio-ghidul va da posibilitatea de a vizita muzeul în limba aleasa de dvs., pe propriul nivel şi ritm. Experţi şi diletanţi deopotriva, vor gasi toate raspunsurile pe care le cauta. Mai mult decât atât, multe surprize aşteapta vizitatorii în camerele de tezaur ale unor splendide colecţii de bijuterii de diamante, pornind din secolul al XVI-lea şi pâna în prezent.

BRUGES

Bruges este numit: "Veneţia Nordului", splendidul oraş medieval fiind una din bijuteriile Coroanei belgiene. În nici un alt oraş european sentimentul şi aspectul medieval nu sunt atât de prezente ca în acest oraş din apropierea Marii Nordului. Este unul din cele mai importante oraşe belgiene şi totodata capitala provinciei Flandra de Vest. Mulţi oameni realizeaza excursii de o zi de la Bruxelles la Bruges, dar cel mai bun mod de a vizita Bruges este de a petrece cel puţin o noapte în unul din numeroasele hoteluri. Seara târziu, când toţi turiştii au plecat, Bruges îşi recapata farmecul şi liniştea vechilor timpuri. Bruges este unic, în sensul ca aici autoritaţile au facut tot posibilul pentru a pastra imaginea cu aspect medieval a oraşului. Combinaţia de vechi, nu foarte vechi şi de nou fascineaza pe toţi cei care paşesc pentru prima data în Bruges. Nu puteţi parasi Bruges fara sa faceţi o minunata calatorie cu barca, pe canale.

GHENT

Ghent (flamanda: GENT) este cel de-al patrulea mare oraş din Belgia şi este, de asemenea, oraşul floare al ţarii. Cultivatorii din regiunea Gent vând flori de begonia şi azalea peste tot în lume. La fiecare 5 ani expoziţia de succes "Gentse Floralien" atrage mii de vizitatori. Când vizitaţi Gent, nu rataţi aceasta frumoasa zona a oraşului: Graslei şi Koornlei. Sunt numele a doua strazi din vechiul port, chiar în mijlocul oraşului. Graslei înseamna "strada ierburilor şi legumelor", Koornlei "strada grâului". Ambele denumiri indica faptul ca aceste produse specifice au fost comercializate sau stocate în zona respectiva. "SPIJKER" este cea mai veche casa de la Graslei. Dateaza de la sfârşitul secolului XII - începutul secolului XIII şi adapostea grâul transportat cu navele din Gent. Acest lucru s-a datorat faptului ca Gent a primit privilegiul de a stoca cereale şi grâu în SPIJKER pentru a avea rezerve în timpuri de foamete.

OOSTENDE

Oraşul Oostende, protejat de Marea Nordului de o reţea de diguri, este cel mai populat centru de pe coasta belgiana. Iniţial a fost un satuc de pescari. Regii Leopold I şi Leopold II au decis sa-şi petreaca verile la Oostende, ceea ce a ridicat oraşul şi l-a transformat într-o staţiune la moda în secolul al XIX-lea. Din pacate, în secolul al XX-lea, distrugerea a venit din nou, de data aceasta sub forma bombardamentelor aeriene din timpul celui de-al doilea razboi mondial.

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6478
RON - TRY 0.7641

Utilizatori

We have 149 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia