Banner
Banner

  • Mărește dimensiunea fontului
  • Dimensiunea fontului normală
  • Micește dimensiunea fontului

Accident de maşină

Email Imprimare PDF

Accident de maşina

Se întocmeşte un formular european de "Constatare de comun acord" între şoferii implicaţi în accident (este un act furnizat de catre asigurator, trebuie sa-l aveţi asupra dvs. întotdeauna); este de fapt o declaraţie tip care prezinta circumstanţele în care s-a produs accidentul şi permite accelerarea procedurii de indemnizare a şoferilor de catre asiguratori. Fiecare şofer completeaza partea sa de declaraţie; constatarea nu este obligatorie, dar e recomandata, deoarece în lipsa ei va trebui sa faceţi o declaraţie de accident în faţa poliţiei, fara sa ştiţi însa ce declara cealalta parte - ca urmare pot aparea complicaţii; în plus, trebuie sa cunoaşteţi obligatoriu datele exacte ale celuilalt conducator auto. Plecarea de la locul accidentului fara a lasa datele personale (nume, prenume, adresa, nr. contract de asigurare, înmatricularea), se considera "Fuga de la locul accidentului" şi se pedepseşte cu 2 ani de închisoare, plus amenda şi suspendarea permisului de conducere pe 5 ani. Atenţie la completarea "constatarii" pentru a evita situaţia transformarii din victima în vinovat. Prima faţa a foii este cea mai importanta, pe baza ei se stabileşte cine este vinovat de accident. Faţa verso are doar valoare complementara şi puteţi sa nu o completaţi daca vreţi. Atenţie la casuţele de bifat, iar daca nu sunteţi de acord cu ceea ce bifeaza celalat şofer, treceţi la "Observaţii" remarca dvs. Dupa ce aţi semnat şi detaşat foile (cîte una fiecarui şofer) nu se mai poate adauga nimic în lipsa celuilalt, foile se trimit prin fax de la un asigurator la altul şi orice modificare poate face nula "constatarea".

O constatare care nu poarta semnatura ambilor şoferi este nula. Daca celalalt şofer refuza constatarea sau chiar semnarea ei, sunaţi la poliţie (inclusiv în cazul în care aveţi dubii asupra şoferului, daca suspectaţi ca are acte false sau daca este violent); daca şoferul nu opreşte maşina sau pleaca de la locul accidentului, notaţi neaparat numarul maşinii, altfel nu veţi obţine nici o despagubire. "Constatarea" semnata trebuie trimisa companiei dvs. de asigurare în termen de 5 zile (conform legii, însa unii asiguratori cer sa fie informaţi, macar telefonic, în maximum 24 ore) prin scrisoare recomandata, dupa ce aţi facut înainte o fotocopie. Daca nu sunteţi de acord cu decizia asiguratorului care, spre exemplu v-a gasit vinovat, puteţi ataca decizia în justiţie, dar cu argumente foarte solide.

Oricare ar fi infracţiunea comisa, daca doriţi sa contestaţi, nu trebuie sa semnaţi nimic. Semnarea unui document înseamna recunoaşterea comiterii infracţiunii respective. Solicitaţi agentului de circulaţie care întocmeşte procesul verbal sa noteze motivele contestaţiei dvs. Contestaţia se face în termen de maximum 30 zile, precizând motivul ei şi se transmite Tribunalului de Poliţie dar, daca se decide ca sunteţi vinovat, amenda este de regula mai mare decât cea stabilita iniţial. Inclusiv pentru respectiva amenda se poate face recurs la Tribunalul de Poliţie. DRUM BUN ŞI FARA INCIDENTE!

 

 
        
Decembrie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31


Curs Valutar
RON - EUR 4.6478
RON - TRY 0.7641

Utilizatori

We have 108 guests and 0 members online


Ghidul romanului in Belgia