Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Generalităţi - alegerea medicului generalist, rambursare de la mutualitate

Email Imprimare PDF

Sistemul de îngrijire al sanataţii în Belgia este foarte bine pus la punct, fiecare tip de instituţie de îngrijire având o oferta medicala specifica, o infrastructura şi mecanisme de finanţare proprii. Se respecta aceleaşi principii ca şi-n împarţirea administrativa: regiunile Flandra, Valonia şi Regiunea Bruxelles Capitale.

Medicii care lucreaza cu convenţie sunt medicii care respecta preţul unei consultaţii aşa cum este prevazut de catre mutualitate. Onorariul va fi notat în cifre pe chitanţa eliberata de medic dupa încasarea plaţii. Mutualitatea va rambursa 2/3 din suma, conform convenţiei încheiate între medici şi mutualitate. Tariful medicilor conventionaţi se publica la fiecare început de an în ziarul Mutualitaţii Creştin-Democrate (pentru cei afiliaţi la respectiva mutualitate). Dar se percep suplimente în funcţie de gradul de specializare şi vechimea medicilor, precum şi-n raport de actele medicale efectuate în timpul consultaţiei. Tot pe siteul Mutualitaţii creştine exista o pagina unde puteţi cauta toţi medicii şi se specifica lucreaza sau nu cu convenţie -www.mc.be. Nu toţi medicii, mai ales specialiştii, practica preţurile stabilite de mutualitate. Ramâne la alegerea pacientului daca mai merge sau nu la acelaşi specialist. Se presupune ca toţi medicii practica preţurile convenţionate, însa unii îşi stabilesc propriile tarife. În spitale se respecta aceste preţuri, dar nu neaparat şi-n cadrul cabinetelor private. Medicii neconventionaţi pot cere ca şi onorariu suma pe care o doresc, fara a o nota pe chitanţa, dar oricum mutualitatea nu va rambursa mai mult de 2/3 din suma convenţionata. Preferabil sa mergeţi la specialiştii afiliaţi la spitale, deoarece consultaţiile la cabinete particulare costa ceva mai mult.

Înscrierea la medicul generalist nu este obligatorie, dar este binevenita. Astfel, în orice moment, exista un medic care va cunoaşte tot trecutul medical, va poate face trimitere la medicul specialist şi este întotdeauna aproape de familie. De regula, la înscriere medicul alcatuieşte un dosar medical global, al carui cost va fi rambursat ulterior integral de catre mutualitate. Exista asigurari sociale care sunt general valabile pentru toata lumea, dar lor li se pot adauga şi asigurarile medicale private. Unii angajatori (în special companiile multinaţionale, dar nu exclusiv) propun asigurarea în pachetul compensator, iar în alte cazuri angajaţii îşi iau o astfel de asigurare pe cont propriu. Independenţii şi angajaţii platesc de la 1 ianuarie 2007 aceleaşi preţuri. Pentru medicii generalişti din Bruxelles exista o lista online pe care o puteţi consulta, medicii fiind împarţiţi pe cele 19 comune: www.mgbru.be. Sistemul de urgenţa este diferit de cel din România. Daca optaţi pentru aceasta varianta fara sa fi trecut înainte pe la medicul de familie, platiţi o taxa de urgenţa nerambursabila de catre mutualite- daca se constata ca nu a fost caz de urgenţa, în toate celelalte cazuri se ramburseaza taxa de urgenţa de 12,50€ sau pur şi simplu nu se adauga la onorariu.

Medicamentele generice sunt versiunea mai ieftina a medicamentelor de marca (originale)-conţin exact aceeaşi materie prima sau substanţa activa ca şi produsul original, chiar daca au alt aspect. Sunt produse de catre laboratoare de farmacie dupa expirarea patentului asupra unui produs farmaceutic. Medicamentele generice au acelaşi efect, sunt în aceeaşi masura absorbite de catre organism, singura diferenţa fiind faptul ca sunt mai ieftine. Exemplu: "Dafalgan" este medicamentul original, iar Paracetamol este medicamentul generic (substanţa activa fiind paracetamolul); "Zantac" (substanţa activa este ranitidina) şi medicamentele generice Docraniti, Raniphar, Ranitidine BC, Ranitidine EG, Ranitidine-Ratiopharm en Merck-Ranitidine.

Paşii de urmat pentru a fi în regula cu asigurarea medicala ar fi urmatorii:

1. declararea la primarie, obţinerea permisului de şedere cu numar naţional şi apoi înscrierea la mutualitate din proprie iniţiativa

2. asigurarea de spitalizare nu este una şi aceeaşi cu asigurarea pe viaţa; asigurari se pot încheia şi la banca, dar şi la agentul de asigurari.

3. ca salariat se platesc impozite pe salariu de +/-14% care sunt direcţionate catre RSZ (Fondul pentru securitate sociala) - mutualitatea este inclusa în aceasta suma, însa se mai plateşte în plus şi cotizaţia anuala de membru al mutualitaţii.

4. medicul de familie (de casa) este bine sa îl cautaţi în apropierea locuinţei dvs., facilitând astfel vizita în situaţii de urgenţa. Un alt site bun de consultat este www.huisarts.be.

 

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6478
RON - TRY 0.7641

Utilizatori

We have 133 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia