Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Ciclurile primar şi secundar

Email Imprimare PDF

Ciclurile primar şi secundar

Informaţii despre învaţamânt în general se gasesc pe siteul www.enseignement.be. La înscrierea copiilor la şcoala se cere şi carnetul de vaccinari (inclusiv carnetul din România este valabil, cu condiţia sa fie tradus, pentru a se putea verifica daca au fost facute toate vaccinurile). Anul şcolar începe la 1 septembrie şi se încheie la 30 iunie. La Bruxelles toate tipurile de educaţie sunt organizate fie în franceza, fie în neerlandeza şi studiul celei de-a doua limbi este obligatoriu începând cu clasa a III-a primara. Marea majoritate a şcolilor sunt mixte şi elevii sunt externi. Cursurile se desfaşoara de regula începând cu ora 8:30 pâna la ora 15:30 şi cea mai mare parte a copiilor iau masa de prânz la şcoala (dar nu este obligatoriu; ei pot merge acasa pentru a mânca, urmând a se întoarce la şcoala pentru a doua parte a activitaţilor); şcolile ofera posibilitatea de a servi o masa calda (contra cost) sau copiii pot saşi aduca tartine de acasa. Este bine ca atunci când primiţi avizul pentru masa de prânz, în caz de accept, sa retrimiteţi la şcoala documentul la timp, altfel riscaţi ca, timp de o luna, copilul sa nu beneficieze de o masa calda. Activitaţi de supraveghere se pot organiza atât înainte cât şi dupa programul şcolar. Miercurea este zi scurta, pâna la prânz.

Experienţa a demonstrat ca în general, copiii acumuleaza mai repede decât adulţii şi se adapteaza mult mai uşor, favorizaţi fiind şi de faptul ca sistemul belgian este mai orientat catre copil şi nevoile specifice ale acestuia. Informarea parinţilor vis- a-vis de evoluţia copilului se realizeaza prin: "buletinele/rapoartele de evaluare", "jurnalul de clasa", reuniunile cu parinţii sau discuţii directe cu profesorul titular al clasei. O metoda care da rezultate excelente în integrarea copilului şi învaţarea noii limbi este înscrierea la activitaţile din timpul vacanţei. În general, informaţiile despre activitaţile de vacanţa se distribuie prin intermediul şcolilor.

Educaţia tinerilor se desfaşoara şi prin instituţii auxiliare şcolii. Centrele psiho -medico -sociale PMS ofera tinerilor precum şi familiilor lor sprijin în gasirea de raspunsuri la întrebari legate de integrare, dificultaţi de învaţare aparute pe parcursul studierii materiei. Centrele PMS sunt servicii publice gratuite, finanţate în întregime de Comunitatea franceza şi sunt formate din echipe tri-disciplinare: consilieri psiho -pedagogi, sociali şi auxiliari paramedicali şi medici. Asigura şi supravegherea medicala a elevilor în cadrul programului de promovare a sanata ţii în şcoli (PSE).

"Şcolile de teme" sunt o iniţiativa extra-şcolara benevola, care lupta pentru integrarea sociala şi culturala a copiilor, pentru egalitatea de şanse şi reuşita şcolara. Cei care frecventeaza şcolile au vârste cuprinse între 3 şi 18 ani. Copiii sunt integraţi în EDD fara distincţie ideologica, religioasa sau rasista. Mai multe informaţii direct la şcoala unde este înscris copilul sau La Fédération Francophone des écoles de Devoirs (FFEDD), Rue Saint-Nicolas 2, 5000 Namur, Tel: 081/24.25.21, Fax: 081/24.25.23, Email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza , website -www.ffedd.be. Link-uri utile: www.cocof.irisnet.be; reţeaua de şcoli din Bruxelles: www.cirb.irisnet.be; serviciul de informaţii despre studii şi profesii: www.siep.be.

O alta structura este învaţamântul specializat care se adreseaza copiilor cu probleme de comportament, handicap psihic sau fizic, în general copii care întâmpina dificultaţi în cadrul schemei de învaţamânt clasic. Permite asigurarea dreptului la educaţie pentru fiecare elev şi asigura, pentru toţi, integrarea sociala şi/sau inserţia socio -profesionala. Este o forma de învaţamânt adaptata stilului şi ritmului fiecaruia, în condiţiile în care învaţamântul clasic, general, s-ar putea dovedi ca având un ritm prea alert pentru copiii cu probleme. Pe lânga aceste facilitaţi, exista inclusiv posibilitatea ca elevul sa se reîntoarca în învaţamântul general -la cererea parinţilor, a tutorelui parental sau chiar a tânarului, daca este major, cu condiţia de a obţine un aviz documentat din partea Centrului psiho-medico-social (PMS) din respectiva şcoala. În practica, acest lucru se întâmpla daca s-a acoperit o parte importanta a lacunei care a stat la originea înscrierii în învaţamântul specializat, iar comportamentul s-a îmbunataţit în mod semnificativ. În unele cazuri, elevii din învaţamântul special pot beneficia de o soluţie integrata, adica pot urma unele cursuri regulate şi altele din învaţamântul special. Integrarea se face cu asistenţa şi expertiza corpului profesoral. Fiecare evaluare privind revenirea la forma generala de educaţie se face în interesul tânarului, dar în final parinţii sunt cei care deţin controlul asupra deciziei.

Învaţamântul fundamental specializat este organizat în patru grade de maturitate şi nu în cicluri de ani de studii. Exista 8 tipuri de şcoli în funcţie de gradul de handicap al copilului. Trecerea de la un grad de maturitate la altul este legata de dobândirea de abilitaţi şi competenţe bine determinate şi se poate face în orice moment în cursul anului şcolar. Cele mai multe şcoli beneficiaza de un internat; transportul este gratuit la o şcoala la libera alegere, cât mai aproape de casa - de consultat: www.cocof.irisnet.be. Înscrierea la o şcoala speciala se face oricând în cursul anului şcolar, la cererea parinţilor şi este urmata de un examen multidisciplinar realizat de un centru PMS www.restode.cfwb.be/pgens/cpms sau un alt organism agreeat. Informaţii utile: numar verde al Comunitaţii Franceze: 0800 20 000. Administration générale de l'Enseignement et de la Recherche scientifique, Direction générale de l'Enseignement obligatoire -Service général de l'Enseignement fondamental et de l'Enseignement spécialisé, Direction des affaires générales et de l'enseignement spécialisé -Adresa: Rue Adolphe Lavallée, 1, 1080 Bruxelles, Tel:+32 (2)690.84.06, 07; Fax:+32 (2)690.85.77, 90; email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza . Service général de l'Organisation de l'Enseignement secondaire, des CPMS et des Services de l'inspection médicale scolaire - Service des CPMS - Adresa: Rue Adolphe Lavallée, 1, 1080 Bruxelles, Tel +32 (2) 690.85.03, email: Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Informaţii utile despre învaţamântul comunal şi cel din provincie: www.cpeons.be; Liga învaţamântului şi a educaţiei permanente www.ligueenseignement.be; Formaţiune în curs www.profor.be; Institutul superior de pedagogie www.ispb-bruxelles.org.
Învaţamântul de Promoţie Sociala -www.belsoc.org, www.arianet.irisnet.be, Serviciul social federal de securitate sociala www.socialsecurity.fgov.be. Adesea cunoscut sub numele de "curs de seara", propune o gama variata de formare organizata dupa un orar compatibil în general cu o activitate profesionala. Se caracterizeaza printr-o abordare în funcţie de capacitaţile cursantului, un sistem de formare pe module şi valorificarea cunoştinţelor dobândite fie în experienţa profesionala, fie personala; este vorba de fapt despre o educaţie pe toata durata vieţii, o formare continua, perfecţionare, dezvoltare personala; tânarul are posibilitatea sa obţina un titlu de studii pe care nu l-a putut obţine anterior, în formarea sa iniţiala.

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6540
RON - TRY 0.7601

Utilizatori

We have 114 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia